Ужасът в Чечня: Първият концлагер за хомосексуални

Чечня отвори първи концентрационен лагер за хомосексуални от ерата на Хитлер насам. Активисти твърдят, че хората в него са измъчвани с електрошокове и пребивани.

Новината за създаването на концлагера идва след информацията, че миналата седмица 100 хомосексуални мъже са задържани, а трима убити в Чечня .

Публикация в "Новая газета" съобщава, че властите са създали няколко лагера, където хомосексуалните са убивани или принуждавани да обещаят да напуснат територията на страната.

Твърди се, че един от лагерите е в бившия военен щаб в град Аргун.

Светлана Захарова от организацията "Руска ЛГБТ мрежа" коментира: "Гей хората са задържани и прибирани. Работим активно за евакуирането им от лагерите. Някои от тях вече са напуснали региона. Тези, които са избягали, казват, че са били държани в едно и също помещение и всички са били заедно, около 30-40 души. Върху тях са прилагани мъчения с електричество и са им извършвани тежки побои, понякога завършващи със смърт."

Един от избягалите разказва пред "Новая газета", че задържаните са бити, за да бъдат заставени да разкрият други членове на гей общността.

Друг избягал задържан казва, че преди да бъде хвърлен в един от лагерите, е бил принуден да плаща всеки месец подкупи на чеченската полиция на стойност хиляди рубли, за да може да оцелее.

Сега режимът предприема поредна стъпка срещу хомосексуалните, като създава лагерите, казва беглецът.

Александър Артемиев от руския клон на Amnesty International коментира: "Ние можем единствено да призовем руските власти да разследват тези твърдения. Хомосексуалните в Чечня са жертва на крайно жестоко отношение и биват преследвани ежедневно; много от тях се боят да говорят за това".

Според него "вариантите за тях са или да се крият, или да напуснат страната. Поддържаме контакт с ЛГБТ мрежата, която помага на хората в Русия да намират подслон и убежище. Проблемът е, че хората там не могат да говорят открито за хомосексуалността си, тъй като излагат на риск своя живот, както и този на тези, пред които говорят. Това е основният проблем, пред който сме изправени в Русия, и това е най-голямото предизвикателство."

Екатерина Сокирянская, директор на проект за Русия на International Crisis Group, казва: "Събитията все още са в развитие... Част от задържаните успяват да избягат."

Таня Локшина от Human Rights Watch в Москва коментира: "От няколко седмици в Чечня се провежда мащабна и брутална кампания срещу ЛГБТ общността.

В момента много малко хора в Чечня се осмеляват да говорят с представители на организациите за защита на правата на човека или журналисти, дори и анонимно, защото хората като цяло са сплашени, така че си мълчат.

Подаването на официално оплакване срещу местните органи на реда е изключително опасно, тъй като отмъщението от властите е практически неизбежно.

Няма как да подчертаем достатъчно доколко са уязвими членовете на ЛГБТ общността в Чечня, където хомофобията е силна и масово разпространена. Те са изложени на опасност не само от преследване от властите, но и може да станат жертва на "убийства на честта" от собствените им роднини, защото са опетнили честта на семейството."

Миналата седмица "Новая газета" съобщи, че чеченската полиция е задържала над 100 мъже, заподозрени в хомосексуалност, и е убила трима от тях.

Твърди се, че сред задържаните са известни местни телевизионни знаменитости и религиозни лица.

Смята се, че хайката за задържане на хомосексуални е по нареждане на президента Рамзан Кадиров, който е важен съюзник на Владимир Путин. Официално режимът му отрича да има такива арести, като твърди, че е "невъзможно да бъдат преследвани тези, които не се намират в чеченската република".

Кадиров, който въведе ислямски закони в преобладаващо мюсюлманския регион, е обвиняван неведнъж в нарушения на правата на човека.

Той определя обвиненията като "тотални лъжи и дезинформация".

Говорителят на Кадиров - Алви Каримов - заяви пред агенция "Интерфакс": "Няма как да бъдат арестувани или репресирани хора, които просто не съществуват в републиката ни. Ако такива хора съществуваха в Чечня, органите на реда нямаше да се налага да се занимават с тях, тъй като собствените им роднини биха ги изпратили там, откъдето няма връщане".

Чеченското общество е крайно консервативно, което означава, че за разлика от други случаи, когато роднини или активисти за правата на човека могат да окажат натиск върху властите, когато изчезне хомосексуален член на семейството, заподозрените в хомосексуалност е особено вероятно да бъдат отхвърлени от собствения си род.

Според New York Times, хомосексуалните мъже в региона трият профилите си в социалните си медии, след като стана известно, че властите са се опитали да примамват хомосексуалните на срещи и да ги арестуват.

Източници от Русия твърдят, че арестуваните са между 15 и 50 души.

#1 gothic 12.04.2017 в 09:53:59

ALS DIE NAZIS MICH HOLTEN Als die Nazis die Kommunisten holten, habe ich geschwiegen; ich war ja kein Kommunist. Als sie die Sozialdemokraten einsperrten, habe ich geschwiegen; ich war ja kein Sozialdemokrat. Als sie die Gewerkschafter holten, habe ich nicht protestiert; ich war ja kein Gewerkschafter. Als sie die Juden holten, habe ich nicht protestiert; ich war ja kein Jude. Als sie mich holten, gab es keinen mehr, der protestierte. КОГАТО НАЦИСТИТЕ ДОЙДОХА ЗА МЕН Мартин Нимьолер превод: Борис Борисов и Александър Ножаров Когато нацистите дойдоха за комунистите, аз мълчах; не бях комунист. Когато затвориха социалдемократите, аз мълчах; не бях социалдемократ. Когато дойдоха за профсъюзите, аз мълчах; не членувах в профсъюз. Когато дойдоха за евреите, аз мълчах; не бях евреин. Когато дойдоха за мен - вече не бяха останали хора, които да ме защитят. https://literaturensviat.com/

#2 ImaIma 12.04.2017 в 12:39:07

И тия си намериха причина да тормозят хората...

#3 Harry 12.04.2017 в 17:44:46

Войната в Чечня беше дело на САЩ, те подклаждат граждански войни и инсталират ислямски режими навсякъде по света. Терорът с взривове в Русия през 2000-2010 също бе дело на американските служби.

#4 deowin 12.04.2017 в 18:32:50

Значи Кадиров, любимецът на Путин, властва над Чечня с желязна ръка, въвежда ислямски закони, измъчва и избива хомосексуалисти, но виновните непонятно как отново са САЩ.

#5 Harry 12.04.2017 в 18:58:07

Точно така.

#6 Шамито 12.04.2017 в 19:05:11

Извратен в човешката интимност-какво му пречи да бъде извратен и в политиката.

#8 Harry 12.04.2017 в 19:20:00

Прав си, но само на половина, "С-А-Щ" ми задейства само повръщането!

#9 Шамито 12.04.2017 в 19:45:08

По коментарите ще разберете кои имат хомо сексуални наклонности.Интересно защо не се борят за правата на садистите,содомитите ,педофилите и т.н. човешки отклонения.Тези хора трябва да бъдат лекувани а не поощрявани.

#10 deowin 12.04.2017 в 20:18:55

Защото хомосексуализмът е лично сексуално предпочитание, което се проявява в ненасилствено и непринудено поведение между хора, за което е било налице изричното и съзнателно съгласие на всички участващи, каквото те са имали психическия и физически капацитет да дадат. Сравни с педофилия - децата се предполага доста резонно, че не са достатъчно развити психически, за да могат да вземат съзнателно, информирано и неповлияно от външен натиск решение, зоофилия, копрофилия или сексуален акт с мъртво пиян човек - животните, умрелите и мъртво пияните очевидно нямат начин да изразят съгласието или несъгласието си. Доста логично, изредените поведения се водят изнасилване, защото някои от участващите са нямали възможността да дадат съзнателното си позволение. При хомосексуализма това не е така. Това не означава, че няма хомосексуални изнасилвания - има, естествено. Когато, обаче, двама възрастни в пълно съзнание и притежаващи необходимия психически капацитет стигнат до взаимно съгласие и вземат общо решение да осъществят интимен контакт, това очевидно е в съвсем друга категория, няма никакво насилие или принуда, и не влиза в личната работа на когото и да било друг, освен тях двамата.

#12 1Sion1 12.04.2017 в 22:11:02

Всяко действие има противодействие, равно по големина и противоположно по посока.Ако либерастите смятаха, че педерастията, която ни натрапват ежеминутно просто няма да породи ответна реакция, явно са сбъркали..Лагери и електрошок идва малко множко, но пък и пропагандирането на извращения хич не е малко.Да си бял, хетересексуален и работещ вече означава да си аутсайдер.Е , нещата лекинко ще се променят в близко бъдеще.

#13 jens xp 13.04.2017 в 09:54:59

Браво на чеченците!!!

#14 kbel 13.04.2017 в 13:00:19

Продължавам да недоумявам защо хората се гневят, когато възрастни хора доброволно и интимно си разменят нежност, а аплодират други хора, които агресивно им надничат между чаршафите, раздавайки присъди и наказания. Кое точно вкарва първите в минуса, а вторите в плюса на добродетелната скала? И защо едните трябва да очакват „противодействие, равно по големина и противоположно по посока”, а другите не?

#15 Dolmaze 13.04.2017 в 14:16:48

''Да си бял, хетересексуален и работещ вече означава да си аутсайдер.Е , нещата лекинко ще се променят в близко бъдеще.'' Много ме кефи как на някакъв муньо нашенски си втълпява, че да си бял хетеро мъж се приемало като нещо кофти Онзи мутряга, дето ни е премиер да не би случайно да е жена? В парламента всички са с цвета на Уил Смит сигурно. На мъжете им е забранено да говорят с жени, а пък ако се загледат подир някоя сигурно ги бият с тояги. Какъв аутсайдер те гони? В нашия край на света всеки тъп селянин може да си почеше топките, да викне ''Ебре-дебре, ща скъсам, бах яката путка'', може да обяснява как онея гадните педерасти ще е хубаво да пукнат, а пък ония другите раси са бахти боклуците и всичко това е съвсем приемливо. Най-много някой да каже на въпросния, че е тъп селянин. Но веднага ще се впуснат да го защитават такива като теб. Моля ти се, обясни ми как крехкото ти мъжко достойнство е заплашено от ''може ли да не се държиш човешки?''. Толкова тръшкане съм чела от някакви подобни, че първобитната им селяния трябва да бъде обичана, уважавана и защитавана, ама после либералите били ревльовци. Сигурно.

#16 Пасарелка 19.04.2017 в 14:30:37

Педалите дразнят не с така развяваната си сексуалност, а с това, че ни я навират в очите! Ако си траят и си угаждат на "сексуалността" си никой няма да ги закача. Нима някой е тръгнал да развява аналните си копнежи по улиците?

Новините

Най-четените