Паста със сос "Болонезе"

Здравейте,

Избрахме да започнем седмицата с една класика от италианската кухня - паста със сос "Болонезе".

Има много вариации на болонезето и затова се постарахме да намерим оригинална рецепта. Малко след като пуснахме снимки от ястието, ни "захапаха" и ни обясниха, че това не така. Така че няма оправия.

Ние избрахме лингуини, защото ги харесваме много, но всеки сам може да избере какъв вид паста да използва.

Ако хареса и соса ни, може да опита да го приготви, въпреки че не е оригинален:)

Начин на приготвяне

Обелете измитите домати и ги нарежете на кубчета.

Нарежете чесъна на филийки, а лука, морковите и бекона - на дребни кубчета.

В дълбока тенджера загрейте 5-6 с.л. зехтин и запържете бекона - при непрекъснато бъркане за около минута. Добавете морковите, а след около минута - и лука.

Гответе, като разбърквате често около 4-5 минути, докато лукът стане прозрачен и с леко златист цвят. Сложете нарязаната на парченца целина и чесъна и разбъркайте.

Прибавете каймата и бъркайте, за да я наситните. Посолете и подправете с черен пипер.

След като покафенее и се раздроби, налейте виното, разбъркайте и варете, докато течността намалее с около 1/3.

Намалете котлона и прибавете обелените и нарязани на едро домати. Разбъркайте, сложете дафиновия лист, още малко сол и захарта, похлупете с капак и варете на средно силен огън около 30 минути, като разбърквате перидично.

Махнете капака и варете още 10-15 минути, докато сосът се сгъсти.

Сварете пастата според инструкциите на опаковката, прехвърлете в купа, налейте 5-6 с.л. зехтин и разбъркайте добре, за да не се слепи.

Сервирайте пастата с готовия сос, поръсете обилно с настърган пармезан и украсете с пресен босилек.

Добър апетит. Опитайте с чаша хубаво червено вино.

Новините

Най-четените