Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Аромат на босилек, паста и вино

Насладете се на вкуса на Италия

Здравейте!

След като в "Изяж ме!" съм ви разхождала до Франция, Унгария, Индия, Турция и Гърция, реших, че е крайно време да вмъкна в кулинарните ни разходки и една от най-вкусните дестинации - Италия.

Ех... Какво друго мога да кажа, освен да въздъхна блажено "Ммм...", представяйки си тесни оживени улички, по които се носи аромат на пресен босилек, а пред ресторантите стои персоналът, подканващ те да заповядаш и да опиташ великолепната паста, сервирана с чаша отлежало вино...

Мога да описвам великолепието на тази национална кухня в много редове, но знам, че сте гладни и затова ще карам по същество. Предлагам ви да е насладим на италианските изкушения, като следваме рецептите, които вкусово ще ни пратят далеч, далеч оттук, където единственото, което е от значение, е пълноценната почивка, любимите ни хора и апетитната храна...

Салата от скариди, домати и авокадо

Продукти:

1/2 кг скариди
2 броя авокадо
2 домата
150 г крутони
1 стрък праз
1 лимон
сол
6 скилидки чесън
2 с. л. зехтин

Да я направим:

Зехтинът се загрява в тиган и към него се добавя ситно нарязаният чесън. След около минута се добавят и скаридите. Ако се използват замразени, трябва предварително да са били размразени и подсушени. Ако се използват пресни, е необходимо да се обелят.

Празът се нарязва на кръгчета и се добавя за 1-2 минути към скаридите. Овкусява се със сол, черен пипер и малко настъргана кора от лимон. Цялото пържене продължава 5-6 минути. Сваля се от котлона и се оставя да поизстине. 

Доматите се нарязват на четвъртинки и меката част се отстранява. След това се нарязват на кубчета и се слагат в купа. Авокадото се отделя от кората и също се нарязва на кубчета. Овкусява се със сол и лимонов сок и се прехвърля при доматените кубчета. Там се добавят и крутоните и се разбърква добре. Прибавят се скаридите. 

Салатата се сервира студена.

Патладжаново предястие с домати и синьо сирене

Продукти:

2 патладжана
2 домата
100 г синьо сирене
1 ч. л. масло
сол

Да го направим:

Патладжаните се измиват, нарязват се на филийки, посоляват се и се оставят за 30 минути да пуснат горчивия си сок. След това се изплакват и подсушават. Подреждат се в намаслена тавичка и върху тях се поставят резени домати. Изпичат се на фурна при температура около 180 градуса до пълното омекване на патладжаните.

Накрая се поръсват с парченца синьо сирене и се връщат в горещата фурна за още няколко минути, докато сиренето се разтопи. Сервират се топли, украсени с връхчета свеж босилек.

Спагети Карбонара

Продукти:

1/2 кг спагети
100 г бекон
2 скилидки чесън
4 с.л. зехтин
4 яйца
1 с.л. пармезан
4 с.л. сметана

Да ги направим:

Пастата се сварява според инструкциите на опаковката и се отцежда. 

Беконът се нарязва на малки парчета и се за запържва в зехтин за няколко минути, заедно със счукания чесън. След това се добавят спагетите и се готвят за 3-4 минути, докато температурата на продуктите се изравни.  

От яйцата, сиренето и сметаната се прави еднородна смес. Овкусява се със сол и черен пипер. С тази смес се заливат запържените спагети и бекон, разбъркват се и се отстраняват от котлона, така че яйцата да не се втвърдят. Ястието се оставя да престои за няколко минути и се поднася.

Ако не ви е стигнала кулинарната разходка, продължете да пътувате Около света на избрани от вас дестинации, като не забравяте, че където и да опитате апетитна храна, истински вкусна ще е само когато има с кого да я споделите!

От мен слънчев и усмихнат уикенд!

Сандра

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените