Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Рулца, пелмени и риба - така посрещаме Китайската нова година

Всички те символизират нещо и са задължителни за празничната трапеза Снимка: Getty Images
Всички те символизират нещо и са задължителни за празничната трапеза

Докато една част от човечеството вече премина и се окопити след празненствата по изпращането на старата година и посрещането на новата, то на Изток това време тепърва започва. И е далеч по-мащабно.

Китайската нова година през 2022-ра започва на 1 февруари. Тя е се нарича също и Лунна нова година и се определя по традиционния лунно-слънчев календар - според началото на втория изгрев на Луната след зимното слънцестоене.

Това е времето на т.нар. Пролетен фестивал, който продължава цели 11 дни, а общо честванията на Новата година са 16 дни. На 1 февруари започва и годината на Тигъра.

Времето около Новата година е традиционно време за събиране на семействата в Китай. Свързано е с определени ритуали и храни, които се смятат за задължителни, защото носят късмет и просперитет през годината.

Угощението в празничната вечер се приема за изключително важно, както и присъствието на всички от семейството около масата. Има и задължителни храни, а всяка от тях символизира нещо и е част от пожеланията за успех и щастие. 

И колкото и голям и пъстър да е Китай, има общи за почти всички региони ястия, без които новогодишната трапеза не може.

Снимка: iStock

Пролетни рулца

Наричат се така, защото се ядат по време на Пролетния фестивал, особено на първия ден от пролетта. Могат да са ястие, предястие или закуска. Характерни са за по-южните части на Китай.

Макар на Запад да са най-често пържени, в Китай е нормално и да са на пара или печени. Корите се правят от брашно, вода и сол. Пълнежът е по вкус, като традиционно е със свинско месо, китайско зеле, гъби шийтаке, моркови и подправки.

Около Шанхай са популярни и по-сладки варианти с паста от червен боб и дори със сладолед.

Снимка: Getty Images

Пелмени

Те всъщност са вариантът на пролетните рулца в северните райони на Китай. Ядат се при всеки специален повод, но са задължителни за Нова година.

На китайски начинът, по който се произнася думата за пелмени, доста прилича на думите за "размяна" и "полунощ". Тоест - за времето между старата и новата година. Това е и моментът, в който трябва да се завиват пелмените. А когато ги яде, човек изпраща старата година и посреща новата.

Пълнежът може да е всякакъв - месо, зеленчуци и вкусове по избор. Типичните са с китайско зеле, зелен лук, свинско и скариди.

В провинция Суджоу пълнежът от яйца е задължителен - тестото символизира сребро, а яйцето - злато. Пълнежът от месо и бамбукови ленти пък има определено име, което значи "ще получиш всичко, от което се нуждаеш".

Някои хора слагат и монета в някой от пелмените - на когото се падне, ще има късмет през годината.

Процесът по приготвянето на пелмените също е важен и те се правят от цялото семейство - всички участват в подготовката и завиват тестените изделия. В някои региони снахата трябва направи пелмени, за да бъде приета като част от семейството.

Снимка: Getty Images

Нудли

Спорът за произхода им още се води, но те са неизменни в китайската кухня. Навремето са били наричани палачинки за супа - хората са късали тестото на малки части и са го пускали в тенджерата. Започват да се правят кръгли и в сегашната си форма при династия Тан.

За Нова година хората предпочитат дълги нудли и дори е забранено те да се режат на по-късо, защото колкото по-дълги са, толкова по-дълъг ще е и животът на хората, които ги ядат.

Към нудлите може да има какво ли не, като доста видове зеленчуци и месо имат своята символика. Яйцата значат голямо и здраво семейство, омарът - много пари, скаридите - късмет и богатство, печено прасе - мир, патица - вярност, праскови - дълголетие, тофу - щастие и късмет за цялото семейство, риба - охолство и богатство.

Снимка: Getty Images

Риба на пара

Точно защото символизира богатството, рибата е задължителна за празничната трапеза. Това е така, защото думата за риба на китайски се произнася по същия начин като думата за излишък. А типичната благословия е да пожелаеш на някого излишък на пари и храна.

Традицията е половината риба да се изяде на вечеря, а останалата да се остави за следващия ден, за да се удължи "излишеството". Цяла риба пък символизира хармонията и целостта на семейството.

Готви се шаран, но се яде само средната част - главата и опашката се оставят непокътнати. Има и фраза "да имаш и главата, и опашката", което значи да завършваш всичко, с което се захващаш и е пожелание за добри резултати. При поднасянето на рибата на вечеря главата ѝ трябва да е срещу гостите.

Снимка: Getty Images

Пиле на пара

Цялото пиле също е символ на семейството, тъй като то може да нахрани всички. Освен това символизира прераждането и събирането заедно.

След като е готово, пилето първо се предлага на предците, като към тях се отправя молитва да благославят и защитават семейството.

В провинция Хубей пилешката супа е първото ястие за новата година и това е форма на пожелание за мир. Работещите в семейството трябва да изядат краката на пилето, защото с тях се захващат за богатството. Крилцата помагат за летене, а костите - за отстояване на постигнатото.

Като първо ястие за годината в някои региони ядат яйца - белтъкът и жълтъкът представляват среброто и златото. Яйца често се подаряват на приятели и съседи.

Снимка: Getty Images

Оризов кейк

Ниан гао, известен на Запад като "оризов кейк", също е задължителен за Китайската нова година.

В древни времена тази храна се е предлагала като дар за предците и боговете и не се е ядяла. Постепенно става традиционна за Пролетния фестивал.

Гао има същото произношение като думата за висок. Затова тази храна е пожелание за успех, да си "по-високо" всяка година, всяка да е по-добра от предходната.

Правят се от сорт лепкав ориз и от жълт ориз и така имат два цвята и текстури. Имат различни вариации в различните райони на Китай - до степен, че изглеждат като напълно различни храни. На юг са солени, а на север - сладки.

Зеленчуци

Пролетният фестивал е и времето да се изядат зеленчуците, съхранявани за зимата, тъй като идва време да покълнат нови.

Често те се ядат пържени на тиган, в който се сотират гъби, китайско зеле и хинап. Различните зеленчуци също символизират различни неща.

Водораслите са знак на богатство, семената от лотос - благословия за много деца и здраво семейство, бамбуковите кълнове - дълголетие, пъпеш и грейпфрут - семейство и надежда, праз - вечност.

Храненето на празничната вечеря също има правила, които не бива да се пренебрегват. Клечките за хранене никога не бива да се забиват в купата с ориз - смята се за много грубо и неуважително и носи лош късмет. Те не бива да се слагат и върху купата с храната.

Яде се със затворена уста и не бива да се мляска - това също се смята за изключително грубо. Гостът винаги започва да се храни след домакина и трябва да сервира на някой друг преди на себе си.

Е, в случай, че можете да се храните с клечки. Ако просто решите да отбележите Лунната нова година в китайски ресторант, може и с вилица.

 

Най-четените