Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Хавайската пица с ананас, която всъщност не е изобретена на Хаваите

Ястието е предизвиквало дори леки политически скандали Снимка: iStock
Ястието е предизвиквало дори леки политически скандали

На повечето места ще я срещнете като "Хавайска пица", а ако си я поръчате в Италия, най-малкото, което ще си докарате, са презрителни погледи.

Пицата с шунка и ананас обаче не е създадена на Хавайските острови, а в Онтарио, Канада. Там гръцкият емигрант Сам Панопулос и роднините му отварят малко заведение, с което да се издържат.

Ресторантът предлага ежедневни и по-скоро бързи храни като бургери, палачинки с разнообразни пълнежи и пържени картофки. След едно пътуване до Неапол обаче Панопулос е категоричен, че в менюто трябва да има и пица.

И така през 1962 г. гръцкият емигрант изобретява "Хавайската пица" с ананас.

Дотогава пиците не са сред най-популярните ястия в Северна Америка, където по онова време предпочитат добрия стар бургер. Ако се консумира пица, то тя е била семпла и с гарнитура от салам или бекон и гъби.

На Панопулос обаче подобни съчетания му се сторили твърде обикновени и искал да предложи на клиентите си нещо истински различно.

Към една от пиците си прибавил ананас от консерва и шунка, без да знае дали рецептата ще стане хит, или ще бъде посрещната с намусени физиономии. Оказало се, че посетителите на ресторанта на Сам много харесват комбинацията от сладко и солено в пицата.

Името на пицата произхожда от това, че Хавай става американски щат през 1959 г. и малко след това на север започват да навлизат продукти от острова като ананасите и консервите с ананаси.

Снимка: iStock

Причината пицата толкова да се хареса може би се корени във факта, че канадците са свикнали и харесват комбинации между солено и сладко.

В немалка част от солените канадски рецепти се използва и традиционният сладък кленов сироп, който обогатява вкуса и прави ястията по-интересни. Най-вероятно това е и причината канадците да намерят пицата с ананас по-скоро за вкусна, отколкото за шантава.

Хавайците също обичат да комбинират месо и риба с плодови гарнитури, така че и за тях изобретението на Панопулос се оказва доста апетитно.

Пицата бързо става популярна в цяла Северна Америка и оттам и по света, макар че мненията за нея винаги са били на двата полюса. Хавайската пица дори е предизвиквала леки политически скандали, като например през 2017 г., когато исландският президент заявява, че ако има правото, ще я забрани в училищата. В резултат на това в посолството на Исландия в Лондон пристигат десетки кутии с пица с ананас.

Лично премиерът на Канада Джъстин Трюдо също пише в Twitter в защита на пицата с шунка и ананас.

Защитници на тази пица се намират и из Европа, като например в Германия и Франция. В Германия имат и "хавайски тост" - филия с кашкавал, шунка и ананас. Във Франция пък някои от най-големите специалитети се сервират с плодови сосове като портокалов или боровинков.

Един майстор пицайоло (майстор на пици) от Неапол обяснява пред "Би Би Си" какво според него не е наред в хавайската пица. Франко Пепе казва, че неговият основен проблем е съчетанието на доматен сос с ананас, което носи двойна доза киселинност върху тестото.

Всъщност Пепе е сред италианците, които предлагат свои прочит на хавайската пица, която в неговия случай съдържа парчета пресен ананас, увити в качествено италианско прошуто.

Панопулос умира през 2017 г., но споровете около пицата му явно скоро няма да стихнат. Самият той е споделял в разнообразни интервюта, че семейството му много е харесало комбинацията между шунката и леко карамелизираният от запичането ананас.

В светлината на модерната напоследък фюжън кухня дискусиите за хавайската пица дори се разгарят още повече.

Хитови напоследък са добавки като подсолен карамел, който разкрива пълния вкус на захарта, както и азиатските кухни, където напластяването на вкусовете е нещо съвсем обичайно. Затова и не е никак чудно, че много хора харесват комбинацията между шунка и ананас, защото едното допълва другото и обратното.

Важно е да се отбележи и друго - хавайската пица, каквато я е изобретил Панопулос, не е била с твърде изобилна гарнитура отгоре.

Оригиналът съдържа едва около 150 грама моцарела за средно голяма пица, около 70 грама шунка и около 70-80 грама ананас на кубчета. С други думи, нито сиренето, нито шунката, нито ананасът са били твърде много и вкусовете се комбинират по-лесно така.

Снимка: iStock

Впоследствие пицариите се увличат в количествата и започват да прибавят големи количества ананас и то дори на шайби, а не както трябва - на малки парченца.

И все пак каквото и да кажем, едва ли ще убедим противниците на хавайската пица, че тя е вкусна и си заслужава.

А италианците си имат цяла галерия с мемета и отвратени реакции при вида на пица с ананас отгоре. "Как да ядете пица с ананас? Просто не я ядете", шегуват се от Ботуша.

 

Най-четените