Когато от новините отново долети вестта за жълти и оранжеви кодове за жега, едно е ясно - и днес фурната няма да се пуска. За сметка на това не пречи да пуснем за кратко тостера и да си спретнем апетитна испанска закуска с продукти, близки на българското сърце.
Това е тостада с домати - лесна, бърза, сочна, вкусна.
Когато става въпрос за закуска или похапване покрай сангрията, испанците са майстори на семплите и все пак впечатляващи рецепти.
Лятото пък е идеалният сезон за тостада с домати, защото именно сега разполагаме с големи зрели домати, които са най-важната съставка за рецептата.

Туристите в Испания с леко учудване забелязват, че дори и при изобилни шведски маси местните залагат на филиите с домати и чесън.
Може да звучи сходно с италианските брускети, но тостадата с домати е дори по-лесна и простичка за приготвяне.
Така че дори и около масата да има повече гладни, те бързо ще получат вкусна закуска или мезе за напитките. А на когото му липсва месото - би могъл да си нареже малко хамон, фует или пикантно чоризо за компания на филиите.
И ако им хареса, в което сме убедени, ще си поискат още.

А ето и необходимите съставки за около 10 филии:
- 10 дебели филии хляб - най-добре тип селски или с квас
- 3 големи, добре узрели домата
- 2-3 скилидки чесън
- Зехтин
- Сол и мъничко черен пипер
Начин на приготвяне:
Филиите запичаме до хрупкавост на тостер или, ако не ни е много горещо - във фурната на 150 градуса. След това ги натъркваме с чесън, с малко от един от разполовените домати и поливаме с щедра струйка зехтин.
Останалите домати стържем на едро ренде, подправяме със сол и пипер и мъничко зехтин.
Разпределяме доматената смес върху филиите и поднасяме веднага. Към доматите можем да прибавим и малко риган, розмарин, босилек или балсамов оцет. Малко лимонов сок или сок от лайм също придава свежа нотка на тостадата.
Не дръжте тостадата с домати твърде дълго преди сервиране, защото хлябът ще се напои прекалено много.