$аниране на бизнеса

По Конституция частната собственост е неприкосновена. Както и жилището.

Според чл. 33: "(1) Жилището е неприкосновено. Без съгласието на обитателя му никой не може да влиза или да остава в него освен в случаите, изрично посочени в закона.

(2) Влизане или оставане в жилището без съгласие на неговия обитател или без разрешение на съдебната власт се допуска само за предотвратяване на непосредствено предстоящо или започнало престъпление, за залавяне на извършителя му, както и в случаите на крайна необходимост".

Очевидно санирането е над Конституцията. След като държавата прокара промени в закона, които да утъпкат законната пътека за законно задължаване на гражданите на Република България да санират частните си жилища - ако мнозинството от собствениците в жилищната сграда, където се намират домовете им, го поискат. (По закон - хората, които притежават 67% от собствеността в сградата.)

Така излиза, че в ръцете на група хора е да вземат решение, касаещо мои гарантирани от Конституцията човешки права - да осъществят разпоредителни сделки с частно имущество. Няма ли адвокати по гражданско право, които да го оборят?

Когато държавата реши, че е по-добър стопанин на собственото ми жилище и може да се разпорежда и пренарежда приоритетите на семейството ми, поставяйки на първо място санирането, то нека да й прехвърля и банковата ипотека. Молим - да я изплаща Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) начело с министър Росен Плевнелиев.

Но, най-напред с фактите.

Строителният бизнес - фалити и намален обем работа

Едва ли има изненадани от бързината, с която се прокараха промените в Закона за етажната собственост.

Строителният бизнес издъхва. На практика големите инфраструктурни проекти не са изход, защото могат да си ги позволят само компании, които са в състояние да издържат на собствени мускули - и кредити - забавени плащания от държавата в рамките на 3 месеца.

Строителството - общинско и жилищно, е почти на замръзване.

Според данни на НСИ през първото тримесечие на 2011 г. местните администрации са издали разрешителни за строеж на 951 жилищни сгради с 2458 жилища в тях, което е с 3.6% по-малко в сравнение със същия период на 2010 г.

Издадените разрешителни за строеж на жилища са намалели със 17.4% за първото тримесечие на 2011 г. спрямо последните три месеца на 2010 г. Прогнозите на камарата на строителите са, че така ще е поне до края на годината.

Спад има и в издадените разрешителни за строеж на административни сгради и офиси, като за първото тримесечие на 2011 г. те са едва 37, което е с 24.5% по-малко спрямо същия период на 2010 г. Данните на НСИ за периода 2009-2011 г. показват, че всяка година разрешителните за строеж намаляват, което се превръща в трайна тенденция.

За 2009 г. общият брой административни сгради, получили право на строеж, са 305, като през 2010 г. те намаляват с около 30% до 205. Влошената ситуация в строителния сектор у нас се отрази и в данните на Евростат от края на април т. г., според които България е третата страна в ЕС с отрицателна тенденция в строителството. С по-лоши показатели са единствено Испания и Словения.

Почти няма изваждане на нови лицензи за строителство, тук-там се подновяват предишните и толкоз.

Тогава?

Изходът е държавата да отвори ниша за нов строителен бизнес. Начинът да го направи - и да увеличи по някакъв начин заетостта в сектора, пострадал значително от кризата, е да отвори законово нова ниша. Ето ти теб санирането.

Разбира се, никой не оспорва, че резултатът от една санирана сграда е прекрасен. Странно е, че когато човек, който идва от частния бизнес като строителния министър Росен Плевнелиев се е превърнал на подвижен билборд за ползите от санирането, пропуска негативите.

Факт, че сметките за отопление ще намалеят. Но къде оставя тежестта от кредитите, които гражданите ще изплащат, за да съфинансират санирането? Така че нищо чудно балансът в крайна сметка да е нулев.

Но преди всичко и най-напред е въпросът къде остава доброволният принцип на включване? Всяко от домакинствата, които живеят в един жилищен блок, има свои приоритети - образование на деца, изплащане на ипотека и/или стари кредити, лечение на близък или просто пенсионерски доходи. Сега, над всички тях, държавата поставя един-единствен: саниране.

Една от съседките ми - вдовица, пенсиониран детски лекар на 79 години с под 200 лева пенсия, живееща в гарсониера, направи следната елементарна сметка: "Ако ме насилят да тегля потребителски кредит, който трябва да изплащам да речем три или 5 години, може да не доживея дотогава. Нима ще трябва да завещая на внучката си - или на дъщеря си, жилище, обременено с кредит, който тя едва ли иска да изплаща?"

Да речем, че санирането й излезе 3000 бона - и половината ще трябва да ги тегли назаем. При лихва, да допуснем, че е 8%, ако вярваме, че банките, които ще отпускат заемите, ще дадат едноцифрени лихви, месечната вноска за три години е около 50 лева. Това й е една четвърт от доходите.

Ами да си извади от спестяванията, вероятно би я посъветвало другото рекламно лице на санирането - заместник-министърката Екатерина Захариева. Ами не знам дали има - но и да има, може да е решила да похарчи спестяванията си за почивка по програмата "55+" или просто има други инвестиционни планове за собствените си пари...

Друг пример: младо семейство на по 35 години, които живеят в блока ни в тристаен апартамент, който, по думите на Румен, слава богу, не изплащат - баща му и майка му са се изнесли в едно селце край София и той си живее там с жената и двете деца. Съпругата му е в майчинство, гледа бебето, големият ходи на градина. Румен получава чисто около 1000 лева, жена му - някакви 200 и малко.

И двамата са се заклели да теглят кредит, ако им трябва по-нататък за образованието на децата (или - ако, недай си, боже, се случи нещо за лечение, нищо, че Конституцията на България ти гарантира здравеопазване, щото тука е "правова и социална държава").

Жена му не знае къде ще работи, като свърши майчинството, Румен не знае колко ще е на работа. И сто лева месечна вноска по заем не искат да плащат, защото с тия пари сега почти се оправят... Е? За жилище като тяхното, парите за саниране ще са повече, а е и ъглов апартамент.

Със сигурност всеки има достатъчно примери с и около себе си. Лично аз съм за санирането, но... вече свърших тая работа. Резултатът е една прекрасна оранжева кръпка, която тонизира блока ни, а два етажа по-долу кръпките са в сиво и бяло. Българско подобие на виенския Хундертвасер!

В спретнатата ни кооперация има и два апартамента, в които живеят наематели, но собствениците им категорично отказват не просто общо събрание, а дори и да плащат сметките за общата етажна собственост - асансьор, чистене и пр. (Наемателите не го правят...)

Не виждам как ще се постигне каквото и да било съгласие на начеващите общи събрания, на база които трябва да тръгне санирането, планирано от МРРБ за идната пролет. Освен ако фирмите не играят с домоуправителите - в смисъл да им мушнат някоя стотачка, за да тръгнат да убеждават хората до постигане на заветните 67%.

Иначе Плевнелиев и сие и целия "Люлин" да обиколят - все тая. Ясно е, че ще се открият работни места - и Тотю Младенов ще е доволен, че безработицата ще понамалее под 10%. Ясно е, че строителният бизнес ще получи парички - а няколко хиляди души и работа за известно време. Ясно е, че банките, които ще спечелят конкурса на МРРБ, също ще се нахранят.

Обаче кредитите си остават за наша сметка. Защото държавата така е наредила да постъпваме със собствените си жилища!

#4 Пепо 09.08.2011 в 11:53:45

Според немски изследвания, публикувани в Дойче велле, при стандартният и масов начин на саниране при стойност на санирането 5000 лева, спестеният ток на ГОДИНА е 18 лева !! Нещо ми се губи смисъла...

#6 Блуждаещ читател 09.08.2011 в 13:52:37

А щеше да е толкова по-лесно, ако просто топлофикация си събираше вземанията на 100% и кражбите се наказваха със затвор. Хората набързо щеха да проумеят има ли полза от санирането. А който няма пари сега малко ще постудува и ще намери след време. А който не намери продава панелката и си търси по-евтино място за живеене.

#7 strawsPulledAtRandom 09.08.2011 в 16:30:18

"...Според немски изследвания, публикувани в Дойче велле, при стандартният и масов начин на саниране при стойност на санирането 5000 лева, спестеният ток на ГОДИНА е 18 лева !! ..." -------- Ако се топлиш на парно или твърдо гориво, може и да спестиш 18 лева Сериозно, това си е цяла наука и дори само от техническа гледна точка е абсурдно да се говори по принцип, както горе. Има си коефициенти на топлопроводимост на всеки материал (тухлите, бетона, мазилката, ватата, стиропора и т.н.), чрез дебелините на тези материали се гони постигане на определени норми за изолация на стената (струва ми се под 0.35 вата за квадратен метър за час при разлика от един градус между вън и вътре). Има разни понятия като термомостове, има едни коефициенти, отразяващи повърхностните загуби на енергия заради вятър, има зависимости и от типа на самата сграда и т.н. условности, които влияят на проектирането, да не говорим, че на стената, може да има прозорци, където нормите са съвсем различни, че таваните също имат различни норми и т.н. и т.н. Това са само малка част от теоретичните постановки при проектиране, представете си как е на практика. Не е съвсем просто (особено за журналисти ), така че не вярвайте на всичко, което прочетете и гледате по ТВ. Една качествено направена топлоизолация може да се изплати за някоко години, това за 18-те лева е откровена глупост, но в тази далаверка за еврофондовете има мноооого подводни камъни. Толкова е дълга и широка темата, че не ми се започва... Да не забравяме и че санирането не е само топлоизолация. Темата изискава сериозно задълбочаване, но като цяло моето непрофесионално мнение е, че от санирането има огромен смисъл, но не и по начина, по който се опитват да ни задължат да го направим.

#8 dabadaba 09.08.2011 в 19:41:04

Моят дом е моята крепост! Щеше да е много вярно, ако беше истина. Тия, които живеят в панелки, или модерни кооперации, какво точно притежават? Аз живея в къща, на село и притежавам цялата къща. Опа, излъгах, половината къща е притежание на жена ми, според закона. Но ако искам, ще си я санирам, ако не искам, ще плащам повече за отопление и няма да я санирам. Никой не може да ме задължи! Май пак излъгах... жена ми може! Та питам, кой трябва да определя дали да се санира или не дадена панелка? Ако покрива на блока тече, проблема е само на този, който е на последния етаж, или на всички живеещи в блока? Може ли този, от втория етаж да загради стълбището и да спре асансьора, щото е много шумен и му пречи? Щом сте избрали да живеете в жилищна кооперация, независимо панелка или супер модерна, ще спазвате правилата! Наивно е да се мисли, че със санирането на панелките ще се съживи строителния бизнес.

#12 Весел Патилан 10.08.2011 в 07:19:46

"Хубава работа, ама българска"! За саниране съм, но на какво? Тези панелки с отдавна прогнили заварки! Все едно една баба да посети козметичен салон - е външно ще стане много по-хубава, но здравните й проблеми ще си останат. Не сравнявайте качеството на тези сгради в бившото ГДР и у нас. В ФРГ намалиха височините на съществуващи сгради поради чисто психологични съобръжения - хората се чуствали зле, когато живеели по горните етажи. Спомнете си земетресението в Спитак - какво стана с подобен тип сгради. А тези, които могат да заделят пари за основен ремонт, отдавна са се преселили да живеят в истински жилища! Мисля, че трябва да се мисли в друга насока. В една от страните от Арабския свят са решили, че сграда, построена преди 1980 година се събаря и се строи нова по съвременни технологии. В Турция постепенно се върви също към това. А тука ще влагаме пари в нещо, което е строене за да се решават проблеми на момента, а не дългосрочни. Харесва ми Росен Плевнелиев, но ако това е негова идея - жалко! Тука, рано или късно, ще има силен трус. Просто статистика. Колко сгради в тези ЖК санирани или не ще го издържат, ако е 6 или повече по Рихтер!

#13 lele male 10.08.2011 в 09:31:30

Патилане, мен ако питаш - при заметресение, старите сгради ще издържат повече от новопостроените през бума на строителство... за съжаление... да живее ГУСВ!

#14 Майкъл Капустин 10.08.2011 в 10:02:43

Все пак се радвам, че има 1-2 нормални мнения. Проблемът според мен е, че в панелките населиха много селяни, които сега пишат статии като тази. То затова се казва "кооперация" селянче, защото трябва да се съобразяваш. Излиза, че ако си гледаш козите на балкона (което го има по панелките!), конституцията те пази от изгонване? Ако нямаш пари за покрива няма да дадеш? Не. Знаеш ли колко млади момчета и момичета има, които работят не лоши работи и изкарват по 1000-1500 лева, но не притежават апартаменти. Айде само да не наричаме бедни бабите, дето са на 120 лева пенсия, обаче мизеруват в апартаменти по 50 хиляди евра! И аз искам да оставя на внуците ми 7 апартамента, но не мога да си го позволя. Ти ако не можеш да си позволиш кредит - никой не те задължава да живееш в София, продай гарсионерката, шири в тристаен в Каспичан и псувай държавата и Европа, че ти дават 50% грант. Конституцията дава права, но човек има и задължения!

#15 strawsPulledAtRandom 10.08.2011 в 10:09:02

Патилане, вече писах - санирането не е само слагане на топлоизолация. По отношение на панелките, то започва именно от презаваряване и после замонолитване (което би трябвало да спре течовете, които обикновено се дължат на смачкани торби от цимент във фугите, като отгоре само леко са замазани, вместо да се запълнят с циметов разтвор - затова и прогниват заварките - има достъп на вода, освен това ВЦ мазилка не предпазва метала от корозия). И не всички панелки са зле като изпълнение, трябва да с еподходи индивидуално към сградата след обследване. Друга заблуда е, че панелките ще паднат при земетресение - ако няма проблем със заварките, това е може би най-устойчивото на земетръс строителство в България (сравенено със старите сгради тип пруски свод, стари и нови монолитни, дори ЕПК). Трудно е да се обобщава, но ако се санира, панелката ще стане много надеждна срещу земетресение. Освен това, ще изчезне един от огромните проблеми - изключително лошата топлоизолация. Ще останат проблеми като лошата шумоизолация, евентуални проблеми с основите (примерно слягания, причинени от течове в канализацията). Като цяло, панелките могат да се "върнат към живот", но сериозен проблем е, че хората имат много сериозни предубеждения към тях. За съжаление, след 20 години ще имат и огромни предубеждения към новото монолитно строителство Да се твърди, че санирането ще излезе по на сметка от покупка на нов имот, поне за София, е доста пресилено, така че лично според мен има много хляб в идеята за саниране, стига да не се прави по престъпен начин, като те задължат да следваш препоръките от обследването, като те заължат да поръчаш именно от тези материали и да ползваш услугите именно на този строител, при кредит имено от тази банка... Ще стане като кредитите за енергийна ефективност, където ти излизаше еднакво скъпо с него и без него. А проблемите с незаконните преустройства (усвоявания на балкони, избиване или перфориране на носещи стени, използване на вентилационни отвои като комини и т.н.) са толкова сериози, че аз направо не виждам изход. Та така, темата е доста дълбока и изисква сериозни познания и анализи, преди да се вземе твърда позиция ЗА или ПРОТИВ, затова ви съветвам да сте по-внимателни като изказвате мнения. Ако от административна гледна всичко беше уредено по-добре, аз бих бил твърдо ЗА, но в настоящата ситуация мълча...

#18 Весел Патилан 10.08.2011 в 16:22:42

....затова ви съветвам да сте по-внимателни като изказвате мнения. ... Дадено, ще бъдем внимателни! Ама тука става въпрос за пари и то много, и то наши! В чужбина санират сгради и на по 200 години, като запазват само фасадата, а всичко друго си е ново, здраво и модерно. А Ти защо не обърна внимание на посещението на бабата в козметичния салон, което я разкраси, но не й оправи ставите! Аз съм лесен - живея в двуетажна къща, строена 1916 г., на която през Чирпанското земетресение не са й паднали и комините. Ами тези хорица дето са във високите блокове и няма къде да се дянат и се надяват само на това, че Господ е българин! Ти, като си компетентен (употребяваш термини като едикакъв си свод и знаеш, че на един в Стара Загора му падна панела, както си спял в спалнята) защо не кажеш при земетресението във Вранча какви сгради загробиха маса народ в Свищов - нови или стари, високи или ниски, с тухла или с панели? На нас това ни е проклетията да намираме "умни" съображения и за най-глупавите решения. Нали сме най-умната нация в света, както казват българите, но ... само те.

#19 strawsPulledAtRandom 10.08.2011 в 20:11:07

Според мои преподавателки в Строителния, срутилите се сгради са били със сглобяеми плочи около 2 метра широки (не зная стените какви са били), които обаче са отхвърлени веднага след земетресението. Масовото панелно строителство не е с такива плочи, а с цели, които покриват, грубо казано, цяла стая (макар да не е съвсем точно, фугите обикновено са в единия край на дневната, поне аз в няколко апартамента съм виждал там пукнатинки ) Друго, което съм чул за земетресението пак от Строителния беше за някаква разрушена колона, която преподавателката ми е видяла (явно и тях са ги водили като ученици по разни практики), та колоната изобщо не е имала носеща армировка в единия си ъгъл, също така стремената били по-малко и т.н. Бай Иван си е взел арматура за вилата явно Така че, когато има съборени сгради (както в Ст. Загора), проблемът е в некачествено строителство и лоша поддръжка, което и в моите мнения също е написано, но ти си прочел само каквото си искал. Също така, написах и за предубежденията спрямо панелките специално, зная че и него си пропуснал Писах също, че санирането не е само топлоизолация, което по аналогията и с бабата и фризьора е косата, но също и презаваряване и замонолитване на фугите, което вече е аналогия със ставите и костите на бабата. И да - това ще я подмлади, защото стените на панелките сами по себе си са станали по-здрави за някокло десетилетия - бетонът има свойството да продължава съвсем бавно свързването си с течение на времето. Освен това, панелите са изработени в заводски условия, което по ред причини е по-донро от отливането на място, както при монолитното строителство. Още един аргумент - виждал съм на клипче американци, които тестват с огромна машина за симулации на земетръс как се държи панелна сграда и не повярвах на очите си как се клатеше като колода карти, но не падаше (това се дължи на бетоновите стени, които изпълняват ролята на противоземетръсни шайби - на практика почти всички стени са такива в панелката). В никакъв случай не хваля панелките - напротив. Изключително гадно са сглобявани и именно затова имат нужда от саниране - защото когато се презаварят и топлоизолират, ще се премахнат двата им главни недостатъка и ще станат почти нормални жилища. Не толкова добри като монолитните от последните години, но със сигурност по-добри от монолитните от края на деветдесетте и първите години след 2000. за съжаление, това ще струва много скъпо, дори да не се мине по рекламираните от правителството програми. Сигурно не си прочел и че наругах административната страна на санирането, което ни предлагат Нищо де, дно сега четеш малко по-внимателно. Айде, че дето вика една съфорумка, трябва да гася лампата в офиса

Новините

Най-четените