Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Тайванският майстор на сладоледа, чиито десерти разказват истории

Арвин Ван вече има и звезда "Мишлен" (снимката е илюстративна) Снимка: iStock
Арвин Ван вече има и звезда "Мишлен" (снимката е илюстративна)

Minimal - първият магазин за сладолед със звезда "Мишлен" - на пръв поглед отговаря на името си. Той се намира в тиха уличка в град Тайчунг в Източен Тайван и фасадата на сградата по нищо не подсказва, че вътре се намира не просто сладоледаджийница, а храм на великолепния охладен десерт.

Зад заведението стои шеф Арвин Ван, който са официалния сайт на "Мишлен" обяснява, че иска да създава сладолед, който е модерен, изискан и търсен от широк кръг от хора.

За да твори новите вкусове на Minimal, шеф Ван започва с проучването на местните продукти и аромати на Тайван.

Тайванските десерти обикновено са на основата на сезонни плодове, но в тях се използват и букет от продукти, сред които тапиока, кокос, тофу, ванилия и билки.

"Силният акцент върху ароматите е определящ за нашите сладкиши", обяснява още шеф Ван и допълва, че друг кулинарен трик е комбинацията между солено и сладко.

Младият тайванец отваря Minimal през 2021 г., а през 2024 г. печели звездата "Мишлен". Отличието е част от дългогодишните му усилия да сбъдне мечтата си да прави сладолед.

В продължение на много време Арвин Ван наблюдава как Тайван развива и модернизира кухнята и напитките си, но не и десертите. Затова той иска да отвори заведение, различно от съвременните тайвански ресторанти и барове, които малко или много са се превърнали в капани за туристи.

Но преди това Ван, който е роден и израснал в Тайчунг, минава през магистратура по туризъм и започва като чирак в ресторантьорските кухни.

Когато майката на Арвин Ван умира от рак, той решава да се отдаде на най-голямото си желание - да прави сладолед.

След като отваря Minimal, той се стреми непрекъснато да разработва нови и нови вкусове.

За тайванското бизнес издание Topics Ван признава, че намира за крайно скучни обикновените сладоледи - ванилов, шоколадов, евентуално плодов или с карамел, и иска да предложи нещо нечувано до момента.

Освен това шеф-готвачът забелязва, че обикновените сладоледи имат вкус, но не и добавки, които да задълбочат този вкус и да развълнуват клиентите.

По тази причина неговият сладолед на основата на чаени листа например е с добавка от зехтин, който да засили нотката от листата. Банановият сладолед пък е обогатен със саке, придаващо леко карамелен привкус, докато джинджифиловият сладолед е с добавка от тайвански лайм.

"Сладоледът всъщност има само четири съставки - мазнини, протеини, захар и течност. Искам да си поиграя с тези съставки", обяснява тайванецът.

За Арвин Ван и Minimal звездата "Мишлен" е признание, но не и отличие, което ще предопредели подхода на готвача към десертите му.

Малко след връчването на наградата Ван премахва дегустационното меню, защото го намира за твърде времеемко за поддържане. "Искам да правя сладоледи и нищо друго", уточнява той в разговор за "Си Ен Ен".

Засега въпреки успеха си Арвин Ван не планира да отваря втори магазин за сладолед и дори и не мисли да превръща бизнеса си във верига от заведения.

Предпочита сам да измисля и приготвя сложните вкусове на сладоледа си и смята, че друг не би ги направил по същия начин. Ван не крие, че яде от собствения си сладолед всеки ден, но понякога у дома в края на деня си прави и съвсем обикновен десерт с плодове като от детството му.

Въпреки цялата скромност на тайванеца обаче, шансът отново да е включен в гида на "Мишлен", който излиза на 17 август, е огромен.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.

Най-четените