Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

5 сладки закуски за разкош в почивните дни

Те дават уют и топлина в студените сутрини Снимка: iStock
Те дават уют и топлина в студените сутрини

Времето за бавни сутрини, посветени на глезене с мързел, топлина и храна дойде. Навън е хладно, дори студено - време, което приканва да забавим темпото и да започнем почивните дни с подобаваща закуска, заредена с достатъчно въглехидрати и захар.

Нещо по-греховно и достатъчно изкусително, за да ни накара да се измъкнем от завивките. 

Тук събираме рецепти за именно такива сладки и засищащи закуски. Някои изискват и малко усилия, но се отплащат многократно с удоволствието, което доставят на цялото семейство:

Сладки пържени филийки с корнфлейкс

Снимка: iStock

Хрупкавият корнфлейкс придава различна, по-игрива текстура на тази класическа закуска. Ако нямате корнфлейкс или не ви се рискува, бананите могат да бъдат използвани като част от сместа за накисване на филийките вместо за топинг.

Необходими продукти:

  • 3 яйца
  • ¼ чаша мляко
  • 2 с.л. кленов сироп, плюс допълнително за поливане
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 1 ч.л. канела
  • 1/3 чаша натрошен корнфлейкс
  • 8 филии сух бял хляб
  • 2 банана
  • Захар

Начин на приготвяне:

Разбъркайте яйцата, млякото, корнфлейкса и подправките. Накиснете добре филиите в сместа и изпържете - за предпочитане в масло, или в масло и олио - за да предотвратите прекомерно загаряне.

Оваляйте добре нарязаните на резени банани в захар. Сложете тиган на добре загрят котлон, добавете масло или олио и карамелизирайте банана първо от едната, след това от другата страна. Полейте всичко с кленов сироп.

Кокосови палачинки

Снимка: iStock

Това е американски тип палачинки, чието огромно предимство е, че са по-дебели и не изискват специални умения при обръщането. Ако кокосът ви се струва твърде екстравагантна идея, можете да го замените с масло и прясно мляко.

Необходими съставки:

  • 1 чаша брашно
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • 1 с.л. кокосово масло
  • 2 с.л. мед
  • 1 чаша кокосово мляко
  • 1 ч.л. ванилия
  • 1 яйце

Начин на приготвяне:

Разбийте добре всички съставки, докато стане еднородна смес.

Загрейте добре тигана. За пържене е добре да ползвате масло, но може и олио.

Загребвайте по една голяма лъжица от сместа. В обикновен тиган можете да съберете 4 палачинки едновременно.

Пържете докато се появят мехурчета от горната страна и обърнете.

Поднесете с мед или кленов сироп.

Бананов хляб

Снимка: iStock

Това си е кекс, но с банани.

Необходими продукти:

  • 140 г меко масло
  • 140 г захар
  • 2 яйца
  • 140 г самонабухващо брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 2 много зрели банана
  • 50 г пудра захар

Начин на приготвяне:

Размесете маслото и захарта. Разбийте двете яйца и ги добавете към сместа. Постепенно сипете и брашното, бакпулвера и намачканите банани.

За печенето използвайте форма за кекс. Покрийте я с хартия за печене и намаслете от всички страни. Печете за около 50 минути на 180 градуса. Проверете дали е готово като забучите клечка за зъби в хляба - тя трябва да излезе чиста, без полепнала смес.

Смесете пудрата захар с 2-3 лъжици вода, за да направите глазура. Полейте хляба с нея, когато изстине.

Шоколадови мъфини

Снимка: iStock

Рецептата е за нещо с по-наситен шоколадов вкус, а сметаната (или киселото мляко) придават по-плътна текстура от обичайните кексчета. Хубавото е, че въпреки това тя е толкова лесна, колкото и базовите мъфини.

Необходими продукти:

  • 250 г обикновено брашно
  • 200 г захар
  • 40 г какао на прах
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 315 г шоколадов чипс (или кувертюр или просто нарязан на ситно шоколад)
  • 2 големи яйца
  • 185 г заквасена сметана (или кисело мляко)
  • 120 мл олио
  • 120 мл прясно мляко
  • 1 ч.л. ванилов екстракт

Начин на приготвяне:

Смесете сухите съставки - брашното, захарта, какаото, бакпулвера и шоколада. В друга купа смесете мокрите - яйцата, сметаната, млякото, олиото и ванилията. Добавете към тях сухата смес и разбъркайте, но не прекалено. Тестото ще е плътно.

За печенето използвайте тава на 12 мъфина и хартиени формички за кескчета. Намажете формичките с олио и разпределете сместа.

Печете първо на 220 градуса за около 5 минути, а след това намалете до 180 за още 15 минути. Проверете дали са опечени с клечка за зъби.

Канелени рулца

Снимка: iStock

Те изискват малко повече внимание и усилие, но резултатът е особено добър. Рецептата обаче позволява да започнете рулцата от предната вечер и да оставите тестото за цяла нощ, а на сутринта да довършите.

Необходими продукти:

120 мл топло мляко

400 г брашно

2 с.л. захар

1 ч.л. суха мая

80 г меко масло

1 яйце

За пълнежа:

3 с.л. кафява захар

1 с.л. канела

50 г масло

Начин на приготвяне:

Затоплете млякото до около 40 градуса. Добавете маята, брашното, яйцето, захарта и маслото. Омесете ги добре на ръка или с миксер за 8-10 минути.

Върнете тестото в купата, покрийте го с топла кърпа и го оставете на топло, докато стане двойно - за около час, час и половина. Това е и етапът, на който можете да спрете, ако правите тестото от предната вечер. След като се надигне, може да се прибере в хладилника за една нощ.

На сутринта, или ако не спирате процеса след бухването, замесете отново тестото.

Разстелете тестото на набрашнена повърхност и го оформете в правоъгълна форма. Намажете го с останалото меко масло. В купичка смесете канелата и кафявата захар и ги разпръснете върху тестото.

Внимателно увийте тестото на руло. Нарежете на около 10 парчета. Наредете ги в намаслена тава, така че частта с плънка да е отгоре, а не отстрани. Намажете с още малко масло и оставете да починат за около 30 минути.

Печете на 180 градуса за около 20-25 минути или докато станат златисти.

 

Най-четените