Кое е общото между пяна от солена вода, Мария Силвестър, октопод с магданозено айоли и кули от червени чушки, бяло вино купаж от Совиньон Блан и Шардоне, шеф Токев, парма шунка със сушени череши и какао балсамов сироп, 300 щастливи гости, мини бургер от говежо с бри сирене, чаши с розе от Каберне Совиньон, снежен рак със салата от манго с азиатски аромати и естетески картини, прожектирани на видео стени?
Отговорът: New Bloom Winery (новото име на винарска изба Съединение позната на българския пазар с марките Pixels, Face to Face u Verano Azur).
Поводът: Дебютът на вината от най-новата серия на избата - New Bloom бяло вино и New Bloom розе. Две леки, приятни и лесни за употреба вина, чиито плодовите аромати и свежест ги правят подходящи за консумация в идните горещи дни в града.
Вкусовите рецептори на над 300 гости изпаднаха в нирвана по време на мултисетивната вечеря, подготвена от шеф Андре Токев и New Bloom Winery.
За насладата на останалите сетива също бе помислено. За "слуха" ни се погрижиха талантливите момичета от трио Хипнотик, които откриха вечерта с любими български народни песни с нов прочит изпълнени на класически инструменти като виолончело и цигулка. Очите ни се наслаждаваха на изящни картини прожектирани на мултимедийни стени в цялата зала носещи усещането за лято, наслада, щастие и удовлетворение.
Слави Райчев (вицепрезидент на Асоциацията на сомелиерите в България) запозна гостите с всички предимства на вината - от сортовете, използвани за направата им, през новите технологии в производството и начина им на бутилиране (като стъклените тапи позволяващи многократна употреба).
Официалният старт на вечерята бе даден от Мария Силвестър, която въведе присъстващите в кулинарното пътешествие на New Bloom Winery.
Домакините бяха разчупили традициите, поставяйки креативно предизвикателство към шеф Андре Токев.
Майстор готвачът трябваше да изгради цялостно четиристепенно меню, съобразено с вкуса и емоциите, носени от вината на изба New Bloom Winery. Задача, с която кулинарният професионалист се справи успешно.
Доказателство за това бяха празните чинии и чаши.
Кулинарна задача 1: вино New Bloom - Sauvignon Blanc & Chardonnay.
Купаж от бели сортове, пленяващ сортов букет с уханието на дивна ароматна зеленина - киви, лайм и екзотични плодове - манго, маракуя.
Отговорът на шеф Токев: мида Сен Жак потопена в плътен сос от маракуя, салата от снежен рак с манго и азиатски аромати и късчета апетитна сьомга поднесена върху мус от лайм.
Кулинарна задача 2: вино Verano Azur - Rose/Cabernet Sauvignon. Апетитен цвят на малина. Елегантна плодовост и пленяваща чистота с нюанси на френско грозде и червени семчести плодове - ягода, малина. Вкус със силно начало, сочна дължина с много добра хармония, дължина и структура. Свеж и плодов финал с траен, съблазнителен спомен.
Отговорът на шеф Токев: скарида върху диня с мента, свеж октопод с магданозено айоли и пилешки галантин с раци върху ягоди с маринован зелен пипер сервиран в черупка от мида.
Кулинарна задача 3: вино Pixels - Cabernet Sauvignon. Красив тъмнорубинен цвят. Приятен плодов букет с аромат на синя слива, касис, черна череша и елегантна барикова зрялост с нюанси на шоколад, ванила и сладки подправки. Вкус с добра структура, свежа дължина и хармония с апетитен финал и траен послевкус.
Отговорът на шеф Токев: мини бургер с говеждо и сирене бри, барбекю свински гърди с тортила с крем от авокадо и парма шунка със сушени череши и балсамов сироп с какао.
Кулинарна задача 4: вино F2F - Dornfelder, тъмнорубинен, наситен цвят с нюанс на арония. Интензивен букет с покоряваща плодовост - къпина, черна стафида, лятна череша и завладяваща барикова зрялост. Вкусът със сила, концентрация, богата структура и мощен, пикантен финал.
Отговорът на шеф Токев: моркови в сироп от мед и стафиди, гарнирани със сорбе от червено вино, баница от козе сирене със сладко от червено цвекло, тарт татин от карамелизиран патладжан и шоколадов мус с лют пипер.