Когато имаме нужда да си наваксаме с протеина, обикновено посягаме към пилешкото месо и яйцата, а не към десерта. Само че от сладкиш до сладкиш има разлика, особено ако е домашно приготвен.
У дома можем да си направим неустоимо вкусни десерти, които да догонят по съдържание на протеин прословутите яйца.
Протеиновите лакомства ще задоволят и глада за сладко, който не стихва през никой сезон, и нуждата от протеини. Този тип сладки изкушения освен това носят по-дълго усещане за ситост и са подходящи както за десерт след основно ядене, така и за похапване следобед между храненията.
Ето пет рецепти за десерти с повече протеин:
- Шоколадов лава кейк

Сочно шоколадово кексче с течен център, което може да се приготви дори и в микровълнова. В купа забъркваме половин чаша котидж сирене, едно яйце, две супени лъжици какао и малко подсладител (или захар).
Разбиваме до хомогенна смес, може и с блендер или миксер, но е лесно и с вилица. На дъното на купичка изсипваме малко от сместа и редим няколко парчета черен шоколад с висок процент какао.
Изсипваме останалата част от сместа и леко разтърсваме купичката, за да се получи въздушна смес. Печем в добре загрята на 170 градуса фурна за 5 минути или в микровълнова на максимална степен за около 2 минути.
Към сместа можем да прибавим и лъжица протеин на прах, както и други аромати като ванилия и ромова есенция например.
- Баски чийзкейк

Баският чийзкейк може да се модифицира леко, без да губи разкошния си вкус. Първо включваме фурната на 230 градуса да загрява, след което в купа смесваме 900 грама високомаслено крема с подсладител по избор - мед, сироп от агаве, кленов сироп, еритритол или друг.
Когато получим пухкава лека смес, започваме, при непрестанно бъркане с миксера, да прибавяме яйцата едно по едно. След това прибавяме и чаша и половина течна сметана и подправки - щипка сол, малко лимонова или портокалова кора и ванилия.
Изсипваме във форма за печене и печем за 35-40 минути или до хубаво покафеняване на краищата.
Изчакваме баският чийзкейк да изстине добре, преди да го нарежем и сервираме. Най-добре е да престои на хладно една нощ.
- Чия пудинг

Манията по чия не е случайна - тя не само съдържа високи дози протеин, но и фибри, които са особено важни за здравето на стомаха. За 4 големи чаши от този вкусен десерт кипваме три чаши прясно мляко (може и ядково) и, след като изстине леко, накисваме в него една чаша семена от чия.
През това време разбиваме с миксер чаша пълномаслено кисело мляко с две супени лъжици фъстъчено масло, подсладител и ванилия.
Когато чията е набъбнала, обединяваме двете смеси и бъркаме до хомогенизиране. Изсипваме в десертни чаши и охлаждаме за поне 4-5 часа в хладилник. Пудингът може да се сервира, украсен с плодове, мед или кленов сироп.
- Трюфели от фурми

В едно яйце има около 6 грама протеин. В три от тези трюфели има точно толкова, а и рецептата е елементарна. В блендера смиламе грубо 2 чаши обезкостени фурми и към сместа добавяме четвърт чаша бадемово брашно и половин чаша тахан по избор.
Разбиваме отново и с мокри ръце оформяме кръгли трюфели. Охлаждаме ги добре, докато усетим, че са се получили стегнати бонбони.
Овалваме ги в кокосови стърготини или натрошени овесени ядки и сервираме. Към трюфелите можем да добавим и ванилия, малко ром или коняк, да заменим фурмите с част стафиди или да сложим и сушени плодове, ако диетата ни го позволява.
Ако пък искаме по-разточителен десерт - можем да ги потопим в разтопен шоколад, за да се получи глазура.
- Протеинова "Павлова"

Е, да, тук ще използваме белтъка на не едно, а на цели 8 яйца, но пък ще получим вкусна целувчена торта с много протеин. Пускаме фурната да загрява на 120 градуса и през това време разбиваме 8 белтъка на стайна температура с 2 чаши захар до пухкава смес с твърди върхове.
Добавяме ванилия, две чаши пълномаслена течна сметана и половин чаша заквасена сметана.
Отново разбиваме силно с миксера и разпределяме сместа в плитка тава, застлана с хартия за печене. Печем или по-точно - сушим целувчената смес - около два часа или до втвърдяване, след което изчакваме търпеливо да се охлади напълно.
Сервираме, гарнирана с малко бита сметана и плодове по избор - най-добре горски плодове. Можем да полеем и с малко мед или сироп, да добавим и сладко или мармалад.