Безсмъртен полк или коктейл "Молотов"

"В Деня на победата всеки внук носи портрета на своя дядо", казва руският политик Вячеслав Никонов. Това е хипербола - много хора не ходят никъде на Деня на победата и не носят каквото и да е. Истината е, че мнозинството, особено в Русия, дори няма снимки на дядовците си.

А иначе буквално - участващите в парадите по случай 9 май руснаци в различни градове носят снимки с размера на плакат на дядовците си.

Никонов направи същото по-рано този месец по време на отбелязването на 71-та годишнина от победата в онова, което за Русия е Велика отечествена война.

Само че името на дядото на Никонов е Вячеслав Молотов.

Молотов е един от най-необичайните дядовци, които може да ти завещае XX век - донякъде защото е успял да оцелее през по-голямата част от столетието.

Той е роден под името Вячеслав Скрябин през 1890, израства на село, става болшевик, оказа се от правилната страна на всяко постреволюционно разместване на пластовете и през 1930 става ръководител на кабинета на министрите на СССР. Той удържа този пост до 1941-ва, дори когато главите на висши партийци падат около него - като подписва заповеди за екзекуцията на хиляди хора.

През 1939-та Йосиф Сталин сваля от поста съветския външен министър, който е евреин - по това време етническият му произход се счита за неуместен.

Молотов поема този пост и в това си качество преговаря и подписва нацистко-съветския пакт за ненападение, в който е включен и таен протокол, отстъпващ на СССР части от Полша, прибалтийските държави и части от Румъния и Финландия - в замяна на ненамеса от СССР, която да възпрепятства инвазията на Хитлер на изток.

Пактът е подписан на 23 август 1939-та.

Седмица по-късно Хитлер нахлува в Полша. Следващата година СССР предявяват териториални претенции за земите, които получават според въпросния пакт.

Съпротива оказва единствено Финландия, която използва, освен традиционните оръжия, и стъклени бутилки, пълни с експлозивна течност. Те са наречени на новия съветски външен министър, защото всяка от тях е хвърлена с идеята да уцели него.

Така по-голямата част от света помни 1 септември 1939-та като датата, на която започва Втората световна война. Съветският съюз, и сега Русия, вместо това чества Великата отечествена война, която започва, когато Хитлер нарушава пакта и атакува СССР през юни 1941-ва.

Скоро след това Сталин се самообявява за глава на съветската държава (освен че е начело на партията) и Молотов става негов заместник.

Стремителната кариера на Молотов продължава и през войната.

Той продължава да представлява Съветския съюз по всички външнополитически въпроси, включително и в преговорите със съюзническите сили.

През 1945-та, той е номиниран за Нобелова награда за мир - или поне така твърди неговият внук.

Дори когато съпругата му - бабата на Никонов, Полина Жемчужина - е арестувана при антисемитските чистки на Сталин през 1949-та, кариерата на Молотов продължава. Той губи високите си постове едва в края на 50-те и началото на 60-те години, когато неуспешно и многократно се опитва да измести Никита Хрушчов.

Към този момент терорът на Сталин вече е приключил и вече възрастният бивш държавник е оставен да изживее последните си дни в привилегировано изгнание.

Молотов доживява до 96-годишна възраст. Внукът му е на 30 години, когато старецът умира.

Никонов наследява усета на дядо си да се оказва на правилното място в правилното време - в политически смисъл.

Той е комсомолски активист през 70-те години, млад лидер на комунистическата партия през 80-те, после член на администрацията на Михаил Горбачов, Борис Елцин и Владимир Путин.

Никонов говори пламенно в полза на Перестройката при първия, прилага демократични реформи при втория и става глас на традиционалистите и антизападните нагласи при третия.

А иначе Перестройката тепърва започва, когато умира Молотов, и само няколко години по-късно прибалтийските държави държат сметка на Москва.

По онова време протоколите, разделящи Европа между Сталин и Хитлер, все още са пазени в тайна: в официалната историография, пактът за ненападение се определя само като ход, печелещ на СССР време да се подготви за войната. Комисия към Централния комитет на КПСС, набързо свикана през 1989-та, не успява да открие оригиналните документи.

Фактите обаче излизат на бял свят и са публично признати, а името на Молотов започва да се свързва с пакта при всяко упоменаване на договора, дал начало на войната, както и с "коктейла", а движението за независимост на прибалтийските държави затвърждава историята на борбата си за свобода: тези страни са първите, които се отделят от СССР.

След разпада на Съветския съюз, който отнася със себе си и агресивните си военни паради, Русия прекарва 90-те години, опитвайки се да прецени как да запомни и чества войната.

Това е десетилетието, когато оцелелите ветерани, повечето от които са родени през 20-те години на XX век, измират масово.

През 1999-та, на вълната на възраждащия се патриотизъм - и донякъде в отговор на кампанията на НАТО за бомбардировки в Косово - Русия решава да възстанови официалния тържествен годишен парад на Деня на победата, провеждан на 9 май, деня на края на Великата отечествена война.

През 2012-та група журналисти в сибирския град Томск, работещи за TV2 - вероятно последния останал независим телевизионен канал в Русия по онова време, измислиха идеята за нещо, което нарекоха "Безсмъртния полк".

Те приканиха хората да излизат на Деня на победата, носейки снимки на починали свои роднини, които са участвали във войната - независимо дали са загинали в нея или не.

Това беше замислено като хуманизираща идея на две нива: да предаде част от честванията на обикновените хора, а не на военните или висшите бюрократи, и да позволи на населението да сподели семейни спомени в отсъствие на самите членове на семействата.

Идеята се оказа невероятно популярна, и през следващата година бе възприета в цяла Русия.

След още година, TV2 спря да бъде последният независим телевизионен канал: той изгуби лиценза си за ефирно излъчване.

Идеята за "Безсмъртния полк" също бе иззета - от Единния граждански фронт, организация, основана от Путин.

През 2015-та "Безсмъртният полк" стана част от официалния парад в Москва. Тази година той бе организиран по начина, по който се прави при официални паради, с идентично отпечатани плакати и квоти, отпуснати на училища, за да предоставят определен брой имена, лица и хора, които да ги носят.

И тази година Вячеслав Никонов участва в марша със портрета на дядо си.

На следващия ден той обясни пред московски таблоид: "Всеки внук носи портрет на дядо си на Деня на победата, особено ако приносът му за победата е очевиден. Аз обичам своя дядо."

Тази ирония на историята най-вероятно е поредният принос към богатата традиция да се приписват заслуги за края на една война именно на онези, които са отговорни за началото й.

#1 raduga74 18.05.2016 в 14:10:11

Явно скоро за виновник за Втората световна война ще бъде обявен Съветския съюз, а не Хитлерова Германия.Интересно ,защо този американски журналист не казва нищо за Мюнхенското споразумение от 1938 г ,което де факто е началото на войната.

#2 Люба6а 18.05.2016 в 14:56:46

когагто и да си го ликвидирал,винаги си закъснял комунистическата чума,коятго порази Русия,и заля в кръв източна европа,още не е рухнала...много жилави се оказаха чифутските слуги

#3 bastard 18.05.2016 в 16:58:08

Радуга74, разбирам огромното ти желание да представиш Мюнхенския сговор за нещо като нападението на Съветска Русия над Финландия, Полша, Балтика или Бесарабия. Това обаче няма как да стане. Примирете се - няма как всички да мислят СССР за една прекрасна страна, в която не е имало безбройните убийства от 1937-ма и други години, не е имало СВИТЛ и ГУЛАГ, не е имало Голодомор и всички са пеели в захлас, че туй е най-свободната страна и няма друга, в която "так вольно дышит человек". За ваше нещастие всички знаят, че това не е така. И го доказват не само ноторно известните писания на Солженицин с неговия Архипелаг Гулаг и на Варлам Шаламов с неговите Колимски разкази - тези са само върха на черешката на тортата.

#4 Reality Liberation Front 18.05.2016 в 17:55:43

"Скоро" за тебе, Raduga74. Че Молотов е тъп съучастник в германския сценарий приложен да охрани савецкото прасе преди да го заколят e неоспорим исторически факт за който обикновения руски народ плати огромна цена. Ма руския народ кучета го яли - важно е реномето на лидерите да не пострада...Тва русофилите винаги страдате от разделение на идентичността - дали подкрепяте руския народ или неговите сатрапи... Колкото до Мюнхенския пакт, който връща на Германия отнетите от Версайския договор, населени с немци Судети, и възстановява територии дадени на Чехия на Полша, Унгария, и създава Словашката държава, той си е част от германската стратегия за възстановяване на отнетите германски територии включително и тези отдадени на Полша. Само година след пакта, който смята за враждебен, савецката лакомия приема за съвсем нормално без всякакви военни усилия да прилапа Полша до Висла, според договора от 23 Август 1939. Висла минава по средата на Варшава, ако не ти е известно...

#6 deowin 18.05.2016 в 18:27:05

Граф Сен-Жермен, наистина ли не усещаш колко смешно звучиш, защото явно ти убягва фактът, че изписването "савецка" е доволно стандартен и широкоразпространен напоследък начин за иронизиране на руското? Rly? Предполагам сега ще ми кажеш, че всъщност думата на английски се пише "really".. /facepalm То бива да си незапознат с интернет субкултурите и прочие, ама твоето невежество е толкова педантично, дядовско и лишено от хумор, че е отвъд тъжното и навлиза в комичната територия.

#7 Marin 18.05.2016 в 18:43:07

Коментаторите са наясно със съвременния жаргон, обаче и пишат все едно че са били на място където са се подписвали тайните споразумения и са делили Европата. Хайде по-леко. То е ясно, че сменихме големия брат и че историята не е такава, каквато ние я учихме. Ще е такава каквато кажат. Ама няма нужда коментаторите да се пенят.

#9 deowin 19.05.2016 в 17:03:35

>Аз пък си мислех, че е просто неграмотен Именно това те прави смешен - че нямаш елементарна представа за начините, по който комуникират хората в днешно време онлайн, заради което не правиш разлика между 'савецки' и 'децки'. Каквато разлика, обаче, има, и тя е огромна. Това, че ти не я знаеш, не я кара да изчезне, а само демонстрира твоето невежество. Точно сериозни чичковци като теб са тези, които като видят нещо със Спиндерман във ФБ, например, коментират "вие сте ебаси неграмотниците, пише се 'малко аз', а не 'макло ас'!!!!!!!!". Да, съществуват немалко представители на вида "сериозен чичко", които да ви подкрепят, което, обаче, прави цялата ситуация само още по-комична.

#10 Harry 19.05.2016 в 20:37:15

"агресивни военни паради" Авторът или не знае, или е на издръжка на Америка за България, докато СССР правеше "агресивни военни паради" от 1945 до 1989, филантропите от САЩ водиха десетки войни и избиха милиони невинни цивилни, те са единствената страна в света употребила ядрено оръжие, и единствената страна употребила ядрено оръжие срещу цивилни, вс ъщото време единствената война на СССР беше в Афганистан, налагаше защото янките планираха да го завземат, като част от плана за обкръжаване на Русия, който се изпълнява до ден днешен.

#11 bastard 19.05.2016 в 23:05:06

Като прочетох извънредно умният ви коментар, Хари, аз веднага се сетих за един много стар виц от времето на войната във Виетнам - там срещу американците изскачали високи русоляви виетнамци, които се биели само с крака, щото ръцети им били заети да държат очите им опънати назад. ПП Съвсем между другото ще спомена, че чак до 1965 г 9-ти май в Русия е обикновен работен ден и няма никакъв парад на тоя ден. От всички безбройни войни, които никак не е водил мирния, добър и нерушим Съветски Съюз, на мене най-много ми се нрави войната между Съветска Русия и Финландия 1939-1940. Финландците тъй успешно трепят добрите червеноармейци, че успяват да доведат бройката до впечатляващитя резултат - 6 убити миролюбиви руски войници на 1 убит финландски войник.

#12 GETI 19.05.2016 в 23:52:18

Harry | 19.05.201620:37 "агресивни военни паради" ******************** ха-ха-ха,Хари много се смях на "агресивни военни паради" замислих се,едва когато го прочетох от твоя коментар. съпоставих "агресивни военни паради" на СССР-Русия с това,че от края на Втората световна са избухнали 248 въоръжени конфликта в 153 точки на света,а от тях Съединените щати са предизвикали 201 конфликта чрез задгранични военни операции и интервенции между края на Втората световна и 2001г. ха-ха-ха агресивни военни Руски паради .. и 201 военни конфликта, операции и интервенции от САЩ по света…ха-ха-ха галем майтап ха-ха

#13 bastard 20.05.2016 в 00:21:38

Юпий, още един изключително приятен, забавен и препълнен с истина коментар, бравос. Вижда се, че нито Олгино, нито Савушкина 55 са били напразно Аз се сещам, че само за 2 (два) броя военни нападения над чужди държави - над Грузия и над Украйна, Русия увеличи територията си с площ колкото една четвърт от България, анексирайки Абхазия, Осетия и полуостров Крим. Сега вие, уважаемий Гети, разбира се ще ни осведомите - щом Русия така се е разраснала само с две военни нападения, то с колко са увеличили площта си САЩ за тия 201 (според вас) американски военни нападения? Силно предполагам, че американската площ се е увеличила барем с площ 20 пъти българската, ама все пак да чуем компетентния специалист.

#14 Harry 20.05.2016 в 09:02:42

Не исках да флудя, но съм принуден, ето "филантропските" войни на САЩ през 20-ти век: 1. 1914-1934 Хаити Дебаркиране на пехота, въздушни бомбардировки водещи до 19 годишна военна окупация 2. 1916-1924 Доминиканска република Военна интервенция последвана от 8-годишна окупация 3. 1917-1933 Куба Дебаркиране на морска пехота. 15-годишна окупация 4. 1918-1920 Панама Намеса на пехота която изпълнава „полицейски задължения“ в продължение на 2 години. 5. 1918-1922 Русия Флот и пехота водят битки в няколко района на страната в продължение на 5 години 6. 1919 Югославия Морска пехота се намесва в Далмация (Хърватско) 7. 1919 Хондурас Дебаркиране на морска пехота 8. 1920 Гватемала Намеса на пехотинци 9. 1922 Турция Морска пехота извършва операция в Smyrna (Измир) 10. 1922-1927 Китай Флот и пехота разположени в Китай за 5 години. 11. 1924-1925 Хондурас Парашутисти дебаркират два пъти за две години. 12. 1925 Панама Операции на морската пехота 13. 1927-1934 Китай Сили на морската пехота са разполагани из страната. 14. 1932 Салвадор Намеса на морската пехота 15. 1933 Куба Операция на морската пехота 16. 1934 Китай Морска пехота дебаркира в Фуджоу (Foochow) 17. 1946 Иран Разгръщане на войска в северните провинции 18. 1946-1949 Китай Солидно присъствие на около 100 000на войска воюваща обучаваща и тренираща местни бойци. 19. 1947-1949 Гърция Войски на САЩ осъществяват 3 годишна кампания за потушаване на бунтове. 20. 1948 Италия Манипулиране на изборите от ЦРУ 21. 1948-1954 Филипините „Тайна“ война на ЦРУ, операции на командоси (дивесанти) 22. 1950-1953 Корея Участие в Корейската война 23. 1953 Иран ЦРУ сваля правителството на министър председателя Мохамед Мосадек (Mohammed Mossadegh) 24. 1954 Виетнам Намеса на страната на Френските колоноални окупационни сили 25. 1954 Гватемала ЦРУ сваля правителството на президента Джакобо Арбенз Гузман (Jacobo Arbenz Guzman) 26. 1958 Ливан Дебакира 14 000на войска. 27. 1958 Панама Сблъсъци между войските на САЩ в зоната на Панамския канал и местното население. 28. 1959 Хаити Намеса на морски пехотинци 29. 1960 Конго ЦРУ подпомага свалянето и убийството на премиер министъра Патрис Лумумба. 30. 1969-1964 Виетнам Постепенно разполагане на военни съветници и специални части. 31. 1961 Куба ЦРУ организира диверсията в Залива на Прасетата 32. 1962 Куба Морска блокада и заплаха с употреба на ядрено оръжие. 33. 1962 Лаос Преврат организиран от ЦРУ. 34. 1963 Еквадор ЦРУ подкрепя военен преврат срещу президента Хосе Мария Валеско Ибара (Jose Maria Valesco Ibarra) 35. 1964 Панама Отново сблъсъци между войските на САЩ в зоната на Панамския канал и местното население. 36. 1964 Бразилия ЦРУ участвува във военен преврат който сваля правителството на Жуао Гоулард (Joao Goulart ) и качва на власт ген. Кастело Бранко (Castello Branco) 37. 1965-1975 Виетнам Виетнамската война. Участие на повече от 500 000на войска. Около 6 милиона жертви. 38. 1965 Индонезия ЦРУ участва в преврат срещу президента Сукарно и поставя на власт ген. Сухарто 39. 1965 Конго ЦРУ подпомага военен преврат който сваля президента Жозеф Касавубу (Joseph Kasavubu) и поставя на власт Жосеф Мобуту (Joseph Mobutu) 40. 1965 Доминиканска република Разполагане на 23 000на войска 41. 1965-1973 Лаос Начало на бомбардировки траещи 8 години. 42. 1966 Гана ЦРУ подпомага преврат за свалянето на президента Куаме Нкрума (Kwame Nkrumah) 43. 1966-1967 Гватемала Масивни антивъстаннически операции 44. 1966-1975 Камбоджа ЦРУ подкрепя военния преврат на ген, Лон Нол срещу принц Нородом Сианук. Интензивни 7 годишни бомбардировки на районите в близост до границата с Виетнам. 45. 1970 Оман (Аман) Противовъстанически операции съвместно с иранската морска пехота. 46. 1971-1973 Лаос Наглуване на американски и южновиетнамски войски 47. 1973 Чили ЦРУ учасва в преврата свалил президента Салвадор Алиенде (Salvador Allende) и качил на власт ген. Аугусто Пиночет (Augusto Pinochet ) 48. 1975 Камбоджа Морската пехота влиза в сражения с правителствените сили на Камбоджа. 49. 1976-1992 Ангола Операции на ЦРУ и военни операции. 50. 1980 Иран Специални части кацат в Иранската пустиня. Атаката се осуетява от повреда в хеликоптер(и). 51. 1981 Либия Американските ВВС свалят два Либийски военни смолета над Средиземно море. 52. 1981-1992 Салвадор ЦРУ и специални части (диверсанти) извършват антивъстаннически операции в продължение на 11 години 53. 1981-1990 Никарагуа ЦРУ ръководи операциите на никарагуанските конри. Окупация на пристанищата от американски войски. 54. 1982-1984 Ливан Участие на морски пехотинци и обстрел на местни военни части от американския флот. 55. 1983 Гренада Военна инвазия в Гренада. 60. 1983-1989 Хондурас Мащабна военна програма за подпомагане, целяща конфликт с Никарагуа. 61. 1984 Иран Два ирански самолета са свалени над Персийския залив. 62. 1986 Либия Американски самолети бомбардират градовете Триполи и Бенгази, преки атаки на президентския дворец на Муамар Кадафи. 63. 1986 Боливия Специални части се занимават с антивъстанически операции. 64. 1987-1988 Иран Американската флота блокира иранския морски транспорт и сваля ирански пътнически самолет. 65. 1989 Либия Американски самолет сваля два либийски самолета над залива Сидра (Gulf of Sidra) 65. 1989 Филипините ЦРУ и специални части потушават бунтове. 66. 1989-1990 Панама 27 000 войници, флот и авиация са използвани за свалянето на правителството на президента Нориега 67. 1990 Либерия Разгръщане на военни отряди. 68. 1990-1991 Ирак Войната в залива. Отблъскване на иракските окупационни войски в Кувейт. 69. 1991-2003 Ирак Контрол над иракското въздушно пространство с периодични атаки на въздушни и наземни цели. 70. 1991 Хаити Военен преврат с участието на ЦРУ сваля от власт президента Жан Бертран Аристид (Jean-Bertrand Aristide ) 71. 1992-1994 Сомалия Операция на специални части 72. 1992-1994 Югославия Основна роля в наложената от НАТО б

#15 Harry 20.05.2016 в 09:28:48

Както виждате САЩ са разпрострели военните си операции по целия свят, защото те не крият че жизнените им интереси са по целия свят, нещо като по-лошо издание на нацистка Германия, която имаше жизнени интереси само в Евразия. Военните операции на Русия са само по границите й, и то в страни които до скоро бяха част от Русия, но Русия се намесва само защото САЩ разполагат там военни бази и инсталират марионетни правителства васални на Вашингтон. Всичко това застрашава сигурността на Русия и тя е принудена да се защити. Щяхте да сте прави в сарказма си, само ако Русия направи преврат и цветна революция в Канада и Мексико, инсталира там военните си бази и разположи пускови установки за крилати тактически ракети, насочени към САЩ, нещо което сега правят янките в Източна Европа. А идиоти като вас не разбират че това е прокси война на САЩ срещу Русия, и за Русия сме легитимни цели за ядрен удар!

#16 GETI 20.05.2016 в 09:34:56

bastard | 20.05.201600:21 не според мен,а според е тия... http://beforeitsnews.com/alternative/2014/05/248-armed-conflicts-after-ww2-us-started-201-81-killing-30-million-people-2965052.html и кво викаш,американците от 201 военни конфликта не са успели да си увеличат площта,а руснаците с два броя военни нападения увеличават територията си. ..е ми шапка им свалям,който може го прави. кои са некадърните тъпаци в ситуацията? ха-ха-ха,още по-ГОЛЕМ майтап

#17 e-mil 20.05.2016 в 10:16:49

"Harry | 20.05.2016 09:02 Не исках да флудя, но съм принуден, ето "филантропските" войни на САЩ през 20-ти век..." Това е един много фалшив списък, който отдавна куцо и сакато като теб копира без да провери данните. Наравно с интервенциите на САЩ в него са наредени всякакви събития с тяхно участие, само и само да стане по-дълъг. "4. 1918-1920 Панама Намеса на пехота която изпълнава "полицейски задължения" в продължение на 2 години." Демек Панама си живяла свободно и изведнъж американците са се изтърсили? Всъщност Панама по това време е почти протекторат на САЩ. Това не е онази Панама с антиамериканските настроения от 60-те и 80-те. Малко преди това държавата получава независимост от Колумбия с помощта на САЩ за панамските сепаратисти. И не съвсем без основание - те вече са били независими през 19 век. Даже при освобождаването част от колумбийската войска минава на тяхна страна. И още през 1904 малко след създаването на държавата, панамците охотно записали в новата си конституция, че САЩ имат право на военна намеса в случай на заплаха за новопостроения канал (изцяло построен от американците). Което е разбираемо - били са още слаби и са нямали армия. Така че какъв конфликт е иницииран? Янките са си били почти вкъщи и то законно. В случая с Панама те биха предпочели да не пращат войски - това струва по-скъпо, отколкото ако поддържат мир. "5. 1918-1922 Русия Флот и пехота водят битки в няколко района на страната в продължение на 5 години" Че това е Гражданската война в Русия. Тя пък как е била инициирана от САЩ? И да не са били сами? 17 съюзни държави се опитват да спасят страната от болшевиките. Американците вкарват стравнително малко войски - 12-13 000 и се изтеглят още през 1919. Имат предимно отбранителна функция и са подкрепени от бившето правителство, което все пак е било свалено незаконно. За сравнение: по това време чехите имат около 50 000 войска в Русия, а японците - 28-29 000. Освен тях се бият канадци, сърби, румънци, поляци, италианци и т.н. Повечето се отказват още около 1920. Само в Далечния изток остават няколко хиляди до 1922 и те повечето болни от грип. Да, сигурно всички те са искали да хапнат и нещо за себе си, но болшевиките да не би да са искали нещо друго? "6. 1919 Югославия Морска пехота се намесва в Далмация (Хърватско)" Всъщност САЩ, Британия и Франция се намесват за да попречат на Италия да лапне голямо парче от австро-унгарските остатъци. На практика помагат да се създаде първообразът на Югославия. "9. 1922 Турция Морска пехота извършва операция в Smyrna (Измир)" Извършва я, ама със съгласието на гръцките и турските власти по време на Гръцко-турската война от 1919-1922. "10. 1922-1927 Китай Флот и пехота разположени в Китай за 5 години." А това пък въобще не е конфликт. През 1922 е подписан договор между участниците във Вашингтонската военноморска конференция един от които е Китай. Договорът има стабилизиращо действие макар и за кратко. "11. 1924-1925 Хондурас Парашутисти дебаркират два пъти за две години." Ало, първите подразделения с парашутисти се появяват едва в края на 20-те години, само дето въобще не стават за реални действия. А първата бойна операция на американските десантчици е едва през Втората световна. "13. 1927-1934 Китай Сили на морската пехота са разполагани из страната." Със съгласието на китайците за да си защитят сънародниците по време на Гражданската война. За сравнение - през 1931 Япония направо създава марионетна държава в Китай. Щатите не воюват там, нито заграбват територии. "16. 1934 Китай Морска пехота дебаркира в Фуджоу (Foochow)" Това пък са били толкова малка шепа хора, че се наложи специално да търся какво е станало. Оказа се, че слезли за малко на брега за да защитят консулството по време на някаква битка в Гражданската война. "17. 1946 Иран Разгръщане на войска в северните провинции" Няма такова нещо. Иран до края на войната е окупиран от английски и съветски войски. Те свалят шаха през 1941 и слагат сина му на негово място. Щатските войски са малко и се изтеглят до края на 1945. Британците се изтеглят до пролетта на 1946 и веднага след това първото, което правят руснаците е да тръгнат с танковете към Техеран. Нататък са само дипломатически усилия в ООН в подкрепа на иранските протести срещу СССР. "18. 1946-1949 Китай Солидно присъствие на около 100 000на войска воюваща обучаваща и тренираща местни бойци." И това ли е конфликт? Че те са съюзници през цялата война чак докато Мао заграби властта. Помагали на САЩ да ги освободи от Япония и е естествено да поискат съдействие след войната. "19. 1947-1949 Гърция Войски на САЩ осъществяват 3 годишна кампания за потушаване на бунтове." Там няма войски на САЩ, а британски. Но цялата гадост си я вършат гърците. Американците само наливат пари и пращат някакви 500 военни съветници. СССР, Югославия, България и Албания правят същото. "20. 1948 Италия Манипулиране на изборите от ЦРУ" Няма едностранна манипулация на тези избори. СССР прави активна избирателна кампания, а САЩ и Ватиканът правят същото срещу тях. И всеки налива пари в своята градинка. Италия просто е имала късмет да надделеят американците - комунистите винаги са държали силни позиции там.

Новините

Най-четените