Крем супа с кестени и манатарки

Здравейте,

Супата само на пръв поглед изглежда странно съчетание. Може би нетипично за вас, но вкусно.

Освен за пюре и пълнеж на пиле, както и просто печени, кестените вървят и в супа.

Начин на приготвяне

Измийте кестените, направете разрез на кръст в горната част с остър нож и ги сварете с леко подсолена вода за 20 минути.

Още топли, ги обелете, като внимателно махате и вътрешната ципа.

Обелените кестени са около 350 грама.

Спокойно може да ползвате и купени кестени, за да си спестите почистването. Има ги консервирани в някои от големите вериги магазини.

Със сигурност ще стане по-бързо, но може би отчасти за сметка на вкуса.

Залейте манатарките с гореща вода и ги оставете за 10 минути.

В голяма тенджера налейте водата и сложете кестените да се досварят.

След завиране, изчакайте още 5 минути и добавете отцедените манатарки.

Варете заедно още 10 минути. Посолете внимателно и подправете с черен пипер.

Нарежете лука на ситно, а стеблата целина на тънки резени.

Свалете супата от котлона и я оставете настрана.

В тиган загрейте 1 с.л. зехтин и маслото и задушете лука за 3-4 минути.

Добавете целина и малко сол и гответе още около 7-8 минути, докато продуктите омекнат, без да се запържват.

Добавете зеленчуците, супата, налейте сметаната и млякото и пасирайте до гладкост.

Върнете на котлона за 2-3 минути, колкото да заври, и свалете съда.

Поднесете супата с пресен хляб и листа целина за украса.

Добър апетит.

Новините

Най-четените