Здравейте,
За тази супа казват, че е закуската на всеки здрав японец, а верните й ценители я "пият" най-малко по два пъти на ден.
В миналото е била любимо ястие на императорския двор и оттогава се пазят множество рецепти за приготвянето й.
Тофуто е добре познат продукт в България. Соевото сирене, богато на протеин, но без холестерол, се продава във всеки супермаркет.
Водораслите уакаме пък съдържат големи количества калций и йод, както и витамини В1, В2 и С.
Продават се изсушени, затова преди каквато и да е топлина обработка, трябва да се поставят във вода, за да се рехидратират.
Пастата мисо, на която всъщност е кръстена супата, се приготвя от ферментирали соеви семена и е втората по важност храна за японците - след ориза.
Има много видове мисо, но най-популярните сред тях са бяло мисо (широмисо), което ви го препоръчваме, заради мекия му и сладникав вкус, червено мисо (акамисо) и черно мисо (куромисо).
Начин на приготвяне
Залейте водораслите със 100 мл от водата и оставете за 10 минути да се отпуснат.
В тенджера налейте останалата вода и изсипете рибения бульон.
Разбъркайте и оставете водата да се загрее, без да кипва.
Сложете водата от накисването на водораслите и пастата мисо. Изключете котлона.
Разбъркайте добре, за да се разтвори пастата и добавете сиренето тофу.
Сложете водораслите и разбъркайте.
Нарежете пресния лук на много тънки колелца.
Сервирайте супата, поръсена с пресен лук и соев сос в отделна купичка.
Супата е наистина много вкусна, макар и леко странна и необичайна за нашия вкус. Може би прилича на суши в течен вариант.
На нас ни хареса и ще си приготвяме отвреме навреме вкусно мисо.
Добър апетит.
Специални благодарности на Sushi Master Soca Junkie:)
А уж идеята беше да се покаже как с малко пари може да се храним разнообразно /или поне така казваха в едно тяхно интервю, ако не бъркам/...а напоследък рецептите им хич не са евтини...
Мисо супата НЕ СЕ сервира със соев сос. Мисото само по себе си е достатъчно солено.
Мисо супата НИКОГА НЕ се сервира със соев сос!!!! Мисото само по себе си е достатъчно солено. Важно е да се знае, че тофуто, което ще се ползва трябва да е японско ( много по-деликатно и меко е ), вече се намира на пазара. Единствената добавка, която често се среща са гъби намеко ( има ги и тях у нас ).