Нова технология ще показва архивите на Националната библиотека | webcafe.bg
Webcafe

Нова технология ще показва архивите на Националната библиотека

webcafeAd блок
10.12.2018, 17:16 (обновена 11.12.2018, 10:46)
Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий"

Снимка: © Райфайзен

Оригинали на редки български книжовни образци, безценни документи, лична кореспонденция на ключови исторически фигури – скоро голяма част от труднодостъпния към момента архив на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" може да оживее пред аудиторията, благодарение на новите технологии.

Холограмна пирамида, 3D мапинг и киоск, в който посетителите ще могат да разлистват виртуални книги, са част от иновациите, които от библиотеката планират да въведат в рамките на новата зала "История на книгата".

Интерактивното пространство ще бъде създадено по повод 140-годишнината на Националната библиотека, чествано през тази година, като идеята е с помощта на дигитални технологии да се представят книжовни образци, които изискват специално съхранение и са труднодостъпни за широката публика.

Средства за закупуването на иновативното оборудване се набират чрез дарения за проекта "Съхранените архиви през призмата на бъдещето", включен в благотворителната инициатива на Райфайзенбанк "Избери, за да помогнеш". Кампанията на банката вече 10 години подкрепя значими за обществото каузи от сферите култура и образование, здравеопазване, социални дейности и опазване на околната среда.

Проектът, с който Националната библиотека ще представя по модерен начин редки документи, източници и безценни образци на българското книжовно наследство, може да бъде подкрепен с дарение през платформата izberi.rbb.bg само с банкова карта, чрез превод в Райфайзен Онлайн или чрез SMS на единен дарителски номер 17 777, с ключова дума DMS KNIGA.

Малко са институциите в България, които могат да се похвалят с над вековна безупречна репутация и с подобен принос за културата и паметта на обществото, като Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Новият проект ще направи възможно не само съхранението, но и популяризирането по атрактивен за младите хора начин на безценни документи от книжовното наследство на България.

Избери, за да помогнеш!

Oще: библиотека  благотворителност  документи  избери за да помогнеш  книги  национална библиотека  райфайзен  технологии 


Още от Ad блок