Пържени тиквички? Дайте ги насам! Пълнени тиквички? О, да! Кюфтенца от тиквички с млечен сос? Разбира се!
А какво ще кажете за десерт с тиквички? Много шоколадов, наситен на вкусове, сочен...
Преди да отхвърлите идеята за сладкиш с тиквички, се замислете. Този иначе великолепен зеленчук няма силно изразен вкус и всъщност може да бъде обогатен както със солени съставки, така и с какао и захар.
За това не сме се сетили ние, а още хората от Средновековието.
Тогава се появяват редица рецепти за сладки пудинги, чиято основа е от зеленчуци. Според изданието Food Timeline от тогава до сега сме запазили рецепти като морковения кейк, кейковете с картофи и сладки картофи и кейковете с тиква и тиквички.
Сладкишът с тиквички става особено модерен по време на Втората световна война по една простичка причина - те са сравнително непретенциозна и евтина за отглеждане култура. И в оскъдни времена могат да служат за първо, второ и трето на масата.
Все пак за оригинална рецепта претендира най-вече Италия, като редица кулинарни блогъри от Ботуша пишат, че са намирали рецепти за кейк с тиквички в тефтерите на бабите си.
Блогърката с италиански корени Елиз Бауер обяснява в блога си, че има рецептата от нейната баба - майката на баща ѝ. Баба ѝ приготвяла старомодни сладкиши като плодови пайове, кейкове с белтъци и сметана и конфитюри, а също така си е записала и въпросния кейк с тиквички.
Рецептата някак си стига и до България, защото и из родните тефтери има десерти с тиквички.
Много често бабите ни са използвали тиквичките като заместите на тиквата в съответните сладкиши, като само са добавяли повече захар, за да се постигне нужната сладост. Кексът с тиквички пък може и да не става чак толкова известен, но в никакъв случай не е и нещо нечувано.
Той с лекота може да се превърне и в диетичен, ако захарта се замести с мед или други подсладители, а брашното е ядково.
И накрая всички се питат: Как така има зеленчуци в това сладко, сочно нещо? Наистина ли?!
А ето и рецептата:
Необходими продукти:
- 250-300 грама тиквички (една много голяма или две малки)
- 1 чаша брашно
- 1 чаша захар (може и кафява)
- 2 яйца
- ½ чаша гъсто кисело мляко с висока масленост
- ½ чаша качествено какао (ако искате сладкиш с леко горчив вкус - може и повече)
- 1 чаена лъжица сода
- 1 пакетче бакпулвер
- По желание - парченца шоколад, шоколадов чипс, лъжичка кафе, есенции - ванилова или ромова
Начин на приготвяне:
В дълбока купа смесваме сухите съставки - брашно, захар, какао, сода и бакпулвер. Разбъркваме до хомогенна смес. Тук е моментът да добавим шоколадовите парченца или шоколадовия чипс, ако ще използваме такива.
В друга купа разбиваме киселото мляко с яйцата и малко олио, след което обединяваме двете смеси.
Тиквичката настъргваме на не много ситно ренде и също прибавяме в сместа. Няма нужда да я отцеждаме, защото сокът от зеленчука ще направи сладкиша още по-сочен.
Изсипваме в подходяща леко намазнена форма и печем в много добре загрята фурна на 170 градуса. Ако сладкишът започне да се препича отгоре, слагаме алуминиево фолио, за да го предпазим от загаряне и неприятна коричка.
Печем около 45-55 минути и проверяваме с клечка за зъби дали е готов.
След като извадим кейка, го оставяме на решетка да се охлади добре, преди да го разрежем и сервираме.
Сладкишът би станал още по-разкошен, ако приготвим и шоколадова глазура или намажем отгоре с течен шоколад.