Minimal - първият магазин за сладолед със звезда "Мишлен" - на пръв поглед отговаря на името си. Той се намира в тиха уличка в град Тайчунг в Източен Тайван и фасадата на сградата по нищо не подсказва, че вътре се намира не просто сладоледаджийница, а храм на великолепния охладен десерт.
Зад заведението стои шеф Арвин Ван, който са официалния сайт на "Мишлен" обяснява, че иска да създава сладолед, който е модерен, изискан и търсен от широк кръг от хора.
За да твори новите вкусове на Minimal, шеф Ван започва с проучването на местните продукти и аромати на Тайван.
Тайванските десерти обикновено са на основата на сезонни плодове, но в тях се използват и букет от продукти, сред които тапиока, кокос, тофу, ванилия и билки.
"Силният акцент върху ароматите е определящ за нашите сладкиши", обяснява още шеф Ван и допълва, че друг кулинарен трик е комбинацията между солено и сладко.
Младият тайванец отваря Minimal през 2021 г., а през 2024 г. печели звездата "Мишлен". Отличието е част от дългогодишните му усилия да сбъдне мечтата си да прави сладолед.
В продължение на много време Арвин Ван наблюдава как Тайван развива и модернизира кухнята и напитките си, но не и десертите. Затова той иска да отвори заведение, различно от съвременните тайвански ресторанти и барове, които малко или много са се превърнали в капани за туристи.
Но преди това Ван, който е роден и израснал в Тайчунг, минава през магистратура по туризъм и започва като чирак в ресторантьорските кухни.
Когато майката на Арвин Ван умира от рак, той решава да се отдаде на най-голямото си желание - да прави сладолед.
След като отваря Minimal, той се стреми непрекъснато да разработва нови и нови вкусове.
За тайванското бизнес издание Topics Ван признава, че намира за крайно скучни обикновените сладоледи - ванилов, шоколадов, евентуално плодов или с карамел, и иска да предложи нещо нечувано до момента.
Освен това шеф-готвачът забелязва, че обикновените сладоледи имат вкус, но не и добавки, които да задълбочат този вкус и да развълнуват клиентите.
По тази причина неговият сладолед на основата на чаени листа например е с добавка от зехтин, който да засили нотката от листата. Банановият сладолед пък е обогатен със саке, придаващо леко карамелен привкус, докато джинджифиловият сладолед е с добавка от тайвански лайм.
"Сладоледът всъщност има само четири съставки - мазнини, протеини, захар и течност. Искам да си поиграя с тези съставки", обяснява тайванецът.
За Арвин Ван и Minimal звездата "Мишлен" е признание, но не и отличие, което ще предопредели подхода на готвача към десертите му.
Малко след връчването на наградата Ван премахва дегустационното меню, защото го намира за твърде времеемко за поддържане. "Искам да правя сладоледи и нищо друго", уточнява той в разговор за "Си Ен Ен".
Засега въпреки успеха си Арвин Ван не планира да отваря втори магазин за сладолед и дори и не мисли да превръща бизнеса си във верига от заведения.
Предпочита сам да измисля и приготвя сложните вкусове на сладоледа си и смята, че друг не би ги направил по същия начин. Ван не крие, че яде от собствения си сладолед всеки ден, но понякога у дома в края на деня си прави и съвсем обикновен десерт с плодове като от детството му.
Въпреки цялата скромност на тайванеца обаче, шансът отново да е включен в гида на "Мишлен", който излиза на 17 август, е огромен.