Най-добрите зимни гуми на 2018 г. според германския ADAC

Зимните гуми трябва да имат здраво сцепление както при сняг, така и при лед или мокра настилка. Едновременно с това, те трябва да допринасят възможно най-малко за разхода на гориво.

Това са класическите критерии, по които ADAC - Клубът на германските автомобилисти - оценява най-добрите зимни гуми за сезона, наред с други важни особености като поведението при аквапланинг, стабилност на движението и издръжливост.

Най-новият тест на ADAC дава оценка "Добър" на гумите Continental и Dunlop в категорията "Малък клас автомобили" (175/65 R14), а в категорията "Компактен клас" (205/55 R 16), наред с Continental и Dunlop влиза и Goodyear.

На дъното на класацията в класа на Renault Twingo, Ford Fiesta или VW up! се нарежда китайско-тайванският производител Nankang, който получава оценка "Незадоволителен" заради видими слабости на мокра или заснежена пътна настилка.

Изводът на ADAC: Скъпите гуми не са задължително добри гуми

При гумите с размер за компактните автомобили като Ford Focus, Mercedes A-класа или VW Golf се оказва, че скъпото невинаги е равнозначно на качествено. Michelin Alpin 5 и Pirelli Cinturato Winter влизат в премиум категорията като цени, но по време на тестовете се нареждат на средни и дори ниски позиции. Последното място в класацията се получава от Laufenn (марка на известните Hankook), който има "незадоволителна" оценка преди всичко върху мокра настилка.

"Преди покупката всеки трябва да се запита какви са личните му предпочитания при зимните гуми - дали предпочита здраво сцепление върху сняг и лед, или предпочита по-нисък разход и по-бавна амортизация. Тогава си струва да се направи и по-точно сравнение, защото нашият тест показва, че премиум марките не постигат автоматично изцяло добри резултати", казва д-р Райнхард Колке, ръководител на техническия център на ADAC.

Всеки, който се готви за покупка на зимни гуми, трябва да следи не само за качеството, индивидуалните особености и цената, но и за наличието на т.нар. "Alpine" символ.

Триъгълната пиктограма със снежинка в средата е белег за всички задължителна за всички зимни гуми, произведени след 1 януари 2018 г. Досегашните знаци M+S вече няма да се поставят върху новопроизведени зимни гуми. Ползвателите на по-стария модел все пак ще могат да ги използват до 30 септември 2024 г. и няма нужда да ги заменят веднага.

Новият знак обозначава по-високо качество на производителността - за да се получи "Alpine" символ, гумата трябва да отговаря на минимални изисквания при сравнителния тест за спиране върху сняг.

Новините

Най-четените