Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Не искате да засечете бившия или баща си в Tinder? Вече има решение

Нова функция позволява блокиране на роднини и бивши гаджета Снимка: iStock
Нова функция позволява блокиране на роднини и бивши гаджета

Представете си следната ситуация - тъкмо сте преминали през неприятна раздяла, намерили сте смелост да потърситe друг човек, макар и само за да се разсеете, и влизате в Tinder. Но докато оглеждате "менюто" от потенциални партньори/партньорки, изведнъж попадате на лицето на бившия/бившата.

Много вероятно е да ви стане гадно, че той/тя вече търси други креватни завоевания (не че вие не правите същото).

А има и по-лоша ситуация - ровите се из Tinder и попадате на лицето на майка си или баща си. Тогава вече либидото ви ще си направи сепуко и доброволно ще се отдадете на целибат за известно време.

Спокойно - Tinder мисли за вас, защото нова функция на приложението има за цел да предотврати подобни неприятни ситуации.

Проучване на компанията е установило, че 40% от хората са попадали на свой бивш партньор в приложението, 24% са засичали член на семейството си, а един на всеки десет е засичал свой университетски преподавател (гарантирана рецепта за смущаващи лекции след това и още по-смущаващ изпит, особено устен).

Тези статистики, както и очакванията на Tinder, че и без това нарасналото ползване на приложенията за срещи ще се увеличи, водят до решението за добавяне на нова функция.

Чрез нея потребителите могат да качат списъка с контакти от телефона си и по този начин да изберат хората, които не биха искали да засичат в приложението, независимо дали става дума за бивш партньор, колега или роднина.

Новата функция Block Contacts обаче има и друга полза, свързана със защитата на потребителите. Чрез нея човек може да се лиши от евентуална онлайн засечка с някой навлек или проблемна фигура в живота си - без значение дали тормозът е бил в приложението, или извън него - като блокира конкретното лице в Tinder.

Block Contacts може да бъде открит в менюто с настройки. Функцията е възможна, тъй като приложението изисква валиден телефонен номер при регистрация.

Приложението пита за разрешение за достъп до контактите на смартфона ви, като от компанията твърдят, че пазят информацията само за онези хора, които решите да блокирате, а не целия ви списък с имена, телефони и имейл адреси.

Бернадет Морган от екипа зад Tinder посочва, че Block Contacts е замислен като допълнителен ресурс, за да могат ползващите приложението да го правят без тревоги. Тестове на новата функция са правени в Индия, Южна Корея и Япония, като потребителите там са блокирали средно около дузина души от своите познати.

Но освен всичко казано до момента, логично е да се предположи, че блокирането на контакти ще е добре дошло и за онези, които ползват Tinder, за да изневеряват...

Най-четените