В Близкия изток знаят как да вземат обикновени съставки, да ги смесят и да се получи невероятен десерт. Обикновено сладкишите им са богати, много сладки, сиропирани и сочни.
Атайеф не прави изключение. Десертът, чието име може да се произнесе и като атаеф или катаеф, често се определя като арабски или близкоизточни палачинки, но е далеч по-разточителен заради пълнежа си и заливането със захарен сироп.
Самите палачинки са по-плътни от нашите или от френските, но по-тънки и фини от това, на което американците казват палачинки. А и се приготвят малки палачинки, за да са по-лесни за пълнене, прегъване с пълнежа и похапване без прибори.
Рецептата за атайеф възниква някъде из земите на днешен Ливан и се споменава за първи път в арабски рецептурник от X век.
Най-вероятно ястието е създадено за арабската аристокрация, която обичала да си похапва изобилно сладкиши. Десертът се прави в големи количества, като отначало се е правил цял казан със сместа за палачинките, след което те са се изпичали на голяма нагорещена плоча или ламарина.

В най-разточителния си вариант атайеф се пълнят, след това се пържат и чак тогава се заливат със захарния сироп.
Освен това към сиропа могат да се прибавят различни аромати, за да стане още по-вкусен. Обикновено се добавяли розови листенца, розова вода, кардамон, канела, карамфил или анасон. За небцето, което не е привикнало на такива силни вкусове обаче, обикновеният захарен сироп е за предпочитане.
Тъй като текстурата на палачинките е с повече шупли заради царевичното брашно, сиропът попива в тях и им придава съвсем различен вкус.
••• Брюати - звучи малко френско, а всъщност е традиционно мароканско. Как да си го приготвим:
В наши дни атайеф се е превърнал в десерт, традиционен за Рамадан.
Тогава пекарните в Ливан, Сирия, Йордания, Палестина и Източна Турция се изпълват с пълнените палачинки. Всеки пекар се старае да направи атайеф възможно най-примамлив за окото, затова се използват и модерни изобретения като хранителни бои, цветни захарни пръчици и шоколадови стърготини.
Домакинствата в Близкия изток също приготвят пълнените палачинки и си предават рецептите от поколение на поколение.
Палачинките изглеждат сложни за направа - малки, прегънати в единия край, пълнени и обсипани със смлени ядки, но всъщност никак не са толкова трудни. Особено за нас в България, където почти няма човек, който да не може да върти палачинки като истински майстор.

Ето как да поглезим небцето си с атайеф у дома...
Необходими продукти за палачинките:
- 2 чаши брашно
- 2 чаши фино царевично брашно
- 2 чаши прясно мляко
- 1 чаена лъжичка захар
- 1 чаена лъжица бакпулвер
- 1 чаена лъжица сода бикарбонат
За пълнежа:
- 500 грама крема сирене
- 200 грама моцарела
- 5-6 супени лъжици захар
- 1 чаена лъжичка канела
- 3 чаши натрошен шамфъстък (в краен случай орехи или бадеми)
За сиропа:
- 3 чаши вода
- 3 чаши захар
- 1 чаена лъжичка лимонов сок
- По желание - розова вода, розови листенца, кардамон

Начин на приготвяне:
От продуктите за палачинките се забърква смес, която трябва да е малко по-рядка от тази за обикновените палачинки. Ако е много гъста, се разрежда с мъничко вода или прясно мляко. След това на силно нагорещен тиган или плоча се пекат малки палачинки - не по-големи от човешка длан.
Съставките за пълнежа се объркват добре до хомогенизиране.
••• Koй е десертът на шейховете и как се прави:
Готовите и леко охладени палачинки се прищипват от едната страна и във фунийката се слагат 1-2 супени лъжици от пълнежа.
След това горният им край се овалва в натрошените ядки, за да полепнат по плънката.
Захарният сироп се приготвя в дълбока тенджера на среден котлон, като съставките се изсипват и разбъркват до получаването на гъста смес. Вече изстиналите палачинки се заливат с още горещият сироп.
Атайеф се оставят да изстинат и се поднасят със силен ароматен чай.
Палачинките могат да се полеят и с мед вместо захарен сироп. Пълнeжът пък може да е и от шоколад, подсладен тахан, мед с ядки или смлени фурми.