Захаросаната история, наречена "бай-Тошово време"

Вече 31 години* след падането на Тодор Живков от власт, въпреки че всички недъзи на системата от онова време бяха показани и се изговориха тонове думи за липсата на свобода, трудовите лагери, вицовете, разказвани под сурдинка и цялостното отношение, събиращо се в едно изречение - "Чупи, то е държавно", все още една голяма част от обществото страда по соцталгията.

Преди няколко години (през 2014-та година) едно изследване на "Алфа рисърч" показа, че над 50% от българите все още оценяват положително "бай Тошо" и неговото време.

По-интересното в случая обаче е друго. В същото това изследване се цитира допитване на НЦИОМ (бившата национална социологическа агенция), според което през 1991 г., около година и половина след "дворцовия преврат" срещу Живков, едва около 16% оценяват положително работата му и политиката му като цяло.

Иначе казано, колкото по-пресни са спомените, толкова по-малка е любовта. А с годините хора, които са преживяли има-няма 3 години от живота си в "светлия социализъм" започват да говорят колко по-добре е било тогава и колко по-уредена е била държавата.

Легендата за абсолютното спокойствие, работата за всички, циганите, които "си знаят мястото", дългите ваканции и още по-дългите отпуски изгражда една картина за "хепи соц-а", в който може да не е имало 15 вида шоколад в магазина, но този, който го е имало е бил евтин, вкусен и изцяло органичен.

А онзи изграден в България комунизъм е бил една почти утопия. Уж. Ама не точно за всички. Разбира се, онези, които са страдали, са били сгафили нещо към властта. За обикновения гражданин обаче проблеми не е имало. И така нататък.

Създава се една цялостна захаросана представа за миналото, която пренебрегва отрицателната страна на комунистическата действителонст, заменяйки я със спомени от младостта, разказани по хубав начин, с мечти за стабилност, които в днешния динамичен свят са именно това - блян.

Миналото има това свойство - да се идеализира. Да се помнят или предимно хубавите неща, или само лошите (ако за човека то е силно болезнено). Това до голяма степен се случва и в България с комунизма - колкото повече се отдалечава миналото, толкова по-красиво става то. За идеализирането на комунизма допринесе и последвалия веднага след него размирен период на 90-те с мутрите, чалгата, престъпността, червенита куфарчета, дивашки извършената приватизация и разбитите надежди за промяна към по-добро.

Това, което удобно се пропуска е, че нелицеприятната страна на прехода се случи и благодарение на наследството, което не друг, а БКП остави след себе си в опит да накара обикновените хора да повярват, че "може и по-лошо" от банда червени чичковци, свикнали да се разпореждат като аристокрация. Просто в един момент всичко излезе извън контрол.

По тази причина времето преди това за мнозина изглежда много по-светло и приятно. Нищо, че чакаш с години за кола и телевизор и за всяко нещо се искат връзки. А за 90% от населението има един осигурен минимум, по равно (освен за онези големите в партията, но те вече са друга бира).

В захаросаната версия всички онези нелицеприятни неща, също както преди 1989-а, се игнорират и за тях се мълчи. Интерниранията, трудовите лагери, побоищата в полицията, ДС, лъжите за Чернобил са подложени на една всеобща и колективна забрава. Амнезия за всичко лошо.

Голяма част от населението сякаш е сложила едни розови очила, когато става въпрос за комунизма и твърдо вярва в неговата идеалистичност по същия начин, както си спомня с умиление за безметежното щастие в детската градина или за хубавите моменти от казармата. Просто се забравя за гадните манджи с грах, пилето фрикасе, боят от госпожите, че не си легнал да спиш или всички онези гаври на живота в униформа, тарикатските истории и тормоза.

А когато всичко това се посипе едно хубаво с големи количества пропаганда от знайни и незнайни медии (както се случи у нас, а и на повечето места в Източна Европа след 2013 г.), нещата се нареждат по местата си и заемат този си вид днес - соцталгия и любов към "бай Тошо".

Истината обаче е, че онези времена са си отишли безвъзвратно. Светът, в който държавата е длъжна да ти осигури работа, независимо от пазара на труда и твоите способности, вече не съществува. Той просто не успя да издържи чисто икономически и пропадна.

Затова няма смисъл да спорим дали при комунизма е било хубаво или не, той не трябва да бъде нито идеализиран, нито демонизиран. Нужен е реален исторически прочит на този период от нашата история, за да спрат спекулациите. Иначе хората стават лесни жертви на манипулация - особено ако никога не са живели по това време.

* Текстът първоначално е публикуван на 10 ноември 2017 г., но е обновен на 10 ноември 2020 г. 

#1 boris 10.11.2017 в 17:18:19

Пък и да си идеализират комунизма хората - на вас , или на някой - какво ви пречи това?

#2 Marzanna 10.11.2017 в 18:04:04

На мен ми пречи да идеализират. Щото са гласоподаватели, а нямат реална преценка за миналото и настоящето -- нито своето, нито на държавата. Дали човек, който няма правилната информация може да вземе адекватно решение?

#3 Marzanna 10.11.2017 в 18:04:06

На мен ми пречи да идеализират. Щото са гласоподаватели, а нямат реална преценка за миналото и настоящето -- нито своето, нито на държавата. Дали човек, който няма правилната информация може да вземе адекватно решение?

#4 Dox 10.11.2017 в 18:40:47

Като цяло, горният текст не съдържа идеи по-различни или по-интересни от тези, които бихме чули от средностатистически посетители в средностатистическа кръчма. Основната идея, че социалистическият период изглеждал все по-хубав, защото се отдалечавал във времето е повече пожелателна или плод на въображение. Не е кой знае колко трудно да се установи, че изглежда по-хубав не защото "е отдавна", а в сравнение с настоящето. Колкото повече време минава, толкова по-надълбоко навлизаме в порнографията наречена кой знае защо "пазарна икономика" и "демокрация". Съответно и толкова повече при сравнение се открояват и предимствата на тогавашната система. На негативите и не се обръща внимание не защото човек обича да забравя лошото, а заради разрухата и мизерията, която никой не очакваше /включително и аз/ в началото на 90-те. Най-ужасният негатив на сегашната система не е потресаващото неравенство и бедност на широки слоеве от населението, а възприемането на една изключително опасна идеология, издигаща в култ индивидуализма, егоизма и потребление, заради самото потребление. Тя продължава да бъде пропагандирана и натрапвана като някаква свръх-възвишена морална догма. Само това е достатъчно да наклони везните в полза на социализма. Все пак, има нещо добро в горния текст и това са последните две изречения в него. Наистина е нужен реален прочит, но не само на онзи период, но и на този след него. За тези, които имат навика и желанието сериозно да подхождат към въпросите, бих препоръчал ето този материал /нищо, че е от 2015 г./: http://www.memoriabg.com/2015/05/23/pred-pepelishteto-na-nestanaloto-bulgarsko-obshtestvo/ Изрично предупреждавам тези, които обичат да са "фенове" /независимо на какво и с цената на какво/, които са с разклатено здраве, лабилна психика, и други здравословни проблеми, че материалът е от проф.Иво Христов.

#5 whocares 10.11.2017 в 18:45:58

... хм... 1986 бях на 12. И ходих на манифестация през май. И след като се уволних 1995 от казармата - се разболях. Някои казват от радиацията. Оправих се - слава богу. Сега съм на 43. В активна възраст. Имам собствен бизнес (малък), нишов и тясно специализиран... на 10 ноември 1989 научих за "бай Тошо" в една градинка, пушейки цигара (фемина май ;-) Но ще кажа следното: През 2017 е очеизвадно, че силната държава е ... централизираната, тоталитарна и еднолична. При бай Тошо не беше по-добре (по -добре сравнено с кога?). Беше по-уредено, по-просто някак си. Живков може да е бил всякакъв, ама не беше тъпак (или тиква Слънце, примерно). И народа не беше зле. Вижте в youtube "естрадата" от 60-те и 70-те. По нищо не отстъпва на "западната". Може телевизорите и колите да бяха със записване, ама ядяхме български вкусни домати, праскови, кайсии, дини и пъпеши. Сега се яде "веган" хипер-дупер еко от на Мачу Пикчу в джаза. Хората бяха други, говореха по-друго, по-интелигентно, по-човешки. Нека не се забравя и друго - Сталин може и да е бил еди си какъв, ама само и единствено тоталитарната и сталиниска Русия успя да победи Хитлер. Факт. Срещу хитлериска Гермяния, единствено сталиниска Русия успя. Това си имаше и съответната цена. И България плати част от нея, попадайки в руската сфера на влияние... апропо - по живково време имаше страхотни захарни петлета и захарен памук. Къде са те сега, а? Може би в да го уеба кафето...

#6 VK 10.11.2017 в 19:02:44

е тва е проблемът с фантазиите какво е било преди 1989. Некви лапетии дето ходели прави под масата в ония години седнали да прават анализи кое как било. И то, на база на дивотиите, дето идиотите им разправят. Оня пък ми цитира Иво Христов..... Ми направо да беше почнал с Брежнев Сталин Ленин или некоя друга велика личност Ма да ми дава за пример некой , дето него самия смята за дебил....или Докса се смята за останалите 20%? Ми убаво, ама тва още по-добре говори за тва "кой говори". За прекрасния соц и приказките от 1001 нощ кой ги разправя. А не че няма причина - има, ама са гьонсурати да признаят, че никой не им потърси отговорност са деянията. И вместо си налягат парцалите, станаха големи, и даже герои и мъченици на демокрацията се изкараха. Какво ви отне демокрацията? Превилегиите бе! За тва ревете...

#7 dedo adji 10.11.2017 в 19:17:51

Марзипана, а ти сигурна ли си, че можеш да вземаш адекватни решения? Информация има, понякога повече отколкото може да поеме и смели средностатистическият човек, но как ще я възприемеш, разтълкуваш и използваш зависи от манталитета ти, интелекта ти и наочниците, които сам/а си надяваш. Соцталгията е следствие на това, което последва бай Тошо. А последва валстта на същата номенклатура, половината пребоядисана, която изкриви по свой кеф демкрацията и свободата. А независимост нямаше преди, няма и сега. Заблудените червени бабички и замаяните им внучета, които гласуват за БКП, просто не искат да видят, че новите ологарси и властелини са децата на същата червена номенклатура и част от охранителите и измекярите й. Пазарна икономика няма, само не е вече и планова, демокрация няма, идеали няма.

#8 VK 10.11.2017 в 19:28:52

Деди, Почти на едно мнение сме....нещо не е наред

#9 VK 10.11.2017 в 19:32:15

А-а, стоплих: "...и част от охранителите и измекярите й..." Да си додем на думата - всички са маскари Знаех си аз, че нещо гнило има в таа възвишена реч...

#10 VK 10.11.2017 в 19:40:06

А когато всичко това се посипе едно хубаво с големи количества пропаганда от знайни и незнайни медии (както се случи у нас, а и на повечето места в Източна Европа след 2013 г.) ----------------------------------- Е в тра изречение се крие цялата истина, ама не точно. По -правилно и по-вярно би били така: "А когато всичко това се посипе едно хубаво с големи количества пропаганда от знайни и незнайни медии ,както се случи у нас след 2013 г." А сега, по-паметливите, да се сетят кво се случи 2013г! За правилен отговор - браво пред строя Преврат! Браво! Е, малко неуспешен, ама....

#11 Вълков 10.11.2017 в 20:56:53

VK,каквото и да значат инициалите като ти чета писанията ти и като виждам колко си неграмотен най вероятно си бил на баща си в м..те 1989г.одина.Защото преди това неграмотните бяха единици ,а сега са мнозинство .Така че не взимай отношение за неща за които не си компетентен.

#12 vayk 10.11.2017 в 21:12:27

А бе кой каквото ще да разправя, добре си беше едно време. София беше чист и подреден град, без стотиците хиляди селяци, които го превърнаха в кочина. Улиците се миеха два пъти в седмицата със сапун. Имах прекрасно, спокойно детство през 80-те. От първи клас сам ходех на училище, без на нашите и през ум да им мине, че нещо лошо може да ми се случи по улиците. Играехме с часове навън на улицата, на 5 минути я мине една кола по нашата улица, я не. С две думи - прекрасно време. Поклон пред Тодор Живков!

#13 VK 10.11.2017 в 21:26:46

Вълков, или къфто там беше, тва, че съм писал набързо и съм направил грешки по тази причина, за това , че го разкри - евала! А ,че като нема как да отговори , тролът , с главно "Т", се фаща за правопис....ми елементарно, учи се в първи клас. Аз може и да имам некви забележки , относно компетенцията на Оценяващия, ама ши си ги запаза. Предвид горното, то къде съм бил в долното, си е чиста проба гъдателство, екзотерични науки и други подобни. А като гледам твоя правопис, то , по твойта логика , дори е си бил и "там някъде"

#14 VK 10.11.2017 в 21:34:40

Имах прекрасно, спокойно детство през 80-те. -------- Същия случай и през 70-те, даже познавам един , дето ги разправя тия и за 50-те. Ма що никой не ми разправя за съзнателен живот - тва работа, више как карал, па после в едно китно селце 5 години бачкал, щото му харесвало селцето....как му бил шефа най-умния комунист у фабриката, за разлика от него , редовия.... Аре, бе , похвалете се ....нема срамно !

#15 vayk 10.11.2017 в 21:42:52

Кво селце, кви пет лева? Имаше сигурност и спокойствие. Насилието в училище бе нещо нечувано и невиждано. Заради един клаксон нямаше да те изкарат от колата и да те пребият. Нямаше телефонни измамници, престъпността беше десетки пъти по-ниска от днешната във всяко едно отношение. Голем праз, че днес имало /уж/ свобода на словото. Някой като че ли ще те чуе...

Новините

Най-четените