Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Сладкиш от тиквички - много шоколадов и греховно сочен

Наистина ли вътре има зеленчуци? Да! Снимка: iStock
Наистина ли вътре има зеленчуци? Да!

Пържени тиквички? Дайте ги насам! Пълнени тиквички? О, да! Кюфтенца от тиквички с млечен сос? Разбира се!

А какво ще кажете за десерт с тиквички? Много шоколадов, наситен на вкусове, сочен...

Преди да отхвърлите идеята за сладкиш с тиквички, се замислете. Този иначе великолепен зеленчук няма силно изразен вкус и всъщност може да бъде обогатен както със солени съставки, така и с какао и захар.

За това не сме се сетили ние, а още хората от Средновековието.

Тогава се появяват редица рецепти за сладки пудинги, чиято основа е от зеленчуци. Според изданието Food Timeline от тогава до сега сме запазили рецепти като морковения кейк, кейковете с картофи и сладки картофи и кейковете с тиква и тиквички.

Снимка: iStock

Сладкишът с тиквички става особено модерен по време на Втората световна война по една простичка причина - те са сравнително непретенциозна и евтина за отглеждане култура. И в оскъдни времена могат да служат за първо, второ и трето на масата.

Все пак за оригинална рецепта претендира най-вече Италия, като редица кулинарни блогъри от Ботуша пишат, че са намирали рецепти за кейк с тиквички в тефтерите на бабите си.

Блогърката с италиански корени Елиз Бауер обяснява в блога си, че има рецептата от нейната баба - майката на баща ѝ. Баба ѝ приготвяла старомодни сладкиши като плодови пайове, кейкове с белтъци и сметана и конфитюри, а също така си е записала и въпросния кейк с тиквички.

Рецептата някак си стига и до България, защото и из родните тефтери има десерти с тиквички.

Много често бабите ни са използвали тиквичките като заместите на тиквата в съответните сладкиши, като само са добавяли повече захар, за да се постигне нужната сладост. Кексът с тиквички пък може и да не става чак толкова известен, но в никакъв случай не е и нещо нечувано.

Той с лекота може да се превърне и в диетичен, ако захарта се замести с мед или други подсладители, а брашното е ядково.

И накрая всички се питат: Как така има зеленчуци в това сладко, сочно нещо? Наистина ли?!

Снимка: iStock

А ето и рецептата:

Необходими продукти:

  • 250-300 грама тиквички (една много голяма или две малки)
  • 1 чаша брашно
  • 1 чаша захар (може и кафява)
  • 2 яйца
  • ½ чаша гъсто кисело мляко с висока масленост
  • ½ чаша качествено какао (ако искате сладкиш с леко горчив вкус - може и повече)
  • 1 чаена лъжица сода
  • 1 пакетче бакпулвер
  • По желание - парченца шоколад, шоколадов чипс, лъжичка кафе, есенции - ванилова или ромова

Начин на приготвяне:

В дълбока купа смесваме сухите съставки - брашно, захар, какао, сода и бакпулвер. Разбъркваме до хомогенна смес. Тук е моментът да добавим шоколадовите парченца или шоколадовия чипс, ако ще използваме такива.

В друга купа разбиваме киселото мляко с яйцата и малко олио, след което обединяваме двете смеси.

Тиквичката настъргваме на не много ситно ренде и също прибавяме в сместа. Няма нужда да я отцеждаме, защото сокът от зеленчука ще направи сладкиша още по-сочен.

Изсипваме в подходяща леко намазнена форма и печем в много добре загрята фурна на 170 градуса. Ако сладкишът започне да се препича отгоре, слагаме алуминиево фолио, за да го предпазим от загаряне и неприятна коричка.

Печем около 45-55 минути и проверяваме с клечка за зъби дали е готов.

След като извадим кейка, го оставяме на решетка да се охлади добре, преди да го разрежем и сервираме.

Сладкишът би станал още по-разкошен, ако приготвим и шоколадова глазура или намажем отгоре с течен шоколад.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените