Сбогом, Европа. Британците никога не са те обичали

Да бъдеш или да не бъдеш ... В Европа.? Това е въпросът, на който Великобритания трябва да отговори на референдума на 23 юни.

В края на една ожесточена кампания, в която полемиката и гръмките слогани се оказаха много по-чуваеми от фактите, резултатите са на кантар.

Последните проучвания показват превес на британците, които искат излизане от ЕС. 46% подкрепят Brexit, докато против са 39% сочи проучване на YouGov за The Times. 11% от анкетираните не са решили как да гласуват, а 4% няма да участват в референдума.

„Make Britain Great again" (да направим Британия отново велика) и "Тake back control" са основните слогани на кампанията за излизането

"Наистина ли сме държава, когато законите ни се правят някъде другаде? Референдумът е единственият ни шанс да си върнем държавата"

„Това е нашият шанс да направим Великобритания още по-велика, да си възстановим демокрацията и да запазим ценностите и културата, с които се гордеем" - пише таблоидът „Sun", който се обяви в подкрепа на напускането на ЕС.

Европа означава повече имигранти, по-ниски заплати, по-високи цени на жилищата и по-лош начина на живот за англичаните, според противниците на Брюксел. Повечето от тях са над 55 години, живеят в провинцията и нямат добре платена работа.

Като 84 -годишният Бил Флойд от малко градче на югоизточния бряг на Албиона. „Ние сме правили търговия много преди да има ЕС и сме управлявали света. Сега имаме уникалната възможност да си върнем властта и да правим сами своите закони" - счита бившият моряк от кралската флота.

Когато Лондон управляваше света

Евроскептицизмът се подхранва от носталгия по миналото, по доброто старо време, когато Британската империя още съществуваше, лирата беше силна, а финансите не бяха глобални, нямаше интернет и имигранти.

Ще гласуват за излизане и тези, които не намират работа, защото нямат квалификация. А във Великобритания, както и в целия свят, пари при пари отиват, богатите стават още по-богати, а бедните обедняват все повече.

„Получих множествена склероза заради имигрантите от Източна Европа. Те не са като нас. Заради тях трябваше да продам дома си, където живях 19 години и да сменя квартала. Плюят на земята, слушат музика до късно и искат да взимат същите помощи като англичаните" - разказва Деби Кларк от Питърбъро.

Кой ще бере ягоди и ще мие улиците на Лондон?

Истината обаче е, че чужденците вършат черната работа: обслужващ персонал в земеделието, чистачи, боклучари, сервитьори, бармани, домашни помощници. Това е ниско платена работа, която англичаните вече не вършат от години. На тях им е по-изгодно да си гледат кефа и да получават социални помощи.

Вярно е, че имигрантите, готови да работят за по-ниско заплащане и при по-лоши условия подбиват заплащането. Те живеят по седем души в апартамент в някои места, защото не могат да си позволят непосилните наеми.

Според противниците на Брюксел, ако Великобритания излезе от Европа, ще има повече средства, с които да се построят общински жилища в ужасно скъпия Лондон и да се подобри здравеопазването. „Ще намалее ли опашката пред личния лекар?" - се питат англичаните.

И сега на Албиона има достатъчно имигранти, предимно индийци и много африканци от бившите британски колонии. Но подкрепящите излизането от ЕС считат, че без свободното придвижване на хора, те ще могат да допускат само квалифицирани работници и да си избират каквито искат имигранти.

Защо Ситито е против Brexit?

Наближаващият референдум вече има отражение на капиталовите пазари - през март и април 65 млрд. паунда са изтеглени от Великобритания, а британската лира рязко се обезцени след новината за превес на тези, които ще гласуват за излизането от ЕС. Европейската централна банка и Международния валутен фонд са готови с кризисни планове за действие, как да подсилят ликвидността и да намалят ефекта върху европейските пазари.

При евентуален Brexit много компании ще изтеглят служителите си от „Сити ъф Лондон", където в момента е съсредоточен финансовият център на Европа. Това е другото лице на Англия: Лондон, Оксфорд, Кеймбридж, Бристол и Брайтън. Англия, която всички европейци познават, но в която не се припознават повечето англичани.

„Тези дебели котараци искат да плюскат за наша сметка. Няма да стане" - пишат в Туитър от Make the Britain Grate again.

"Излизането на Великобритания от Европа ще бъде икономическа катастрофа, чиито размери зависят от търговското споразумение, което ще успеем да сключим с Брюксел. Но за момента в Ситито всички инвестиции са блокирани, банките ще съкращават служители и въпросът дали в Лондон или във Франкфурт ще получи отговор на референдума." - обяснява Марк Болиът, председател на Комитета за политиката и ресурсите на Лондонското сити. Очаква се 100 хиляди от работещите във финансовия център на Европа да напуснат.

Неслучайно сред основните агитатори за оставането в ЕС са американските банки и автомобилните компании. За САЩ и партньорите на Великобритания Албионът е вход към големия европейски пазар. Затова заводите на Ролс Ройс и Мини Купър, собственост на BMW, написаха писмо до служителите си, че излизане от Европа ще доведе до спад в продажбите и намаляване на работниците.

Див популизъм

В ожесточената кампания за и против Brexit фактите нямат голямо значение, повече тежест имат популистките слогани. Достатъчно е да споменем, че евроскептичната партия на независимостта на Обединеното кралство на Найджъл Фарадж и досегашният кмет на Лондон Борис Джонсън са сред основните лица на Brexit.

Дебатът излезе и извън Великобритания. Немският Шпигел посвети корицата си с английското знаме на референдума, със заглавие Please, don't go!

Неминуеми ще бъдат и политическите сътресения. Според анализаторите премиерът Дейвид Камерън ще подаде оставка,както обеща, консерваторите ще се разцепят, ще се върне напрежението с Ирландия и с шотландците.

Като мантра се повтаря колко милиона паунда на всеки час, ден и месец се изливат в европейския бюджет. Великобритания е с втората по големина вноска след Германия, на стойност 14 млрд. евро, 4 от които се връщат в националния бюджет. Но едва ли парите за ЕС ще оправят здравеопазването и ще намалят безработицата.

"Отче наш - 66 думи, десетте Божи заповеди - 179 думи, Речта на Линкълн - 286 думи, европейска директива за продажбата на зеле - 26 911 думи."

Отвъд бюрокрацията и неудобните изисквания на Брюксел, 3 млн. и половина работни места са свързани с износа към ЕС, което прави 43% от целия експорт на Великобритания.

ЕС има 58 търговски споразумения с отделни държави или групи от страни, ако излезе, Лондон ще трябва да ги предоговори самостоятелно, вече със значително намалена тежест. Европа изправи на съд големи международни компании като Майкрософт и Самсунг за незаконна конкуренция, трудно постижима цел за една-единствена страна.

През последните 40 години медиите разпространиха представата, че Великобритания се намира във властта на алчни чуждестранни бюрократи. Обикновените хора не разбират нито как работи ЕС нито какво е постигнал Лондон благодарение на членството.

Дали наистина британците смятат да напуснат и да започнат всичко отначало? Европа ли е големият виновник за всичките им проблеми? Ако Брекзит стане действителност, гордостта на англичаните може да им изиграе лоша шега. И да ги върне там, където са били преди десетилетия. Наравно с бившите им колонии.

#1 boris 15.06.2016 в 09:17:19

Дали за добро или за лошо - си е на главата на Британците. Ние имахме ли референдум за влизане в ЕС? Мислят хората - има ли сметка, няма ли. Ние поне няма нужда нещо да мислим . накъдето задухат великите сили това е.

#2 Nikkor 15.06.2016 в 10:17:46

Дрън-дрън. Ако излезела Великобритания щяла да се върне десетилетия назад и да се изравни с бившите си колонии. Ей тая последната глупост капката която ми преля чашата. Като всяко друго нещо и Брекзитът си има плюсове и минуси. Работа на британците е да решават и да си носят последствията.

#3 John Smith 15.06.2016 в 10:34:27

Мислиш ли ,че Ситито ще остави на разни пенсионирани моряци и пакистански магазинери да решават въпроси свързани с политика, икономика, търговия и прочие?

#4 Nikkor 15.06.2016 в 11:39:19

Ами демокрация Джони, ко да праиш. Сър Уинстън Чърчил е казал нещо в смисъл (цитирам по памет) - "Най-добрият аргумент срещу всеобщото избирателно право е пет минутен разговор със средно статистически гласоподавател".

#5 aleph 15.06.2016 в 12:30:27

Виждаме продукта на антиевропейска пропаганда в поведението на британските фенове на Евро 2004 и в истеричната реакция на плиткомозъчни те английски медии и коментатори. Вместо да се извинят, че още при стъпването на френска земя нападнаха местното население. След това нападнаха и руската агитка, която въпреки своята малочисленост обърна в паническо бягство поданиците на нейно величество. Вместо да се извинят излязоха с официално съобщение , че са били бити от руската армия , изпратена там лично от Путин с цел водене на хибридна война

#6 Люба6а 15.06.2016 в 12:37:24

всичко е чифутска интрига плюсканица за простолюдието!Ще стане това,което БАНКЕРИТЕ кажат.Казах

#8 Шамито 15.06.2016 в 15:26:01

Е що сме се закахарили за една западнала империя.САЩ го каза в прав текст.Ако нашия троянски кон в ЕС излезе от него просто няма никаква полза от него.Много съм заинтригуван каква ще е съдбата на западналата Британска империя без рамото на отрочето и САЩ.

#9 Nikkor 15.06.2016 в 15:42:33

Илияне, проблемът с новия Лондонски кмет не е в произхода му, пакистански или индийски. Ако ще от Бангладеш да е. Като си имал империя е повече от нормално да има големи групи от населението, които са от бившите колонии. Проблемът е, че е бил адвокат на джихадисти и той самият е бил ислямски екстремист. Обаче видно е че лондончани са си загубили ума.

#10 Conspirator 15.06.2016 в 16:02:51

Въпросът е дали може да се види цялостната картина. Битката е срещу евро-валутата,която имаше реални шансове ако не да замести долара,поне да бъде равностойна алтернатива. Първо атакуваха най-слабите звана в Евросъюза.Гърция и Испания с отвличащи удари срещу Северна Ирландия и Португалия.След почти десет безкрайно болезнени години за за Гърция и Испания започна да се вижда светлина в тунела. Тогава дойде ударът срещу Украйна и дестабилизиране на цяла Източна Европа. Предпоследно-референдумът във Великобритания.И последно.Ако излезнат от Европейския съюз,следва референдум в Каталуния,който ще доубие Испания.Една трета от брутния продукт на иберийската държава се формира от Каталуния.Отгоре на всичко,Каталуния ще стои като Солунската митница между континентална Европа и остатъкът от Испания. Всичко се прави в името на Негово Превъзходителство-Доларът. Всичко започна с Кадафи и Садам.Започнаха да продават петрола си за евро,пренебрегвайки долара.Знаете къде са двамата и какво се случи с държавите им.Останалото са приказки за демокрация и ала-бала. Предстоят огромни сътресения.

#11 theo 15.06.2016 в 16:52:50

Конспираторе, единственият печеливш ход за Европейския Съюз да избегне картинката, която описваш, е незабавното приемане на Русия за пълноправен член. Без преговори и изисквания. От вчера. И без знанието на Биг Брадър. Германците вече осъзнаха, че са закъснели с 25 години да се съюзят с Русия, вместо да се противопоставят. Германската индустриална мощ, подкрепена от неизчерпаемите руски ресурси, е нещо,което може сериозно да размести политическите и финансови пластове в целия свят. За съжаление, това никога няма да бъде позволено да се случи.

#12 Conspirator 15.06.2016 в 17:43:48

За да не се случи,поне в обозримо бъдеще интегрирането на Русия към Европа,разиграха картата на украинския национализъм,като ударните отряди си бяха откровени нацисти. 23 години в Украйна се сменяха оранжеви,лилави и какви ли не.Дори Оранжева революция правиха,но на никой не му дойде на ум да се конфронтира с Русия. Тогава заложиха на национализма/нацизма/,поради липса на достатъчен брой различни в религиозен план-както в Сирия. Британците съвсем умишлено ги извеждат от Европейския съюз.С огромната медийна и парична мощ,която притежават е въпрос на един месец промиване на мозъци,за да наложат каквото желаят.Воплите от Ню Йорк са напълно лицемерни.Те искат точно това.След това ще насочат усилията си към Каталуния,за да разглобят Испания.

#13 deowin 15.06.2016 в 18:01:19

Е добре де, как хем финансовите компании изрично предупреждават, че масово ще напуснат Лондон при евентуален Брекзит, хем уж точно те били искали тоя Брекзит? Как успяваш да вместиш в главата си напълно противоречащи си идеи, умение, което явно се удава тривиално на стадата любители на конспиративни теории? А в Брекзит въпросът не е до пари - Англия очевидно би загубила милиарди ако излезе от ЕС. Само данъците върху доходите, които 100 хиляди финансисти плащат, са над милиард годишно.

#14 Conspirator 15.06.2016 в 19:22:34

Финансовите компании плашат,че ще напуснат Обединеното кралство. И ако се наложи да го напуснат,къде ще прехвърлят капиталите си? В Каспичан или в Ню Йорк? Ударът ще еднакво силен и отрицателен,както за Европа,така и за Великобритания. Очевидно е кой печели.В края на краищата става въпрос за капитали,а не за производство.Две-три хиляди юпита ще загубят работата си,а най-добрите от тях ще тръгнат след капиталите.

#15 mumu 15.06.2016 в 19:43:49

Много хора, когато чуят Великобритания и в частност Англия си представят високообразовани дами и джентълмени със стил и неподражаемо чувство за хумор, за съжаление, когато видиш истината, културния шок е огромен. Дали затова, че все пак са остров и векове наред не е имало облагородяване на кръвтта, което е трудно да се поправи и до ден днешен, но милите британци са най-вече сбирщина от нискообразовани селяндури с криви зъби и белезникав тен, които ще направят огромна услуга, ако спрат да се заканват и най-накрая вземат, че напуснат ЕС. П.С. То па един ЕС

#16 Опитайте отново 16.06.2016 в 01:58:14

Когато златото окончателно се озова в трезорите на ФЕД през 1947 година на британците им разглобиха Империята,а когато Европа се опитва да навдигне глава ги извеждат от Играта чрез Brexit. Винаги са били пионки,като се започне от Кромуел,когато на острова навлезе мощно и на талази ''холандския''капитал,който пък дойде от ''испанския''.Време е англичаните да разберат,че ''британският'' капитал е ''хванал къра''.През океана-за по-напряко.

Новините

Най-четените