Хомеопатията доказано не лекува

Хомеопатията е индустрия за милиони - само в Европа тя носи приходи от близо 1 милиард евро, а годишният й ръст е 6% на година. Най-голям растеж в отрасъла се наблюдава в Източна Европа - България, Румъния, Словакия и Чехия.

Сред известните хора също има много почитатели на хомеопатията - Дженифър Анистън, Пол Маккартни, Юсеин Болт.

Доклад на Европейския научен консултативен съвет, в който взимат участие 29 национални академии на науките в Европа, може обаче да сложи край на този бум на алтернативната медицина или поне силно да я ограничи.

В отчет от 12 страници консултативният съвет обобщава резултатите от научните изследвания с хомеопатични медикаменти. Заключението е, че те са неефективни и не съответстват на установените научни практики.

Съветът има редица критики към хомеопатията като счита, че тя дори може да бъде опасна за здравето на пациента заради отлагането на търсене на доказано ефикасна медицинска помощ в лицето на конвенционалната медицина.

Въпреки че лечението с хомеопатия става популярно в края на XX и началото на XXI век, тази наука е на повече от 200 години.

Тя се базира на две основни идеи на немския лекар Самуел Хамеман от 1762-а. Първо, хомеопатията използва вещества, които предизвикват у болния именно симптомите на заболяването му, считайки че по този начин тялото ще реагира и ще се излекува само. За целта пациентът приема силно разредено активно вещество.

При конвенционалната медицина е точно обратното - обикновено болният приема концентрирано вещество, което лекува и симптомите, и причинителите им.

Разреждането на активните съставки идва от схващането за така наречената "памет на водата", според което дори и разтворено безброй много пъти, дадено вещество оставя своите частици във водата и тя го "помни" като активна съставка. Според Хамеман така се избягват всякакви странични ефекти от лекарството.

Въпреки че никоя от тези две практики не е доказана научно, хомеопатията се препоръчва от много лекари и дори се преподава в някои висши учебни заведения по медицина. В Медицинския университет в София тя може да бъде изучавана като свободноизбираема дисциплина.

Хомеопатични медикаменти се предписват за лечение на широк кръг от заболявания - от настинка до тревожни състояния и депресии. Те са широко използвани при децата, за да не бъдат "тровени" с конвенционални лекарства.

Това е една от многото причини учените от Европейския консултативен съвет да считат, че хомеопатията е научно неправдоподобна. До момента няма заболяване, което е клинично доказано като излекувано с хомеопатия и тя не може да действа като нещо повече от плацебо. Тоест причината пациентът да чувства подобрение е самовнушението, че е излекуван.

Както е отбелязано в доклада, съществуването на две отделни медицини - конвенционална и алтернативна - не е невъзможно.

Затова европейските учени настояват за по-строги регулации в продажбите и в рекламирането на хомеопатични продукти.

От една страна те искат забрана на подвеждащите реклами от страна на хомеопатите, тъй като те заблуждават пациентите в ефективността на предлаганото от тях лечение. Освен това практикуващите и промотиращите хомеопатията като по-ефикасна и по-безопасна алтернатива подкопават доверието на обществото в стойността на науката и научните доказателства.

Докладът настоява и за подробно описание на веществата, които всяко едно хомеопатично лекарство съдържа, както и тяхната концентрация в медикамента. Така стандартите при продажбата на конвенционалните и на хомеопатичните медикаменти ще бъдат еднакви.

Все пак Европейският научен консултативен съвет няма за цел пълната забрана на хомеопатичните продукти.

Целта е потребителите да могат да направят информиран избор, базиран изцяло на научни знания и доказателства.

#1 Уточнител 27.09.2017 в 13:41:26

ХОМЕОПАТИЯТА е 100% шарлатания, с единствена цел дране на кожи от лековерните...

#3 MarkModel13 27.09.2017 в 15:15:20

Защо БГМама мълчи !!! На война !

#4 boris 27.09.2017 в 16:54:35

Под ,"не съответстват на установените научни практики" се има предвид, че за да се признае едно лекарство за доказано полезно при някакво заболяване, то трябва да лекува, без значение дали пациента иска да оздравее или не.

#5 Denn 27.09.2017 в 19:20:02

Интелигентно написана статия. Ефекта от хомеопатията е същото като да лекуваш някой със светена вода. Когато с нея започнат да се лекуват сериозни болести и състояния като сепсис, остра дихателна и сърдечна недостатъчност, както и много други, тогава ще повярвам в нея

#6 jens xp 27.09.2017 в 20:45:48

Като гледам кретенските коментари по-горе, става ми жал за тъпотата на някои хора... Господи, прибери си вересиите! Аз се лекувам с хомеопатия вече 17 години, защо по дяволите съм жив?? Никой не желае да отговори на този въпрос обаче, защо ли? И не съм единствен явно. Оставете всеки сам да решава за себе си как да се лекува, а за идиотите би трябвало отговорът да е ясен от първите редове на статията, ама нали за това са идиоти... как да разберат... МИЛИАРДИ ЕВРО!!! Ето затова ги сърби гъза, това е проблема, сън не ги хваща някои хора... Защо да не даваме тези милиарди на фармацефтичната световна мафия, която и без това печели повече от всички сделки с оръжие, наркотици, и всичко което смърди... Продължавайте да си бъдете идиоти, и Господ не може да ви помогне!!

#7 dedogo6 27.09.2017 в 21:22:58

jens xp, А да ми кажеш братле, ако получиш остър сърдечен пристъп, или казано на нашенски - инфаркт, лекарите от бърза помощ с какво ще те лекуват?С хомеопатия ли?Пиши се бегАл... Който за каквото си иска да си дава парите, това е личен избор, особено когато не вреди пряко (хомеопатията не вреди пряко, понеже използва неща, разредени 1 милиард пъти във вода) , но вреди косвено, като не те лекува от сериозните заболявания, от което те се влошават.И после па при същио доктор, дето няма да те лекува с хомеопатия, а традиционно. Освен това лично аз смятам, че хомеопатията трябва да се ЗАБРАНИ да се прилага на деца, като родителите да носят съдебна отговорност.Когато порастнат децата, да правят каквото си искат, и да слушат който си искат.

#9 Виктория Пенелопова 07 27.09.2017 в 22:11:03

Шуслеровите соли са ми любимите!! Няма самоуважаваща се бг-мама, която да не може да ги изброи по номера. Има за всички и за всички - както и казал народът, и за мерак, и за далак!

#10 Виктория Пенелопова 07 27.09.2017 в 22:13:58

Освен всичко друго, хомеопатичните средства правят хората агресивни. jens xp, да си жив не е достатъчно.

#11 Denn 27.09.2017 в 22:27:25

Леле, в този сайт са се навъдили много глупави хора. Абе, господине, хомеопатията не е ли пак фарма бизнес, а ? Да не ти ги дават безплатно? С каквото искаш, с това се лекувай, за такива като теб, се казва естествен отбор

#13 Kenny McCormick 27.09.2017 в 23:02:17

"Аз се лекувам с хомеопатия вече 17 години" - какво лекуваш? Най-вероятно настинки, сополив нос, някой разбрицан стомах, неща, които така или иначе ще минат. Болести, за които прабаба ми, Бог да я прости, казваше - с илачи една седмица, без илачи - пак толкова. И аз не пия аспирин в секундата, в която ме заболи празната глава. "Никой не желае да отговори на този въпрос обаче, защо ли?" - не си питал. Можеш да отидеш при джипито да ти пусне едни общи изследвания. Ще пишкаш в чашка, ще те боднат за кръв и след 3 часа ще имаш резултатите. И най-вероятно ще се окаже, че просто си един здрав индивид на еди-каква-си възраст и реално не си се лекувал от нищо по-сериозно от хрема. "И не съм единствен явно." - не си, цял форум си имате. Не е този де. "МИЛИАРДИ ЕВРО!!! Ето затова ги сърби гъза, това е проблема" - кой го сърби гъзЪТ, че нещо не разбирам? Една индустрия за милиарди и друга за милиарди, значи няма кой какво да го сърби. Тука малко параграф 22 - ако хомеопатията печели точно колкото фармацията - никой не страда и не скача. Ако фармацията все пак смазва хомеопатията, защо й е да се бори срещу куц кон? "Защо да не даваме тези милиарди на фармацефтичната световна мафия" - защото ги давате за захар, разредена с вода. И на мен не ми пука, че ти ще имаш бронхопневмония и ще пиеш захар с вода, защото доктор Нахуйникович ти е казал. Пука ми, че ще направиш същото с децата си, което вече не ми е ок. "която и без това печели повече от всички сделки с оръжие, наркотици, и всичко което смърди..." - тук ще са ти нужни мнооооооооого цифри и статистики, за да подкрепиш това твърдение. "Продължавайте да си бъдете идиоти" - и ти. "и Господ не може да ви помогне!!" - не може. Атеист съм.

#14 deowin 27.09.2017 в 23:55:14

>Аз се лекувам с хомеопатия вече 17 години, защо по дяволите съм жив?? Защото не си бил сериозно болен от животозастрашаваща болест. Относно хомеопатията: https://www.youtube.com/watch?v=HMGIbOGu8q0

#16 Nenimir 28.09.2017 в 10:35:25

Няма спор, че съвременните лекарства помагат, но пък прочетете страничните ефекти дори на тези, които са за настинка. Защо да не допуснем, че има и по добри алтернативи и да им дадем шанс. Имам приятели, които когато настинат се лекуват с хомеопатия и се оправят, щом помага и няма странични ефекти, защо не. Може и ефектът да е базиран на плацебо ефекта, но пък ако вярата лекува какво лошо има в това. Лекарствата пък ни обезверяват тотално, хапче за това, хапче за онова, тялото става мързеливо, но може би това е част от общото заболяване на човечеството. Що се отнася до това, че ако двете индустрии не бяха съпоставими по финансови резултати-алчността и страхът, че днешният малък може утре да порасне винаги създават стремеж да ликвидираш конкурента, вчера.

#17 Nenimir 28.09.2017 в 10:41:38

И още нещо, виждам че има колеги които си позволяват да оценяват нивото на интелигентност на останалите. Събрали сме се всеки да си каже мнението, свободно, както го мисли, няма добро или лошо такова, има по-различно от нашето, но не сме тук на тест за интелигентност, особенно от психоаналитици, на които профилът им е доста непълен (което разбира се си е тяхна работа)

#18 Xaoc 28.09.2017 в 11:12:32

За пръв път съм съгласен едновременно с автора, както и с коментиращите (с изключение на хипито, което по чудо е живо). Имам само едно лично наблюдение относно хомеопатията, но ми беше достатъчно, за да разбера колко е неефективна. Като инженер обичам да знам кое как функционира и когато отида на доктор, питам какво ми има, как го е установил и когато ми се предпише лечение питам как действа лекарството, какви са най-честите нежелани реакции и т.н. И обикновено хората ми обясняват, за което съм благодарен, че са търпеливи. Все пак това са хора на науката и са наясно какво точно правят. При хомеопатията се дават инструкции за употреба на разни билки, масла и др., обаче това няма гаранция че ще проработи и никой не ти прави изследвания, тоест действа се на доверие. И така този спор ми напомня на спор наука срещу религия. Всеки си избира в какво да вярва, но не смятам за правилно да убеждаваш останалите да изберат твоя път. Аз лично избирам науката.

#19 AlahAkbar 28.09.2017 в 12:31:27

За някои индивиди надежда няма, нека си вярват на шарлатаните. Жжал ми е за децата им.

Новините

Най-четените