Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Миди по рибарски и още 3 летни класики с миди

Сега им е сезонът Снимка: iStock
Сега им е сезонът

Пресни миди - вече са навсякъде, български и уловени във фермите по Черноморието. С други думи, сега е сезонът, в който да им се наслаждаваме колкото се може по-често, защото изобилието няма да продължи дълго.

Много иначе опитни кулинари се плашат да готвят миди, защото смятат че те са капризни и трудни.

Всъщност пресните черноморски миди са изключително лесни и бързи за готвене, след като веднъж за изчистени от пясъка и "мустачките". Оттам нататък е въпрос на подправки и малко изобретателност, без сложни техники и без особено суетене покрай котлона.

Ето 4 рецепти за черноморски миди:

Миди по рибарски

Снимка: iStock

Килограм черноморски миди се измиват, изчистват и се оставят за около 10-15 минути в хладка вода. След това на среден котлон се поставя дълбока тенджера с капак и в нея се загрява щедра супена лъжица масло с малко зехтин.

Добавят се няколко скилидки чесън, нарязани на тънки филийки, и мидите.

Наливат се две чаши хубаво бяло вино, най-добре това, с което ще сервираме мидите, и се подправя със сол, черен пипер и девесил. След като мидите се отворят, ги поднасяме в дълбок съд с чинийка, в която да отделяме черупките.

Мидите, които не са се отворили при готвене, са негодни за ядене.

Мидите по рибарски си вървят както с вече споменатото хубаво бяло вино, така и с ледена бира, а защо не и аперитив.

Миди с домати и люти чушки

Снимка: iStock

Мидите с черупка си подхождат чудесно с леко подлютени сосове и "изпиват" още повече бира, вино и аперитив. За един килограм миди започваме по същия начин - сгорещяваме масло със зехтин. В тях запържваме глава червен лук, най-добре шалот, и няколко скилидки чесън.

Междувременно в купа намачкваме един голям зрял домат със сол, пипер, малко накълцан пресен магданоз, една накълцана люта чушка и чаша бяло вино.

Изсипваме мидите в тенджерата и веднага добавяме доматения сос. Изчакваме мидите да се разтворят и разбъркваме, за да си поемат от соса. Сервираме веднага, наръсени с още пресен магданоз, можем да използваме и девесил.

Ако обичаме повече люто, можем да добавим в соса и "Табаско" или друг чили сос.

Миди със сметана и паста

Снимка: iStock

Един пакет паста по избор - най-добре тънки спагети или талиатели - се сварява според указанията на опаковката. Оставяме ги настрана, докато в дълбока тенджера запържваме малка глава лук и няколко накълцани скилидки чесън.

След това изсипваме чаша бяло вино, две чаши течна сметана и мидите. Подправяме със сол, пипер и малко пресен босилек.

Готвим, докато мидите се отворят, и прибавяме и пастата. Разбъркваме, докато сосът се сгъсти, и поднасяме пастата с миди отгоре. Можем да поръсим с още малко пресен босилек и, който не се притеснява от комбинацията на морски дарове с млечни, да настърже отгоре и пармезан.

Към пастата могат да се добавят и скариди.

Миди пане

Снимка: iStock

Мидите пане по ресторантите обикновено са замразени, от пликче, и често са леко блудкави и безвкусни. У дома обаче можем да сме сигурни, че мидите са пресни, а подправките са по наш вкус и панировката е пухкава и хрупкава.

500 грама ядки от миди се сваряват в подсолена вода до омекване.

След това в голяма купа се разбъркват с накълцани магданоз, девесил и чесън, както и със сол и пипер. Оставяме мидите да поемат от подправките и се заемаме с панировката, като разбиваме с миксер 2 яйца, 2-3 супени лъжици брашно и половин чаша прясно мляко.

Подправяме панировката със сол и пипер и пускаме мидите в нея. Разбъркваме добре, за да полепне по ядките, и пържим в силно сгорещено олио.

Отцеждаме на кухненска хартия и поднасяме веднага.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.

Най-четените