Най-мощните армии в света

В момента човечеството изживява едни от най-мирните си времена. Това може да звучи странно за мнозина, особено на фона на конфликтите в Близкия изток и Северна Африка, различните бунтове в Латинска Америка, както и редица други локални конфликти. На практика обаче големите световни армии се намесват все по-рядко и с все по-малък ресурс в открити военни действия, давайки терен за множество частни армии.

И все пак военната мощ е сред водещите фактори, които определят дали една държава е силна и доколко силна е тя.

Порталът Globalfirepower, специализиран в съставянето на рейтинг на най-силните армии в света, представи данните си за 2017 г.

Съставителите на рейтинга отбелязват, че в него се отчитат 50 фактора. Сред тях са общото количество оръжие, неговото разнообразие и числеността на кадровия състав на въоръжените сили. Други значими характеристики са финансирането на военния сектор, транспортната инфраструктура на страната и добивът на нефт.

От Globalfirepower обясняват, че класацията им не отразява само колко е числеността на дадена армия и какви са нейните оръжия, но също така включва фактори географските особености на отделните държави, логистичните им възможности, природните ресурси, местната индустрия и т.н.

От голямо значение за подреждането е и наличният човешки ресурс, с който държавите разполагат. Допълнително с това страните членки на НАТО получават т.нар. "бонус", като анализаторите го обясняват като "теоретично разпределение на военните ресурси" в държавите, които са част от организацията.

Според тазгодишната класация България заема 67-мо място от общо представени 133 държави.

В българската армия на служба са зачислени 52 650 души, като на активна служба са 33 150. Страната ни разполага с 66 самолета и ветолета, като 15 са изтребители, 31 щурмоваци, 28 транспортни самолета, 13 тренировъчни самолета и 22 хеликоптера.

В сухопътните ни сили влизат 531 танка, 1103 бронирани бойни машини, 150 самоходни артилерийски установки, 350 оръдия и 100 ракетни установки. Военноморските сили на България разчитат на 29 кораба общо, като в тях се включват 4 фрегати, 3 корвети и 10 миночистача. Изчисленият бюджет за отбрана според изследването е 700 млн. долара.

От страните на Балканския полуостров Турция заема 8 място, Гърция - 28, Румъния - 42, Хърватия - 68, Албания - 90, Босна и Херцеговина - 121, Македония - 122, Словения - 113. Косово не присъства в класацията.

Вижте в нашата галерия кои са топ 10 на държавите с най-силни армии.

#1 e-mil 01.09.2017 в 11:23:16

"бомбардировачи... друга подвижна бойна артилерия" Очевидно преписването на числа не е достатъчно за да сглобите съдържание. Трябва и поне малко да чаткате от материята. Това което четете като "Attack aircraft" се превежда като щурмовак, а не бомбардировач. Понеже в него не включват само бомбардировачи, а всякакъв вид атакуващи самолети с ракети, торпеда, дори леки разузнавателни самолети, които могат да бъдат въоръжени за непосредствена поддръжка на пехотата. Да, сегашните щурмоваци често освен ракети могат да носят и най-малко една бомба, но не се наричат бомбардировачи. Нелепо е да отделяте оръдията от подвижната артилерия, защото полевите оръдия се теглят на буксир (towed artillery) и също са подвижни. А това, което четете като "Self-Propelled Artillery" на български се превежда като самоходна артилерия. Или накратко - САУ (самоходна артилерийска установка). И няма нужда за щяло и нещяло да употребявате думата "бойна". За машините е оправдано, понеже освен бойни има и транспортни. Но във въоръжените сили няма небойна артилерия.

#2 Оби Уан 01.09.2017 в 13:10:59

Почти сме настигнали големите - САЩ и Турция имат по 11 миночистача, а ние сме с 10...

#3 1Sion1 01.09.2017 в 19:25:15

Всяка подобна класация без Израел в топ 10 е несериозна

#5 TheRock 02.09.2017 в 12:21:53

Добре се представяме.

#6 e-mil 02.09.2017 в 19:58:29

Крив Макарон | 02.09.2017 00:01 "... второто място на Русия се дължи на предразсъдъци и остатъци от една неактуална концепция за водене на война." Тази "неактуална" концепция е доста актуална в Сирия, Ирак и Афганистан. Актуална е и само на 800 км североизточнот от Варна. Даже беше актуална между две ядрени държави само преди 16-17 години - Индия и Пакистан. Крив Макарон | 02.09.2017 00:01 "космически ракетни системи... противокорабни балистични ракети... суперкомпютри... бойните роботи дават предимство... обаче не е в обхвата на конвенционалните представи за война водена с танкове, пехота и самолети, затова и мястото на Япония е по-ниско отколкото заслужава." Това, което си написал няма голямо значение за успешни бойни действия, ами е просто някакво техно порно. Новите високотехнологичени оръжия не са достатъчни за спечелване на война, просто защото целта на войната и стратегията за спечелването и изобщо не са се променили през последните 200 години от Клаузевиц насам. Космическият рекет е напълно безполезен при положение, че Китай започна да разработва своите космически оръжия доста след Русия и САЩ. А и там те също са уязвими. Да, китайците може да унищожат GPS или ГЛОНАСС, но също трябва да унищожат и Галилео, за да имат някакакво предимство. Което обаче ще е кратко, защото противникът пък ще унищожи BeiDou. Унищожаването на разузнавателни спътници също ще донесе кратка полза, просто защото противникът също ще унищожи твоите, а после има един куп начини за разузнаване и при това всички големи противници са достатъчно опитни в тях. А на бойното поле войната винаги е екипна работа. Не можеш да имаш превъзходство на земята, ако нямаш въздушно превъзходство. Така че твоите бойни роботи са силно уязвими, ако няма самолети да ги пазят. Някой ден сигурно ще са готови да бъдат ефективни бойни единици работещи в синхрон с другите родове войски, но в момента не дават никакво предимство. Освен това какво предимство дават, след като твърдиш, че китайските суперкомпютри лесно могат да поразят японската информационна инфраструктура? Дори роботите да са напълно автономни ще трябва поне да ги наглеждат дистанционно за да знаят кога са изпълнили задачата. Тоест ще имат нужда от комуникация. Само че за да поразиш нечия информационна инфраструктура изобщо не е задължително да имаш суперкомпютри. То първо нямаш нужда от толкова изчислителна мощ струпана на едно място - имаш нужда от информационните магистрали. Даже е по-добре да не разчиташ на тях да бъдат оръжие - всички знаят къде са ти суперкомпютрите и малки екипи на място лесно ще ги направят неизползваеми. В атаката срещу дадена държава десетина хакерски групи с лаптопи, които ползват разпределени изчисления (тоест милиони заразени компютри по света) ще са много по-ефективни от който и да е суперкомпютър. Ще атакуват от множество места и ще са почти неоткриваеми в разумен срок, защото бързо и лесно ще сменят мястото си.

#8 e-mil 03.09.2017 в 18:42:44

Крив Макарон | 03.09.2017 10:58 "Е-мил, доколкото разбирам напълно защитаваш тезата, че Русия благодарение на своите междуконтинентални балистични ракети има превъзходство над Китай..." Ми явно нищо не си разбрал. Къде видя да говоря за ядрени ракети? * * * Крив Макарон | 03.09.2017 10:58 "Русия има 806 изтребители, представи си колко от тях са способни да противостоят на налети на чужди самолети." Че откога ПВО разчита само на изтребители за да спира чуждите самолети? В коя държава го има това? * * * Крив Макарон | 03.09.2017 10:58 "ядрена суперсила... това е ограничена концепция, и тя не може да предпази Русия от загуба на политическо влияние..." А откога политическото влияние се базира само на военна сила? Това никога не е било. Сравни примерно армията на Германия с политическото и влияние в Европа! Или пък армията на Саудитска Арабия с политическото влияние в Близкия и Средния изток? Ако искаш да разбереш властта, то най-добре спри да гледаш супер-хипер-технологични оръжия от бъдещето в YouTube! То ако беше само до ядрени оръжия Пакистан щеше да е преди Япония и Египет в тая класация.

Новините

Най-четените