Котлети от сьомга със сметана и каперси

Здравейте,

Това е една бърза рецепта, когато сте закъснели, а искате да си приготвите нещо вкусно.

Така се получи вчера и при мен.

Избрах сьомга, защото се готви бързо и лесно. За този вариант е хубаво да вземете по-"сухи" котлети.

Можете да приготвите рибата и на тиган скара.

Сосът е много лек и приятен и придава летен привкус на рибата.

Начин на приготвяне

Овкусете котлетите със сол и черен пипер.

В голям тиган загрейте 2-3 с.л. зехтин и запържете от двете страни, докато се зачерви.

Прехвърлете в тавичка за печене и сложете в предварително загрята до 200 градуса фурна за около 15 минути.

Пригответе сос за рибата. В същия тиган запържете нарязаните на тънки колелца лук и люта чушка.

Добавете нарязаните на четвъртинки чери домати, а след 3-4 минути - и каперсите.

Налейте виното. Посолете, подправете с черен пипер и изстискайте около 2-3 с.л. лимонов сок.

Сложете маслото и сметаната, разбъркайте добре и подправете със ситно нарязан копър.

За гарнитура сварете бял ориз, като в края на готвенето сложете малко пресен грах и около 20 г масло.

Добър апетит.

#1 fata morgana 20.07.2012 в 13:58:34

От тия рецепти с рибчица само лиги точи човек всеки ден. Всичко ми хареса. Само една забележка: няма нужда да я печете 15 минути на фурна. На сьомгата и трябва малко да се позапържи и колкото по-сурова, толкова по-вкусна, защото като се вари или се запържи съвсем малко, остава апетитния мирис, а ако се пече по-дълго време става като всяка друга риба.

#2 Borracho 20.07.2012 в 17:34:35

Аз като си правя изобщо не стига до фурната таз сьомга, по 4 минути от всяка страна на скарата или тигана и айде в чинията. Че фурни, че тави, че миризми, че миене на тави после - кому е нужно?!?!

#4 fata morgana 21.07.2012 в 12:56:00

Бичкия, ти напиши още една такава рецепта и вместо за Бургас, ще хвана самолета за Канада (ще свия пенсията на дядо за целта, той е летец ветеран от войната и ще стигне ), та да опитам и за сьомгата на индианците.... Това, което казваш за сладкия сос, аз съм опитвала такава. Баща ми се върна от Швеция преди години, работеше по някакъв проект свързан със заводите на Нобел и донесе няколко буркана риба, която беше сладка и имаше черен пипер вътре. Не си спомням хареса ли ми тогава. Но това е стара скандинавска традиция – да ядат рибата със сладък сос, а не със солен.

#5 fALLEN 22.07.2012 в 00:03:10

бичкия, не е зле да напишеш точната рецепта, вкл. и кое кога и за колко се слага.

#6 fALLEN 22.07.2012 в 00:05:55

ето ви една елементарна рецепта от мене за котлети сьомга - котлети, подправки за риба, вкл. едни топчета, половин чаша вино - всичко това увито в алуминиеево фолио или пликове за печене - 15-20 минути при 150 градуса. не се изпича, по-скоро се задушава повече, отколкото изпича. накрая може 5 минути на 150 без покритие отгоре. има и една пица със сьомга филе. некой ако иска, ще спомена. :Д

#7 fALLEN 22.07.2012 в 00:06:59

a, da, може и малко зехтинец.

#8 fALLEN 22.07.2012 в 00:17:40

каперсито явно върви със сьомга, и риба,щото и в тая пица, за която споменах, има каперси... макар че стават доста солени след изпичане.

#11 fata morgana 23.07.2012 в 09:59:59

Последен коментар от мен по темата за рибите (че май се оказаха най-приятното нещо за обсъждане на общия фон) : Викаш скромна българска скумрийка да похапнем, вместо да се хвърляме в излишни разходи..... Идеята е отлична! Аз тази рецепта я зная (без да има намесени циганки и пожарникари в нея), баба ми в Пловдив точно така я приготвяше – скумрия плакия и е наистина уникална. Само за джоджена се замислих, но се сетих, че по нашия край му викаме гьозъм, така че е съвсем същата. Наздраве и от мен!

Новините

Най-четените