Вино и сирене – или каква е историята зад тази любима комбинация?

Помисляли ли сте си някога да добавите прясно мляко към виното си? Повечето от вас ще отговорят отрицателно. Тогава откъде идва така популярната комбинация на вино със сирене? Този въпрос е обсъждан не веднъж от експерти, кулинари, сомелиери, любители и други. А тази седмица комбинацията става дори още по-популярна със специалната селекция вина и сирена, които Kaufland България предлага до 5 ноември.

И докато вие подбирате най-доброто съчетание на вино и сирене по ваш вкус, ние ще ви разкажем малко повече за това откъде се е родила идеята за тази комбинация.

Географски предопределена история

Вино и сирена от един и същи регион са били сервирани заедно от поколения. Така например френският регион Бри от много време е известен с производството на сиренето Бри, както и с много вина като Beaujolais (Божоле). Именно това е една от най-известните комбинации от векове.

Анекдотите зад приятелството между виното и сиренето

Британските търговци на вино често повтарят поговорката "купувай на ябълка и продавай на сирене". С други думи, ако виното има добър вкус със сладка, кисела ябълка, вероятно е да се смесва добре с много сирена.

Не липсват и научни доказателства

През 2012 г. Националният здравен институт във Великобритания доказва, че начинът, по който храната се усеща в устата, оказва влияние при избора на предпочитаната комбинация от сирене и вино. То разкрива, че има връзка между студените вина, смесени с кремеообразни храни, които често създават приятна комбинация от вкусове.

Открийте вашата любима комбинация с Kaufland България

От 30 октомври до 5 ноември всички любители могат да избират от богато разнообразие от специално подбрани марки вина и сирена в Kaufland България. Промоционалната селекция е включена и на сайта, както и на специалните страници в седмичната брошура на веригата хипермаркети.

Новините

Най-четените