Ципура и ризото с грах и мента

Здравейте,

Ципурата, както знаем, е изключително вкусна риба.

А с тази рецепта просто няма кой да й устои.

Начин на приготвяне

Пригответе бульон, като нарежете всички продукти на едро и варите 20 минути на средно силен огън. Овкусете с малко сол.

Измийте добре рибата и я подсушете. С остър нож направете напречни разрези от двете страни.

Посолете и поръсете с черен пипер от всички страни.

Пригответе пастата за овкусяване на рибата. Използвайте сварените праз и лук от бульона и ги пасирайте в блендер заедно с лимонова кора, сока от 1-2 лимон, 50-60 мл зехтин, сол и черен пипер.

С получената смес намажете добре рибата отвън, като втривате добре с пръсти в разрезите.

Сложете 1 -2 лъжички от сместа и вътре в рибата.

Сложете по 1 резен лимон и подредете върху намаслена хартия за печене.

Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна 25-30 минути.

Нарежете на ситно зеленчуците за ризотото и ги запържете за около минута в 3 с.л. зехтин.

Добавете ориза, налейте още зехтин и пържете 3-4 минути. Налейте малко от бульона и разбъркайте.

Бъркайте често и наливайте по малко от бульона. Добавете граха и варете до готовност на ориза.

Накрая добавете маслото и нарязаната на ленти мента.

Оставете на изключен котлон да попие изцяло бульона.

Поднесете рибата с порция ризото, лимон и още малко прясна мента.

Добър апетит.

#1 Borracho 06.12.2012 в 12:44:06

С тая фурна само я разваляте таз ципура. Не е ли да я фърлиш на скарата и да пиеш биричка докато цвърчи... Че ще варя бульони, че куп подправки, че 100 неща. Уж вкусна риба, а бързаме да и убием аромата със 100 подправки и хубаво да я омажем отвсякъде. Но браво - дояде ми се и инструктирах гаджето да иде до рибния пазар да вземе 2 пресни ципури. Мога и да се пробвам да си ги хвана сам, ама голям бахър с тоя вятър на плажа.

#3 паяка 06.12.2012 в 17:27:19

Бичи, че тя рибата да не я пращаш на конкурс мисфиш и да не се фотографираш с нея!? Грозна й била мутрата... Горката риба, ми тя умряла, бе...

#4 mima 06.12.2012 в 18:36:06

Като е грозна ципурата, тогава лаврак. Хем е убавец, хем и по-вкусен.

#6 паяка 07.12.2012 в 11:57:01

А озъбени розови пастърви обичате ли? Такива много харесах в охридска кръчма, от тяхното езеро.

Новините

Най-четените