Остава и да ги зографисат

Има още едно нещо, което пловдивският митрополит Николай пропусна да направи при връчване на титлата "архонт" на бизнесмена и оръжеен търговец Петър Манджуков срещу дарението му от 1 милион лева: да поръча да изографисат ликовете му на него и съпругата му, а защо не и на децата му в храма "Свето Преображение Господне" в квартал "Тракия".

Не е късно. Ако дари още едно милионче, що пък не. Бездруго два пъти архонт не може да го направят, поне ликът му да остане и християни свещи да му палят во веки веков.

Ако случат на талантлив художник, фамилия Манджукови може да стане вторият образец на църковна живопис, като тази, с която е белязано началото на Възраждането ни - ликовете на ктиторското семейство севастократор Калоян и съпругата му Десислава в Боянската църква. Тази или на другия архонт - Слави Бинев, все тая. Остава само да си поръчат църквата, в която да ги увековечат.

За вас майтап, за нас истина, но всичко вече е възможно в БПЦ.

Висши православни отци разгърнаха расата, за да опазят богатите си благодетели в скандала, който се разгаря. Предишният - с ДС-досиетата на над 80% от Светия синод, беше бързо-бързо потушен. С мълчаливото опрощение на патриарх Максим, комуто ДС-отците пяха "Многая лета" на именния ден и помолиха за прошка. Него, не миряните...

Този с архонтите обаче не глъхне. Патриарх Максим не дойде на литургията в чест на 41-ата годишнина от интронизацията си. В нея участваха само варненският митрополит Кирил - категорично против архонтството, и Ловчанският Гавриил (виж вдясно).

Гавриил даде толкова засукани критерии на иначе неприсъщата на БПЦ титла "архонт", че така отвори вратите й за поне една рота нови архонти. Най-умилителният от тях е, че носителят трябва да живее като православен християнин и придобиването на дарените пари "да не противоречи на християнския морал и на добрите нрави, проповядвани от БПЦ". Всички думи са излишни.

И кой ще издава "свидетелствата", че приносителят живее като добър християнин? Най-добре другите, дето вече са се откупили пред Бог...

Каквото и да си говорим, факт е, че въпреки несъгласието на патриарх Максим, "архонтството" ... е факт. Така Църквата ни отвори касите си за всевъзможни дарения, срещу които прави каквото е угодно на дарителя. Какво пък - същото правят и партиите, че и МВР. Но да не говорим срещу МВР, защото премиерът Бойко Борисов каза, че който го прави, значи служи на мафията. В смисъл "който не е с нас (добрите), е против нас (т.е. от лошите)".

Да видим кои са другите архонти, освен поменатите Манджуков и Бинев. Зам.-министърът на енергетиката в правителството на НДСВ Илко Йоцев, руският бизнесмен Ованес Мелик-Пашаев, който от над десет години живее у нас, петричкият бизнесмен Иван Кочев - Чомбе. Все хора, за които висшият ни клир е преценил, че придобитите от тях средства са в съответствие с християнския морал и добрите нрави, проповядвани от БПЦ. Явно има пълно съответствие.

Колко ревностни миряни са били преди 1989-а? Няма как да разберем. Със сигурност не е вписано и в досиетата.

Явно е, че митрополит Николай, този ревностен страж на православието, няма да се отметне от архонтството. Нито другите му поддръжници. Остава да направят архонти и няколко политици от управляващата партия и всичко да се замаже. С кого да започнат? С Божидар Димитров и после да градират - Симеон Дянков (че разписва пари за църкви и манастири), Цветан Цветанов... И накрая Бойко Борисов, разбира се, който има страх от Началника. (Макар и да не спазва повелята на Христос, че милостиня се дава скришом.)

Смее ли някой да оспори, че горепоменатите живеят и печелят парите си като добри християни, в съответствие с християнския морал и добрите нрави, проповядвани от БПЦ?

#1 паяка 05.07.2012 в 15:31:35

Гнус ме е, ама много ме е гнус! Ченгета, наркобарони, престъпници от висока класа!

#2 fata morgana 05.07.2012 в 15:36:33

Първо: „Не съди, за да не бъдеш съден.” Пише в Светото писание. Второ: Цар Борис е изтребил половината прабългарска аристокрация и въпреки това има ореол на светец по стенописите. В тези трудни времена оръжеен магнат е дарил един милион на църквата и дядо Николай му се отблагодарил с титлата архонт. Не сме ние хората, които ще отсъдят правилно ли е това или е неправилно. Има си един на небето, който гледа и преценя правилно ли е или неправилно. За морала на дядо Николай досега нищо не се е чуло ( За разсъдъка му се чува, но това е отделна тема).

#3 паяка 05.07.2012 в 15:49:02

Едно от най-християнски издържаните занимания е да продаваш пушки, да г.ее.

#4 Borracho 05.07.2012 в 15:52:27

Абе Манджуков е дал 1 милион, но не го е дарил - 100% ще получи нещо по-скъпо срещу парите си, имоти ше земе със сигурност... Тез комунисти едно хубаво нещо да направят и него да не го направят както трябва.. Ако бяха изгонили поповете от България и бяха сринали всички църкви сега българите щяха да имат 1 проблем по-малко.

#5 fata morgana 05.07.2012 в 15:56:20

А още по-християнско е да оплюваш църквата, която е последен устой на християнството! Да, ОК половината дето работят там са бивши агенти на ДС, изясни ни се на всички. В тая връзка, дайте да разтурим църквата, че е пълно лицемерие?! Сред целия тоя хаос, ако няма и пари за ремонти и къде да влезеш да се помолиш и да запалиш една свещ, най-добре?

#6 паяка 05.07.2012 в 16:01:19

Вярата на човек е в сърцето и ума му. Като какъв ще се явява доносникът - лакей - милиционер - търгаш във взаимоотношенията между господа и вярващия!?

#7 Konstantin 05.07.2012 в 16:09:07

Интересно, защо такива статии не се подписват от автор? От какво може да се притеснява смелчагата?

#8 lele male 05.07.2012 в 16:09:19

"Когато правиш милостиня, не тръби пред себе си, както правят лицемерите по синагоги и по улици, за да ги хвалят човеците. Истина ви казвам: те вече получават своята награда. А ти когато правиш милостиня, нека лявата ръка не знае, какво прави дясната, та милостинята ти да бъде скришом; и твоят Отец, Който вижда в скришно, ще ти въздаде наяве" (Мат.6:2-4)

#9 fata morgana 05.07.2012 в 16:27:02

До Борачо и Паяка Да продължават в същия дух да оплюват и Църквата и Православното християнство и ще видиш след 20 години дали ще е останало нещичко. Затрива се малко, по-малко. Хората като се съберат по Великден и Цветница, си напомнят един на друг, че ги свързва една вяра – без Църква не може. Имаше една сцена в постановката на „Майстора и Маргарита”, как идват болшевиките и почват да пукат с пушките си и от уплах Богородица изпуска Младенеца. Същото се случва и сега – трудно време. Познавам предостатъчно православни отци, които проповядват така, че вдъхновяват хората. И всичкото това плюене по нашата православна църква ми звучи като някаква поза, която е изкопирана от книгите на Дан Браун – по-скоро модна тенденция надушвам. И освен това е деструктивна.

#10 Мечока 05.07.2012 в 16:27:35

брях .... мине се, не мине се, и авторите на това недоразумение - уебкафе - решат да издрищят поредния пасквил ... разбира се, както повелява практиката - анонимен ... Господа журнаЛИЗти - като не ходите на черква, що ви дреме какво става там? Ако може отговор да получим? Или, това е поредния камък, който по Господа хвърляте? Барем, написахте ли до Св. Синод, преди да развиете темата? Или, то по лесно да избълваме простотията, пък нека се оправят ... Нали знаете - Кесеравето - Кесарю .. той Господ е милостив и всеопрощаващ, но като ви дойде времето, какво ще му кажете? За това мислихте ли? Що народ съвращавате? Ако Господа, не желаеше тези хора да му служат, нямаше там да ги сложи ...

#11 lele male 05.07.2012 в 16:35:52

Мечок, той по твоите думи излиза, че Господ е сложил и Пимен да му служи... Защо не е в църквата?

#12 Мечока 05.07.2012 в 16:38:13

знаеш ли, по Божиите работи най-добре да не се разсъждава - не може го разбереме, и само в заблуждение ще влезнеш. Защо, кога, как - Ми защо, Св. Илия - рекъл Изколете ги?

#13 Bobby_gBG 05.07.2012 в 17:03:44

А психо мечо пак се е надигнал да защитава религията. Каква изненада. И естествено по неговия си "мирен, културен и възпитан" начин.

#14 Мечока 05.07.2012 в 17:13:24

Bobby_gBG - а тебе кой те провъзгласи за рупор на демокрацията? Волен ли? Няма тема по която да не си се изкал като гледам?

#15 Borracho 05.07.2012 в 17:26:10

fata morgana | 05.07.201216:27 Хората като се съберат по Великден и Цветница, си напомнят един на друг, че ги свързва една вяра – без Църква не може. ________________________________________________ да бе, със сигурност не може, как ли пък не... На некои хора се нещо им трябва да им програмират в главите, да им покажат пътя, да "ги свържат"... И кво - утре ако бутнем всички църкви и изгоним всички попове какво ше стане - хора като теб ще се самоубиват масово от незнаене какво да правят ли? Организираната религия е направила 100 пъти по-лошо, отколкото добро. Не може някой друг човек да ми казва на мен и да ми дава наклон кое, къде и кога е бог. Само син камък и права лопата за всичките там "божи хора", докато с овчи поглед ги гледате в очичките Черни Господар доволно потрива ръце

Новините

Най-четените