Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Време за аперитив? Време за брускети и 5 апетитни идеи за тях

За компания на леденото питие Снимка: iStock
За компания на леденото питие

Брускетите са ястие, което носи италианско име и привкус, но спокойно могат да обединят всяка българска компания около масата. В тях няма сложни кулинарни техники, сосове, десетки съставки, километрични списъци с подправки.

Основата е една и съща - филии от хубава франзела, нарязани не на много тънко, запечени до хрупкавост и натъркани със скилидка чесън за повече характер. Струйка зехтин също е задължителна, за да се засили средиземноморският привкус.

Оттам нататък комбинациите са десетки и са както между солени съставки, така и в съчетание между солено и сладко.

Ще дадем идеи и за двата варианта:

  • Домати с босилеково песто и босилек
Снимка: iStock

Когато говорим за брускети, това е възможно най-базовата рецепта за тях. Почти няма сет от аперитиви, в който да не присъстват. А и рецептата им е сред най-лесните - трябват ни или сочни червени домати, или чери домати, по възможност в няколко цвята, чесън, босилек и босилеково песто.

Доматите се изчистват от сърцевината и семките и се режат на кубчета. Подправят се със сол, пипер, балсамов оцет и малко зехтин. Добавят се и няколко листенца накълцан босилек.

Подреждат се върху филиите, натъркани с чесън, и се гарнират с още босилек и по желание - малко босилеково песто. Можем да добавим и кедрови ядки, филирани бадеми, пармезан или маслинова паста.

••• Ето това е пицата, от която всеки италианец се ужасява:

  • Гъби с магданоз и подправки
Снимка: iStock

500-600 грама гъби - микс или печурки - се превръщат в страхотна гарнитура на брускетите. Гъбите се почистват с мека гъба или кухненска хартия и в никакъв случай не се мият, защото стават лигави и омекват. След което се режат на груби парчета.

В малко масло се запържва наситнена скилидка чесън, гъбите, малко накълцан магданоз. Подправят се със сол и пипер и тайната на истински вкусните гъби - сминдух.

След като гъбите покафенеят добре и си поемат подправките, се изсипват върху филиите от франзела и се гарнират с още малко пресен магданоз. В тигана би могло да се прибави и малко течна сметана, за да стане сместа кремообразна.

••• 7 страхотни гръцки мезета и как да си ги приготвите:

  • С тапенада
Снимка: iStock

Тапенада е вид груба паста от маслини, която много често се озовава именно върху брускети - сама или в компанията на домати, колбас или резенче лимон. Прави се от 300 грама маслини - черни или микс черни и зелени - към които слагаме 3-4 филенца аншоа, зехтин, чесън, малко магданоз и сол.

Всичко това се пасира до груба смес, като най-лесно става с чопър.

Маже се на брускетите и се сервира. Тапенадата изглежда по-красиво, ако се гарнира със зеленчуци - домат, чери домати, чушка, краставица. Много си подхожда с прошуто и пушени салами, както и с мъничко лимон.

••• Какво е капоната - италианският гювеч:

  • Череши, рикота и прошуто
Снимка: iStock

Кремообразна рикота, сладко-кисели череши и солено прошуто - експлозия за вкусовите рецептори. Рикотата се смесва с 1-2 скилидки чесън на ситно, сол и щедро количество черен пипер. Маже се върху филиите.

500 грама обезкостени череши се режат на кубчета и се разбъркват с няколко резена прошуто, също нарязани не на много дребно.

Разпределят се върху брускетите с рикота и се сервират. Към черешите и колбаса си ходят и босилек, розмарин, малко мащерка и балсамов оцет. Сладкият вкус на плода пък ще се засили, ако сложим повече сол и пипер в сместа.

••• Тук можете да видите как да се охладите с френска супа:

  • Смокини и козе сирене
Снимка: iStock

Козе сиренето е различно от краве сиренето - има по-остър и тръпчив вкус, който трябва да се балансира. Да, миризмата му не допада на всеки, но онези, които го харесват, ще обикнат тези сладко-солени брускети.

Козето сирене се намачква върху брускетите и върху него се разпределят или добре узрели смокини, нарязани на четвъртини, или сушени смокини, но да не са прекалено твърди.

За още по-богат вкус брускетите могат да се полеят със струйка мед или смокиново сладко. Важно е обаче сладкият вкус да не доминира, а само да допълва характера на козето сирене. Ако все пак не можете да понасяте последното, използвайте остър чедър или друго жълто сирене, което е по-солено.

Добре изстудената напитка е задължителна, които и брускети да си харесате.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените