Идват с мир

Дали скоро у нас няма да се заформи нова етническа група - руснаци с български паспорти? Предвид идеята на министъра на финансите Симеон Дянков, който предлага срещу "инвестиция" от 200 000 лева да се получава българско гражданство по облекчена процедура.

В случай че стане, неколкостотин хиляди може да кандидатстват - с нотариалните актове за закупените в България апартаменти. И ето ти ги новите европейци с руски акцент.

Отказахме руските пари за АЕЦ "Белене" - и самата централа, но охотно приемаме кеш от средната класа руснаци, които купуват жилища у нас. Ухажвани от брокери и собственици, те са единствените, които активизират пазара.

По официални данни, обявени от посланика ни в Москва Бойко Коцев и разпространени от руски сайтове, около 300 000 руски граждани притежават апартаменти у нас. 40% от тях са си купили жилището с цел отдих.

Всеки пети руски купувач на недвижимост е направил сделка с цел собствен бизнес у нас. 15% са купили недвижими имоти за постоянно живеене. Купуват предимно по черноморските курорти, но и в Банско, Пампорово, Сандански, доста по-малко в София и Пловдив.

Курица не птица, Болгария не заграница. Верно. От времето на Киевска Рус и византийско-руския договор от 911 г., Екатерина Велика и Руско-турските войни, Брежнев и СССР, Путин и "Южен поток" на България никога не се е гледало като на далечна чужбина.

Не успяхме да напълним празните комплекси по курортите със западняци, но май ще успеем да пласираме част от тях на сънародниците на Путин. Ето как се разбира панславизмът. Този път идват с мир.

#1 Чинчифон 16.07.2012 в 16:50:52

И Путин е ченге,както Бойко Борисов.Но Путин управлява държава,която не знае какво е криза,а Бойко ни дави на дъното на най-голямата европейска бедност. "Подарил" ни е европейско развитие,а пък Путин просто увеличава доходите на руснаците.Нашият ли е толкова спънат или пък КГБ са по умни от КДС?

#2 strawsPulledAtRandom 16.07.2012 в 17:58:51

Английски пенсионирани безработни може, руски новобогаташи не може. Ааа!

#4 азът 16.07.2012 в 22:39:20

Ама нека купуват хората бре, по-добре руска пиянка за съсед отколкото английски педофил. Нали ? Аман от патриотарчета

#5 deowin 17.07.2012 в 00:47:26

>по-добре руска пиянка за съсед отколкото английски педофил Това, предполагам, е вярно ако предпочиташ пиян руснак да ти сгази детето с жигула, отколкото английски педофил да блудства с него.

#6 pepe 17.07.2012 в 05:43:26

Само си мисля, че твърде евтино им излиза. Според мен биха дали и повече, зада избягат от добрия управник в процъфтяващата страна. Не че не харесвам Путин де, мисля, че е точно каквото им трябва в Русия и е къде по-добър от всички други техни управници от последния поне половин век.

#7 Бобо 17.07.2012 в 07:08:54

Не нам , не нам а имени твоему! Те това . Какъв Путлин, какъв социалистически капитализъм. граждани на израел от руски произход!

#8 Bobby_gBG 17.07.2012 в 07:56:40

6 deowin | 17.07.201200:47 Това, предполагам, е вярно ако предпочиташ пиян руснак да ти сгази детето с жигула, отколкото английски педофил да блудства с него. ---------------------------------------------- В нормалните държави отдавна нарочното (или пиянско зад волана) физическото/психическо осакатяване на даден човек за цял живот се счита за по-тежко престъпление от чистото убийство...

#9 Чарли Шийн 17.07.2012 в 12:41:26

по-добре такива, отколкото сигани

#10 Bobby_gBG 17.07.2012 в 12:50:26

Неска гледах стиятия за това че Уго Чавес водел срещу опонента с 15%... И се сещам що за мизерна дупка беше Венецуела преди него, въпреки всичките си природни ресурси, и какво направи той само за малко над 10 години с тази дупка... Пък после ми обяснявайте че нямало значение кой и как бил ръководел такива държави с "много газ и нефт"...

#11 don Pozo 17.07.2012 в 13:19:25

Труден коментар като чета някои изявления по-долу 1 Европейците са не по-малко пияни от руснаците 2 Европейците пребиваващи по нашите курорти са голи шпинги 3 Направете справка за външния дълг на Европа и Русия и ще говорим

#12 don Pozo 17.07.2012 в 13:23:02

Боби, Чавес направи защото измъкна от лапите на американските компании националните богатства и ги разпределя според нуждите. Какви договори правят нашите продажнци? И малкото, което имаме отива в чужбина срещу комисиони.

#14 deowin 17.07.2012 в 16:36:50

>физическото/психическо осакатяване на даден човек за цял живот се счита за по-тежко престъпление от чистото убийство... Предполагам силно образован човек като теб, компетентен в областта на правото на, предполагам, всички държави, би могъл да даде пример за поне една, в която изнасилването или блудстването се наказват по-строго, отколкото убийството. Например, смърт срещу затвор. За читателите би било интересно за узнаят за такава, особено ако е 'нормална държава'.

#15 Зелен Бетон 17.07.2012 в 17:42:15

Наскоро ми попадна една статия (руски източник) със съвети към руснаците, които искат да инвестират в имот зад граница. България е посочена с плюсове ниски цени, безпроблемна адаптация към културната и социалната среда, и невисоки разходи за поддръжка (данък, комунални услуги); минуси са условията (инфраструктура, сигурност, качество на живота). Общо взето, покупка на имот тук се препоръчва като ваканционно жилище, не като инвестиция и не като потенциална вратичка за лесна (временна или постоянна) емиграция. Направи ми впечатление, че като сериозен фактор се отчитат улесненията за получаване на гражданство – каквито им предлага например Кипър. Основният им довод е, че ако нямат гражданство, всяка промяна във визовия режим може ефективно да им отреже пътя към собствения им имот; освен това се страхуват, че като чужди поданици могат да станат жертва на местни тарикати, които да им окупират имота с разни хватки. Не е казано точно за България, но очевидно имат и такъв опит при купуване на имоти зад граница. В този смисъл идеята на Дянков наистина ще ги насърчи да купуват, което е полезно. Дянков има счетоводителско мислене – гледа откъде може да прибере едни пари. Питам обаче: замисля ли се някой за възможните политически последствия? Ами ако тия 300 000 станат 600 000 и решат да гласуват тук? Струва си да се внимава как ще реагират от БСП. Дори и България да не е троянски кон на Русия в ЕС, насочените към страната руски парични потоци могат да се превърнат в такъв, осребрявайки се като фактор на политическо влияние. Няколкостотин хиляди души (особено пък гласуващи от българските консулства в Русия или по интернет) могат спокойно да направят така, че в НС да има парламентарна група на русофилите. Така че, ако ще се приема, идеята на Дянков задължително трябва да се разглежда в комплект с внимателно регламентиране на правилата за уседналост при гласуване, както и на въпроса за гласуване на лица с двойно гражданство на българските избори. Което пък е нож с две остриета: да не стане така, че покрай (заради) руснаците да ограничим правото на гласуване на българските емигранти в чужбина – които са изключително полезен фактор, тъй като гласуват с разум и загриженост, и са неподвластни на манипулациите, случващи се тук. Дори си мисля – да не би главният замисъл зад това улеснение за руснаците не е поредният опит за деформиране на изборните резултати? било чрез привнасяне на чужда маса избиратели, било чрез отрязване на част от нашите собствени? Само питам.

#16 Falconetti 17.07.2012 в 20:10:57

Todor Живков предложи Б-Я да стане 16 република на СССР и СССР отказа по политически причини. Сега, новите ни политици предлагат бизнес с/у пари Б-Я да се напълни с Руснаци. Руснаците не са тъпи и не биха дали пари за да дойдат в една тяхна васална провинция. И оттук в Европа, където пак трябва да плащат. Просто те ще пропуснат препятствито наречено Бантустан, този път по финансови причини.И направо в Европа. Мечти и надежди за нашите пъпети. Междувпрочем, кога Сърбия ще стане членка на Евросъюза? Друг бизнес господа другари?!

Новините

Най-четените