Отрезвяващо за RHCP

Ден преди Sofia Rocks, можеш да срещнеш във Facebook статуси, свързани с търговия на билети за феста, като някои търсят по-евтини, други пък предлагат такива, лично теб, особено ако работиш в медия, сигурно вече са те питали поне десет души за пропуск на "народни цени“.

Това дори и след като организаторите ще пуснат на 8 юли еднодневни билети от 45 до 90 лв. само за деня, в който хедлайнери са Guns N’ Roses, а преди тях на сцена ще се изявят Iggy And The Stooges, Kaiser Chiefs, Within Temptation и Ugly Kid Joe. И след като стана ясно, че заради отпадането на основната група Godsmack в първия ден, можеш да заведеш на феста приятел с твоя билет. Въпреки всички опити феновете да бъдат компенсирани или поощрени, хората пак търсят "по-тънък“ начин.

На фона на целия този фен битак, от който личи, че нямаме стабилно перо в бюджета за фестове и концерти, днес излезе съобщение, че концертът на Red Hot Chili Peppers на 1 септември няма да се състои на стадион Г. Аспарухов, а в зала "Арена Армеец". Организаторите от София Мюзик Ентерпрайсис заявиха, че причината са недостатъчните билетни продажби до този момент, два месеца преди събитието.

Два месеца обаче никак не са малко време. Особено като се има предвид, че все още не сме си купили билет за Spirit of Burgas, а доста от нас са изцедени финансово заради състоялия се наскоро Elevation, отскачането до Сърбия за Belgrad Calling и афтър биричките .

Освен това Sofia Rocks съвпадна с румънският B'ESTFEST SUMMER CAMP, който освен, че е доста близо (Букурещ) и доста интересен откъм line-up, впечатлява със специалната си промоция за чужденци. Със закупуване на тридневен билет за 60 евро можеш да вземеш любимия си човек, приятел или най-достойния фен на Garbage безплатно. И да видиш как го правят съседите.

Седмица след Sofia Rocks е ЕXIT - отдавна фестивален бранд, отдавна любим на българските фенове (въпреки че тази година там ще свирят някои групи, които преди това са минали от тук като Erykah Badu и Guns 'n Roses). А седмица след Red Hot Chili Peppers пък е софийският ParkLive Fest, да го наречем ценителски и за млада публика (до 33-годишни).

Изобщо до 1 септември има доста време – и доста морска вода да изтече от нас – за да се мести концерта на бандата в зала и то с истеричния подтекст, че тук не сме никакви музикални фенове. Дори това да е маркетингов трик с цел задвижване на продажбите, едва ли ще има успех, тъй като говорим за група, която освен че адски много се забави с идването си у нас*, за новия й албум I'm With You мненията са, меко казано, колебливи.

Освен това едва ли си си представял банда, чийто вокал написа цяла книга за дивашкото си потъване и измъкване от хероиновата зависимост, в толкова спретната и популистка зала, в която няма да можеш да се разцепиш както на стадион.

За доста от почитателите на групата пък без експерименталния стил на китариста Джон Фрушанте (който беше определен в анкета на BBC за най-добрия китарист през последните 30 години), RHCP не са бандата, по която са били луди през 90-те. Дори и това обаче да не може да бъде основна причина да не бързаш с купуването на билет (все пак Фрушанте и друг път е напускал), факт е, че отдавана не живеем във времето, в което дълго чакаме да ни огрее идването на някоя култова банда и сме готови на мига да извадим между 70 и 150 лв.

Хубавото на бума на фестовете и концертите тук и на Балканите е, че можеш да избираш за какво да дадеш тези пари. А ако си достатъчно сигурен, че RHCP все още могат да те вдигнат, сигурно ще ги гледаш и в зала, посред лято, ако ще да затънеш в заеми...

* Dian Topalov във Facebook: Ами да бяха дошли след 10 години, тогава в градинката на "Кристал" сигурно щяха да свирят...

#1 Дракон с кисело зеле 06.07.2012 в 16:59:52

Следващия път да направят билетите на хубавите места направо по триста лева и да се надяват на добри продажби. Сега сто и петдесет са толкова малко, че на хората масово им е под достойнството да ги плащат, та затова продажбите са ниски. В последните пет години цената на концертните билети скочи буквално три пъти. Няма никаква логика в това. Видяха ни, че посещаваме концерти на кого ли не, та започнаха да организират десетки, ако не и стотици концерти годишно, като непрекъснато вдигат цените... Е как в един момент да не се стигне до нещо подобно?

#2 strawsPulledAtRandom 06.07.2012 в 17:08:13

Ми някак си нормално е да не са си купили хората билет два месеца предварително. Все пак това са феновете, които знаят какво се случи със Сонисфиър, с Елевейшън и със София рокс през последната година. Търсили били тънкото... Тома, я се осъзнай малко - при отпадането на бандата, за която си дал 120 лева, те ти се подиграват и ти позволяват да си викнеш и приятел... ебаси наглостта. Значи не само че няма да видиш Годсмак, ами и някой твой приятел няма да може да ги види, но пък безплатно. Все едно пасем трева и не се сещаме, че това се справи с цел да се понапълни малко стадиона, на който няма да отидат половината от купилите си билети, а не защото някой иска да обезщети по някакъв начин феновете. Защо не вземат да върнат парите, както са обявили самите организатори преди това за отпадане на хедлайнера, а? Кръв повръщам, пари не връщам. И било имало вече и еднодневни билети. Алилуя! Да ги бяха пуснали преди няколко месеца! Сега какво ще кажат хората, които са дали по 120 вместо 90 лева за да видят Гънс примерно? Имам такива близки - ще пътуват от Варна и са могли да си освободят само един ден, затова никога не са и искали да си купят за два, но са били принудени. Стискаме палци да не се откажат и Гънс ( ), че както са ги пуснали тези еднодневните в най-най-последния момент... работата май натам отива... И да се върнем там, откъдето тръгнахме - тези вече излъгани мои близки, няма ли да се замислят да си купят билета 2 дни преди следващия фест или концерт? Да, именно за Ред Хот говоря - познайте кой ще се навие да си вземе билет само за да разберат предварително дебелите гъзове дали ще напълнят стадиона или на Армеец да правят концерта. Промоутърите сами си го затъкват отзад до макарите, да не се сърдят на никого. Да се излагат като амеби, пардон - безгръбначни имах предвид, но да не обвиняват феновете за това. А журналистите да не им пригласят. Моля.

#4 Дракон с кисело зеле 06.07.2012 в 17:21:34

То ако и с Гънс стане нещо, промоутърската фирма, която организира концерта, ще умре. Още от две хиляди и десета насам, макар че тогава все пак БЕК имаха доста големи успехи, се излагат, като тази година беше просто върхът на простотията.

#5 stizi 06.07.2012 в 18:08:35

Опитите на БЕК за компенсация са жалки, а липсата на комуникация с феновете спокойно може да се определи като гавра, за да не съм голословен просто отворете фейсбук страницата на София Рокс. Колкото до "битака" Тома извинявай, но как да заведа приятелката си на Claw Finger или HeavenSB, като тя не слуша подобни неща и миналата година на Deftones и беше малко в повече. Да разцепи се на Skunk и Suicidal, в неделя ще се разцепи и на UKJ и GnR, но групите и бяха прекалено различни и добре разделени в два дни, за да няма еднодневни билети. И докато при Elevation имаше някакъв резон (1 ден подарък, голямо стилово разнообразие и двата дни и все пак фестивална атмосфера), тук той тотално отсъства. От друга страна никога няма да забравя уникалното раздава на Limp Bizkit, когато уж щеше да бъде двудневен фестивал на открито и какви ли не още помпозни приказки (същите като на Elevation миналата година) + малоумни за времето си цени на билетите, което отказа страшно много хора и всичко просто се срина. Съответно BEC не си взеха явно поука. Колкото до RHCP, мисля че на СМЕ им идва множко с провала на Lady Gaga, която обаче няма никакъв вариант да преместят в зала и просто се презастраховат с Red hot. Но за разлика от Gaga, RHCP имат фенове у нас, а също и хора, който само защото са се кефили преди години ще си вземат билет, но просто не сега. А и защо да го купят сега (преди отпуските), а не септември? Дадоха ли ми някакъв стимул от SME - в общи линии стимулите са два: или билетите ще свършат или някаква разумна отстъпка (до дата или брой билети). А те освен, че за да спестят някой лев от комисионни ги набутаха през Тикет Про и нищо не направиха.

#6 Копа 06.07.2012 в 19:33:59

След пАткинския номер, който ми/ни спретнаха на концерта на AC/DC ме загубиха като зрител. Ако докарат Пинк Флойд ще посегна на прасчо. За други не го чупя!

#7 Оня Дето Го Трият 06.07.2012 в 20:04:55

Малко нахално ми се струва да искате да ви върнат парите, като е отпаднала една група от общо 10, та дори и хедлайнер на феста. Дайте да сме реалисти малко. Аз пък си купих билет и отивам заради една от групите, които ще се доста преди Годсмак. Годсмак са ми през.....знаете кое. Това че повечето хора знаят само Годсмак и ГНР, и нищо друго, не е проблем на организаторите. Ако тръгнат да връщат пари да се пиша и аз фен на Годсмак и да намажа, а? За Ред Хот също си имам билет, купен одавна! Това че са слаби продажбите дори малко ме радва, щото предполагам, че предимно снобите са се отказали да си купуват....това било, онова било... Не че ги жаля групите, но тоя охолен живт някой трябва да им го плаща - като си теглиме албумите от нета, ще го избиват от билети за турнетата си.....математика, кво да правиш Евтино никъде нЕма вече....

#8 strawsPulledAtRandom 06.07.2012 в 21:55:04

Е не можаш да кажеш "една група от десет". Това не е кило ябълки, че да махнеш една и да останат девет. Сигурен съм, че половината хора са си взели билет именно заради Годсмак и твоят личен вкус за тях не е и не трябва да бъде меродавен. Отделен въпрос, че хедлайнерите свирят по-дълго от подгряващите и количествената ти сметка за 1:10 е нелепа. И не, не е нахално да си искат парите, защото така казват, че е било обявено на сайта им - ако отпадне хедлайнер, връщат. И точно преди да съобщят официално за Годсмак, са махнали тази информация от сайта си. Пе@ерастка работа. Не ме разбирай погрешно, в случая разсъждавам от принципна позиция и не съм пристрастен - не съм мислил да ходя нито заради Годсмак, нито заради Гънс. Ако беше единичен случай - ок. Ама не е. И аз си платих навремето за Рамщайн с идеята, че ще видя и Мастодон с тях. К@р Мастодон. На следващия Сонисфиър пак щяха да идват, ама този път чаках до последно, иначе щеше да има още един к@р. Да не повтарям пак всички прееб@ни фестове за последните година-две. Просто това им стана навик на нашите промоутъри и един път да им простим, втори да им простим, ама на третия вече ще ги напсуваме.

#9 za6totaka 06.07.2012 в 23:08:02

Аз пък никъде не видях авторът да "приглася" на промоутърите, напротив, май даже няма медия досега, освен може би в Дневник четох, да са се опитали да внесат малко ред в тая фестивална вакханалия... Примерите, които са дадени със София Рокс идат да покажат, че хората НЯМАТ ПАРИ дори за любимите си групи. Например за Елевейшън точно три приятелки на племенницата ми влязоха с една гривна заради Ерика Баду, рискувайки да се издънят пред охраната. Съжалявам, че споменавам толкова жалък факт, но не забравяйте, че сред феновете има и тийнейджъри, които не изкарват никакви пари и не винаги родителите могат да угодят на всичките им желания. Колкото до Ред Хот авторът е бил доста мек в изказването за новия им албум. Някой от коментиращите по-долу - не. Наистина са чичковци и не им отива предишния хероинов имидж Тя бяха група от 90-те и всички тийнейджъри оттогава вече имат съвсем друг вкус за музика. Аз например се ориентирам към Парк Лайв, където ще има доста нови неща. Динозаври не ми се слушат, а от тях изобилства - и както се вижда по продажбите май няма особен ефет от това

#10 garo 06.07.2012 в 23:20:50

хубаво е, че софия рокс се сетиха да пуснат еднодневни билети за разлика от префърцунените елевейшън. не е късно тъй като да речем, че не са били подготвени за отпадането на годсмак и все пак реагират адекватно. не че ми пука. през последните три години се наситих на полу и изцяло провалени фестове и съм решил тая година да го дам морско с любимата музика в лаптопа на верандата вечер. нещо не ми се отърква повече в потни фенове, пък било то и фенки, нали така... то в българия всичко е така - няма, няма, пък изведнъж такава заря, че направо ти проглушават ушите от фестове и концерти, айде малко по-кротко, айде тия организатори да вземат да се разберат между тях си за малко хигиена. иначе и аз клоня към парк лайв - едно, че няма да е жега, второ, че ми се чини, че бая малко хора ще има което намалява и потта

#12 Оня Дето Го Трият 07.07.2012 в 10:47:15

Тая работа с РедХот-а е малко в стил "Гроздето е кисело" - няма да им ходим на скъпите билети. Ние иначе сме големи фенове, ама то последния албум, ама то стари били, ама то не знам си кво.....само дето тоя път не върви лафа "Аа, аз тия съм ги гледал вече" Като е криза у нас, ще ги гледат по-малко хора и толкова. Няма драма в това. Ама да очаквате да се намалят цените не е реално. И не са виновни толкова промоутърите, че ги надуват - просто групите надуват хонорара. Музикантите печелят само от концерти вече. Те и Металика идваха вече 3 пъти у нас, но с всеки следващ път цената ще расте (няма да намалява)....нищо че "тия остаряват" и "аз тия съм ги гледал вече" А за София Рокс още малко остава, довечера ще видим кой крив, кой прав...само да не земе и Аксел да прегракне нещо

#13 Дракон с кисело зеле 07.07.2012 в 11:03:01

За Metallica, Rammstein и още куп групи цената пред сцената беше 150 лева. За RHCP цената пред сцената е 150 лева, което е просто безумно. Ако ги бяха направили макс сто лева, посещаемостта със сигурност щеше да е много по-добра.

#14 Оня Дето Го Трият 07.07.2012 в 13:14:10

А кой е казал, че трябва да има сравнение между Рамщайн и Ред Хот? Идва някоя група, лупва си искането за хонорар пред промоутъра, промоутъра добавя малко от своята балканска алчност и цената се формира. Защо трябва да сравняваш тая група с оная? Защото едната повече ти харесва ли? Може пък Ред Хот да ползват по-скъпа дрога от Рамщаин и затова да искат по-голям хонорар, та да я избият, нищо че да кажем другите в момента с апо-актуални.....ние тия неща няма как да знаем

#15 Дракон с кисело зеле 07.07.2012 в 13:46:32

RHCP в никакъв случай не са по-популярни и по-скъпи от Rammstein и Metallica поотделно, пък какво остава когато са заедно. Просто в случая българският промоутър им тресна нереални цени и сега си сърба попарата. Елементарна логика - ако от 40 000 човека вземеш по шейсет лева, ще спечелиш повече пари, отколкото ако от десет хиляди човека вземеш по сто. Пример, доста абстрактен. Поне СМЕ не са БЕК, та да използват безумни оправдания.

#17 passenger 08.07.2012 в 08:27:22

Изглежда автора е предубеден за концертите в зала или че Ред Хот нямат достатъчно фенове в БГ ? Има си и плюсове и минуси ... но доброто озвучаване в зала просто няма как да го направиш на стадиона.

#18 strawsPulledAtRandom 08.07.2012 в 19:40:18

http://news.ibox.bg/material/id_1690049529/#clist

Новините

Най-четените