Maserati на 100 години

Точно преди един век, през 1914 година, в Болоня се ражда една от най-известните автомобилни компании в света - Maserati. Създадена точно на 1 декември, тази година марката отбелязва тържествен юбилей по-силна и влиятелна отвсякога.

Трудно е да се повярва, че е изминал цял век, откакто братята Мазерати - Алфиери, Биндо, Карло, Еторе, Ернесто (и Марио, който участва основно като художник на логото) - почти всичките запалени автотехници още от зората на автомобилостроенето, създават една от най-известните компании за луксозни возила в света.

Още от самото начало мисията на марката е да създава ултра-луксозни автомобили, като залага на неостаряващ и безкомпромисен като качество дизайн. Запазен символ на Maserati са луксозните интериори и мощността.

Тримата братя Алфиери, Биндо и Ернесто първоначално създават автомобил с двулитров двигател за участието на тогавашното Гранд При за несъществуващата вече марка Diatto.

През 1926-та, Diatto прекъсва производството си на състезателни коли, а Maserati пробват със собствени модели. През 1926-та година, една от първите спортни коли на компанията, управлява от Алфиери Мазерати печели състезание.

Скоро компанията започва да произвежда състезателни коли с 4, 6, 8 и 16 цилиндрови двигатели.

Тризъбецът в логото на Maserati, създаден от  Марио Мазерати - единственият брат с художествени заложби, е взаимстван от фонтана на Нептун на главния площад в Болоня. Марио се вдъхновява от бога на яростта и силата - Нептун и символът се оказва изключително подходящ за състезателния характер на колите.

Алфиери Мазерати умира през 1932 година, но другите братя Биндо, Ернесто и Еторе запазват и развиват компанията.

Освен юбилейна, 2014-та година се оказва и една от най-успешните изобщо за компанията: през май 2014-та, Maserati записва рекорд, като продава над 3000 бройки коли.  Май месец е и първият, в който Maserati произвежда два модела седани с четири врати. Нараства и значително производството на моделите Quattroporte и Ghibli. Като добавка към Quattroporte и Ghibli, компанията предлага също така Maserati GranTurismo.

Очакванията за продажбите за 2015-та са по-оптимистични отвсякога. А има ли по-добра вест за компания юбиляр?

Новините

Най-четените