Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Карамелено изкушение от Венецуела - какво е кесийо

И как да си го приготвим у дома Снимка: iStock
И как да си го приготвим у дома

Някъде през Средновековието хората, жадни за сладки угощения въпреки религиозните норми, се досетили, че с комбинация на скромни съставки може да се получи вкусен десерт. Тогава кулинарните експерименти показали, че смес от яйца, мляко или сметана и захар дават чудесна основа за сладко печиво.

Постепенно, с напредване на кулинарните техники, се "избистрили" редица рецепти на основата на яйца и млечни продукти.

Така на Иберийския полуостров се появява кесийо, което в превод означава "малко сиренце".

Причината за умалителното название е, че изпеченият сладкиш напомня на малка пита жълто сирене. За същото напомнят и шуплите в десерта, които се получават в добре изпечената смес.

За още повече разкош към кесийо постепенно започнал да се прибавя и карамелен сос, който да си отива с леката, не много сладка текстура.

Снимка: iStock

По време на колонизацията на Северна и Южна Америка кесийо се пренася във Венецуела, където получава рецептата, по която се приготвя и до днес.

За да е по-плътен сладкишът, в него се слагат цели яйца и задължително в соса и понякога - в сместа за печене - се сипва хубав ароматен ром. Алкохолът дотолкова се настанява в десерта, че във Венецуела са категорични, че без него не се получава истинско, оригинално и вкусно кесийо.

Сладкото изкушение бързо става популярно, защото се приготвя лесно и защото е различно от европейските чийзкейкове.

В кесийо няма тестен елемент, който да служи за кора, което го прави и по-въздушен и по-лек за похапване.

Вместо това се разчита отгоре да се получи фин карамелен слой, който да придава хрупкавост. Получава се десерт като никой друг - не прилича на чийзкейковете с тестена кора, не прилича на флан, но пък няма много общо с крем брюле, в който не се слагат цели яйца, а само жълтъци.

Ето затова Венецуела се гордее толкова с кесийо и го приема като една от най-традиционните венецуелски рецепти.

Не на последно място, кесийо напомня много и на нашенския крем карамел. При кесийо карамелената заливка също се пече с десерта, но пък в България използваме прясно мляко и яйца, докато във Венецула кондензираното мляко е задължително. Обичай там е да се сервира и каничка с допълнително сос карамел.

Това пък прави готвенето на десерта идея по-лесно от българския крем карамел.

Ето и необходимите продукти за кесийо:

  • 2 чаши захар
  • 400 грама подсладено кондензирано мляко
  • 2 чаши пълномаслена течна сметана
  • 4 яйца
  • 1 пакетче ванилия
  • 100 милилитра ром
Снимка: iStock

Начин на приготвяне:

Фурната се загрява на 170 градуса, а през това време в незалепващ тиган разтопяваме чаша захар за около 7-10 минути. Бъркаме непрекъснато, за да не я прегорим, след което я изсипваме на дъното на форма за печене и покриваме дъното и стените ѝ.

С миксер разбиваме кондензираното мляко, сметаната, другата чаша захар, ванилията, рома и яйцата.

Веднага след това изсипваме във формата за печене и я поставяме в по-широка тава, пълна с гореща вода. Така кесийо ще се изпече на водна баня и ще придобие въздушните балончета в сладкиша.

Печем за 45 минути, след което леко открехваме вратичката на фурната и печем още 15 минути. Охлаждаме за поне час на стайна температура и за една нощ - в хладилник. По желание можем да поднесем десерта с още карамелен сос от разтопена захар с малко вода и лимонов сок. През лятото сладкото вълшебство може да се поднесе и с топка сладолед. 

Кесийо би могъл да се изпече и в индивидуални формички.

А ако сте от късметлиите, отскочили до Венецуела - там десертът се продава и като апетитна улична храна в колички и предварително разпределен на порции.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.

Най-четените