Кратко ръководство за боравене с държавни тайни за руски войници

В скоро време не очаквайте руските военни да публикуват или да харесват нещо в социалните мрежи. От руската армия са намерили пукнати в дигиталната си сигурност и предприемат мерки за нейното подобряване.

От Лабораторията за дигитални съдебни изследвания (@DFRLab) - глобална мрежа от дигитални криминалисти, които да следят военни конфликти в реално време, вече съобщиха за плановете на Кремъл да забрани на войниците си да се снимат и да качват публикации в социалните мрежи.

Законът влиза в сила от 2018 г. и ще забранява на войниците да качват снимки в социалните мрежи.

Сега се твърди, че Русия е пуснала образователна кампания с плакати и лозунги, извадени сякаш от времето на Втората световна война.

В нея се акцентира на основните правила за информационна сигурност, които са представени в типичен съветски стил. @DFRLаb анализира какво руските военни войници да знаят според тази кампания.

Оттам коментират преди всичко, че достоверността на тези постери (и това, че те са дело именно на руската армия) не може да бъде потвърдена на 100%.

На 14 ноември в Руската алтернатива на Facebook, ВКонтакте, се появява публикация, в която е показан руски информационен плакат с войници. Потребителите в различни руски и украински форуми отбелязват, че това е един от многото плакати за военно образование, използвани вътре в руската армия за обучение на войниците.

Точната дата и източник на тези плакати остават непроверени, но по-голямата част от публикациите се появяват в интернет между 12 ноември и 14 ноември.

Плакатите най-вероятно са направени само за вътрешно ползване, тъй като "враговете" се изобразяват като войници на НАТО. Като стил постерите са сравнително подобни на информационните и пропагандни материали от Втората световна война или Студената война.

Независимо дали плакатите са наистина дело на руската армия, Кремъл наистина затяга редиците по отношение на сигурността, особено в дигитален план.

Тази предполагаема образователна кампания вероятно служи като мека мярка, заедно със закона за забрана на самоуправлението, който влезе в сила на 1 януари 2018 г. Ключово в случая е, че ако бъде потвърдено, плакатите ясно показват, че руската армия разглежда НАТО като потенциални вражески сили.

В галерията можете да видите какво може да се очаква от вас, ако сте руски войник, биещ се зад граница. Руска военна информационна сигурност за начинаещи.

#1 Бай Пешо Танкиста 07.12.2017 в 10:59:10

Какво се учудвате?!? Путлер просто води Раша обратно към тъмните и грозни времена след Октомврийската революция!! Руския народ многократно е доказвал, че като общество може да бъде сравняван само със стадо овце, които безропотно търпят издевателствата на всяка управляваща ги пасмина!! Лошото е, че винаги страните съседи на Раша са страдали след радикализирането на руските зомбита по един или друг начин. В момента Путлер е изградил мощна система от медии, политици, държавни организации и огромен капитал осигурен му от неговите олигарси с еврейско потекло, които изпиват и изяждат ресурсите на земята-която по право е на руския народ, а не на шепа бандити!! Тази мощна президентска клика в момента води промиване на мозъците на руските крепостни, като им определя враг-срещу който трябва да бъдат мобилизирани!! Т.е. Путлер вече води война срещу всичко цивилизовано и западно!! Хубавото е , че времето не е негов съюзник-вече е доволно дърт тоя плешивец и Сатаната може да си го вземе, освен това след известно време на народа ще му стигне догоре и току виж най-накрая кипне......тогава не му завиждайте на Путлер, щото перушина ще хвърчи от него! А всичките милиарди, които е откраднал от руския народ-ще му бъдат отнети!! За всички идва Видов ден другарЕ!! Истината винаги лъсва и то в момент, в който най-малко се очаква!! Казах ХАУ!

#4 niemen 07.12.2017 в 11:43:03

Преводачът ви от руски е просто класс, оболдеть можно.

#5 TheRock 07.12.2017 в 11:43:04

Защото цял свят ги разбра. Кой анексира Крим, кой нападна Украйна, кой свали малайзийския Боинг.

#6 скучко 07.12.2017 в 11:57:22

А, пък на изхода на портала в поделението дето отбих войнския си дълг към Родината, имаше голям ламаринен плакат с изтипосан войник в пълно бойно снаряжение, гледащ строго, сложил предупредително пръст на устните си. Надписът отдолу гласеше: "Шшшт, Бди! Врагът не спи!" Отбелязвам, че личното ми "бойно" снаряжение се състоеше от кирка, лопата (права, крива), 5кг. чук (вария) и метален лост. Облекло- доковици, цървули, за лятото и комплект монискен, ботуши за зимата. А ,забравих и чифт брезентови ръкавици.

#7 dedo adji 07.12.2017 в 12:22:01

Скучко, и аз служих трудовак, но в нашето поделение надпосът на портала (отвътре) гласеше "Дотук по военни въпроси!". А поделението даже не осигуряваше военно оборудване. И работното облекло и инструментът се осигуряваше от корабостроителния завод. А ЗКПЧ-то ни четеше лекции как да опазваме военната тайна. От онова време е и вицът за шпионина, разкрит от портиера, защото "Врагът никога не спи!", дори и на профсъюзно събрание. И от какво се учудват лаборантите от супер компетентната лаборатория? В коя армия няма политика за опазване на чувствителните материали. А чувствителен може да бъде и най-невинният. Известен е случаят с цивилен моряк, който съвсем невинно отронил в кръчмата, че параходът му не може да вдигне повече от 7 възли. Чуто от германски шпионин, това дава достатъчно информация на подводниците за скоростта на конвоя. По време на войната в английските кръчми са висели лозунги като Loose lips sink ships. А войната продължава, все още в студения вариант, след краткото студено примирие при Горбачов и Елцин. За приятелски войски ли следва руснаците да смятат НАТО?

#8 Valsodar Isalive.150649515703836 07.12.2017 в 12:53:25

Напълно стандартни правила за поведение, които са разпространени в почти всички водещи армии по света, не виждам нищо ново в тях. Единственото, което ги отличава от нашите агитационни плакати от Живково време е отразената разлика в технологиите за шпионаж. Единственото странно е в това, че чак сега руската армия предприема подобни мерки за безопасност?!

#9 ivod 07.12.2017 в 12:57:51

TheRock Право питаш пясъчно човече - та до къде стигна разследването за стрелбата на майдана ( освен отрязването на дърветата с куршумите в тях ) , кой скри записите от РВД на полета ( впрочем къде изчезнаха диспечерите ) , странно за теб референдума в Крим не значи нищо ... но непроведения в косово явно е повод за заработка . Та като питаш да продължим . Кой разкъса Югославия , Либия , Ирак , Сирия , Панама пак същия има над 700 военни бази извън територията си ( у нас са само 4 ... но пък безплатни ) но обяснява , че са за защита на ,, демокрацията " , на същия койчо предишния президент изнасяше лекции на бин ладен ( но се бореше с алкайда ... които все още спонсорира в Сирия ) ... Много въпроси към един самозабравил се кой .

#10 TheRock 07.12.2017 в 13:29:56

скучко | 07.12.201711:57 Така беше.

#11 TheRock 07.12.2017 в 13:32:54

Колко сте смешни. Руснаците въвеждат тези "правила" тогава когато става ясно какви са ги вършили в Крим и в Украйна и какви лъжи бълват по всички възможни канали за информация. Докато примерите отнасящи се до времената на ВСВ и Студената война са крайно неуместни и пораждат поне един въпрос: С кого в момента Русия е във война?

#12 dedo adji 07.12.2017 в 13:54:51

Щурмуващият насън Кремъл пита с кого Русия в момента е във война. Не с тебе павенце. Ти можеш да воюваш само по клавиатурата. А асоциациите със студената война са напълно уместни, тя продължава. И тия правила не са въведени вчера. Новото е само, че е включена и електрониката. Не знам дали в натовските армии е разрешено да ползваш смартфон на боен пост и да сърфираш в нета от служебния компютър. В нашата може, нейните секрети се предлагат на цял свят. То няма и армия, кви секрети. Странното е само, че плакатите са в стил 56г. В Русия има много талантливи художници, виждал съм прекрасни плакати, но може би генералите не им се доверяват. Както и да е, тия плакати не са предназначени за художествени изложби. А преводите наистина са неграмотни. Ето шанс за павето да нанесе удар по омразната му Русия. Той редовно цитира на руски. Хайде, паве, помогни на кафенето в благородната задача за просвета на непросветените балкански субекти. Давай, блядь, рубли будут.

#13 Maquina 07.12.2017 в 14:31:30

Около 15 мин. се рових да търся официален източник на публикуваната информация, но не намерих. Някой да помогне? А някой да се сеща за случаи на проследени по сигнала от мобилен телефон и унищожени? Баси вече 20 мин. си изгубих за глупости на уебкафе.

#14 explorer 07.12.2017 в 14:39:01

@#13, Вероятно търсиш това: https://medium.com/dfrlab/putinatwar-russian-information-security-101-for-selfie-soldiers-c3cbfdff1245

#15 Maquina 07.12.2017 в 15:06:45

Atlantic Council’s digital forensics research lab. Come on. Източник на снимките VK и FB. Както и да е.

#16 TheRock 07.12.2017 в 16:13:53

dedo adji | 07.12.201713:54 Явно трябва да обяснявам като на бавноразвиващи. Обикновено такива указания към войниците се дават по време на война, както посочих за ВСВ и Студената война. И в тази посока ми беше въпросът. С кого Русия е във война, за да се налагат такива правила? Ако някой намери, да покаже нещо подобно от войските на страните-членки на НАТО. Тръгнах да търся в мрежата вида от американски войници, и ето на какво попаднах: Руско оръжие в ръцете на ислямска държава: YPG-Led SDF Captures Soviet-Made Missiles From ISIS in Raqqa http://www.military.com/video/operations-and-strategy/terrorism/ypg-led-sdf-captures-soviet-made-missiles-from-isis-in-raqqa/5554608319001

#17 dedo adji 07.12.2017 в 16:47:38

паве, пропуснал си, че студената война не е приключила. Признах си, че не знам какви мерки за сигурност се вземат в натовските армии. И ти не знаеш или не казваш, за да не издадеш военна тайна. Правилно. Не знам какво си търсил, ама си намерил нещо абсолютно несвързано за руско оръжие в ръцете на идил. В техните ръце има и американско оръжие и японски тойоти и сирийско химическо оръжие, непредадено на нато. Преди време друг като тебе откри български калашници у терористите от Париж. Какво доказва това? Че си идиот.

Новините

Най-четените