Спасителна акция

В съвременния свръхинтензивен футболен календар състезанията за националните купи (с изключение на английската, чието спечелване винаги е въпрос на чест) са по-скоро екзотика за водещите отбори, когато водят битки за титлата или в някой от двата европейски турнира.

Същевременно обаче, в обратния случай - когато си изгубил шансове за нещо по-голямо, спечелването на Купата е както възможност да спасиш донякъде сезона в очите на феновете, така и пряк път към Лига Европа през следващия.

Именно в тази роля излизат в четвъртфиналните си мачове днес и утре грандовете ЦСКА и Левски.

Не че е особено възможно "сини" и "червени" да не запазят второто и третото място в класирането на "А" група, но е крайно невероятно те да успеят да се преборят с Литекс за първото, при положение че изостават съответно с 8 и 14 точки.

Затова за Левски и ЦСКА Купата е жизнено важна, а евентуалното й спечелване вероятно би било решаващо за оставането на един от двамата треньори Ясен Петров и Милен Радуканов на поста му.

Определено жребият бе много по-неблагосклонен към "сините", отреждайки им за съперник Литекс, при това на негов терен в Ловеч. Шампионите категорично са в по-добра спортна форма с 13 поредни победи в първенството, а и преди всичко ще са освободени психически заради аванса си в класирането, който им позволява да не им пука за Купата толкова, колкото на Левски.

"Червените" посрещат тази вечер Черно море в що-годе благоприятна ситуация, защото гостите от Варна не са вече онзи класен състав отпреди два сезона. Въпреки това "моряците" са си турнирен боец с традиции в Купата на България в последно време, след като през 2006 и 2008 достигнаха до финала, а миналата година отстраниха не кой да е, а Левски.

За разлика от последния сезон в турнира, когато до този етап бяха достигнали три отбора от "Б" група (Черноморец Поморие, Калиакра и Чавдар Етрополе) и на всичкото отгоре дружно продължиха напред (!), сега изненади липсваха и основните кандидати за слава в първенството са на линия и тук.

Четвъртият в класирането Локомотив (Пловдив) приема утре Пирин и за него Купата също е потенциален вход към жадуваната Европа, ако мястото в таблицата на "А" група не е достатъчно за това. Подобно на двубоя ЦСКА - Черно море и тук обаче важи аргументът, че насреща си фаворитът и домакин има винаги готов за изненада турнирен боец. При все перманентния финансов недоимък "орлетата" продължават да дават на българския футбол не само колорит, но и нови и нови талантливи играчи. Никой не слагаше "зелените" в сметката и преди две години, но тогава те елиминираха последователно ЦСКА и Левски, водени от изгряващата звезда Спас Делев. Сега него го няма там, но се появи нов талант в лицето на Антон Карачанаков, до когото в предни позиции са много опитните Крум Бибишков и Иван Цветков. Пирин е в подем и ролята на аутсайдер, който няма какво да губи, само може да му помогне утре в Пловдив.

Остана последният четвъртфинал - между Черноморец и Славия. "Акулите" са толкова беззъби в момента с четири поредни загуби в "А" група, че трябва да стане чудо "белите" да не продължат напред, макар и като гости. Което при благоприятен жребий на полуфинала ще им даде и шанс за европейски излаз, колкото и чудно да звучи това за тях на фона на последните 15 години, когато все не могат (или не искат) да стигнат дотам.

Изобщо, очакват ни вълнуващи мачове днес и утре и със сигурност може да се каже, че турнирът за Купата отново е по-интересен от първенството и добавя не само екзотика, но и смисъл в българския футбол.

Новините

Най-четените