Здравейте,
Заешкото месо е едно от най-леките меса. Става чудеснo печено от него, особено с рецептата, която ви предлагаме.
Начин на приготвяне
Нарежете месото на порции и поръсете с черен пипер и сол. Овкусете брашното с малко сол и черен пипер и оваляйте добре месото.
Запържете в сгорещена мазнина от всички страни до получаването на златиста коричка.
Извадете месото в чиния и в същата мазнина запържете нарязания на тънки полумесеци лук, нарязаните на колелца морков и праз и наситнената целина.
Ако има нужда, налейте още малко зехтин. Пържете не повече от 7-8 минути, като бъркате често, колкото зеленчуците да омекнат. Посолете и овкусете с черен пипер.
Пресипете сместа в купа и в същия съд запържете нарязаните на тънки филийки гъби.
Добавете и накиснатите в топла вода манатарки, заедно с водата.
Нарежете картофите на 4 по дължина и ги сложете на дъното на намаслен сън за печене. Отгоре изсипете гъбите, а върху тях подредете пласт от зеленчуците.
Между продуктите слагайте накъсана мащерка, магданоз, скилидки чесън и листа целина.
Отгоре подредете месото, сложете клонки мащерка и залейте с виното. Покрийте с капак или фолио.
Печете 15 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна, а след това намалете на 200 градуса и печете още 50 минути.
Сложете доматения сок на котлона и след като заври, посолете, подправете с черен пипер, сложете 1 с.л. захар и червения пипер.
Оставете на котлона, докато се изпари около 1/3 от течността.
Махнете фолиото от месото и залейте със сгъстения доматен сок. Печете още около 30 минути.
Добър апетит.
Манатарките да се махнат, несъвместими са със свежите зеленчуци и доминират в аромата.Праза също се маха и се увеличава лука. И 2-3 скалидки чесън.