Шарани винаги ще има

Още си спомням как се смях, когато четох новината, че ЕС щял да забранява снежните човеци, защото били само бели и това накърнявало емоциите на хората от други раси. Тази медийна заигравка с политическата коректност беше обиколила скоростно социалните мрежи, преди да се появят първите гласове на разума, които да зададат важния въпрос - "Абе вие луди ли сте да вярвате на тази глупост?!"

Разбира се, вярващи се намират винаги и сравнително лесно.

Още по-лошо - със сигурност има все още хора, които са прочели тази информация и продължават да си мислят, че тия... в Брюксел са откачили до такава степен, че да забранят снежните човеци заради тая пуста толерантност.

В този конткст появата на новата фактчекинг платформа на ЕС, която събира флашивите новини и ги опровергава, е добра идея, но тя ще помогне, но само на повърхностно ниво.

Един от основните проблеми на фалшивите новини е, че те са скандални и будят сериозна реакция в читателите (които по навик не си задават въпроса дали написаното е вярно), те достигат до далеч по-широк кръг от хора, отколкото което и да е опровержение.

Те просто са по-интересни от опровержението, по-развлекателни и будят повече емоция.

Фалшиви новини е имало винаги и винаги ще има. С появата на интернет, социалните мрежи и новите технологии като цяло, разпространението им само стана по-лесно. И ако някой в началото се е надявал, че появата на всичко това ще даде свобода на информацията, която да пребори слуховете, да донесе истината до всеки човек и да освободи хората от негативните влияния на пропагандата, днес едва ли има някой толкова наивен.

Единственото, което ти трябва, са елементарни познания за това как работи интернет и онлайн медиите, познаване на актуалните събития и на актуалните страхове и дразнители. Останалото е само творчество.

Следвайки тези принципи в доктрината "Герасимов" на руската военна стратегия, поставяща конвенционалните оръжия на заден план за сметка на информационната война, Москва постоянно засилва позициите си. Кеф ти черни снежни човеци, кеф ти забрана за кръщенетата. Пропаганда да се лее, Кремъл черпи.

И у нас, и в Европа никога не са липсвали сайтове, които чрез скандални новини да търсят посещения.

Съществуват и медии, които вярват в братската дружба с руския народ, нищо че в нея Русия играе ролята на Големия брат.

Оттам нататък, доброволно или в търсене на повече кликове, посоката е услуга на кремълските интереси. Които предпочитат разединена Европа, отколкото единен Европейски съюз, налагащ повече санкции на Москва. Затова пропаганда.

ЕС като цяло не се радва на кой знае какво доверие. У нас още преди да влезем в блока, не липсваха митове за Брюксел - че иска да ни спира шкембето, домашната ракия и деколтетата на сервитьорките, например. Все неща, дълбоко залегнали в душата българска. Покрай тази митология вървят и фалшивите новини.

Щом си склонен да повярваш, че ЕС е способен да ти отнеме най-ценното ("И шкембето люто, горещо ми е най-любимото нещо", както пееше поетът), значи ще повярваш и на всякакви други подобни информации, особено ако паралелно с това от редица медии и медийки те заливат със соцталгия, колко велика е Русия при Путин и как въобще трябва твърда ръка, а не тоя лигав и изнежен Европейски съюз.

И няма достатъчно добра информационна кампания, която да се бори с тези фалшиви новини и с лъжите по ефективен начин.

Поне докато не се решат първоначалните проблеми - недоверието, проблемите със сигурността на ЕС, липсата на разбиране за това как той функционира, прекалената бюрократщина и т.н.

Защото фалшивите новини разчитат на вече съществуващата неприязън и само я усилват. Истински добрата пропаганда атакува вече съществуващи проблеми, раздува ги, изкривява ги според мисията си и ги набива в очите на хората.

Затова и най-доброто решение за ЕС е да си "изчисти къщата", да определи какъв точно ще е пътят пред Обединена Европа. Ако нещата вътре са стабилни, фалшивите новини ще предизвикват само смях, а хората ще са далеч по-имунизирани към тях.

А дотогава, както е казал дядо Вазов, не вярвайте на всичко, което го пише в нета.

#1 скучко 13.09.2017 в 16:11:08

Да преборим пропагандата с... пропаганда! Ако ще и за ланския сняг да пишеш, тури за цвят Големия брат и Путлер и си готов за публикация и хонорар! Дерзайте аФтори, громете всяка вражеска пропаганда с острото си перо.

#2 Виктория Пенелопова 07 13.09.2017 в 21:28:26

Цялата работа се свежда до IQ--то на потребителя на "пропагандата". Или си каракуда и кълвеш, или се смееш е не се занимаваш с тъпни.

#4 deowin 13.09.2017 в 22:08:40

Не мисля, че опира до IQ. Според мен шараните не са шарани защото са глупави и наивни, много от тях са шарани по личен избор - на тях им е интересно, забавно и често нужно да вярват, че еврогейския съюз забранява белите снежни човеци. Както и статията споменава, такива новини са "интересни, развлекателни и будят повече емоция". Много по-силен фактор, обаче, е ролята им на "авторитети", които потвърждават нужни заблуди и предразсъдъци. Мислиш, че либералите поощряват беззаконието в ромските гета? Куп "новини" услужливо ще потвърдят твоите заблуди. Все пак на теб факти не ти трябват, трябват ти потвърждения на това, което вече "знаеш". Безумни или не, важното е не дали отговарят на реалността, а единствено дали каззват това, което искаш да чуеш. Съответно, fact checking сайтовете няма да имат какъвто и да било ефект - шаранът няма никакъв интерес в това да проверява дали удобните нему "новини" са верни или не. Съвсем напротив - шаранът има силен интерес да не ги проверява, да избягва, оплюва и осмива всеки fact checking сайт и друг източник на обективна истина, защото току-виж разобличили тъй удобните "новини" като лъжи за лапнишарани.

#5 dedo adji 13.09.2017 в 22:55:41

Не вярвайте не всичко, което го пише в нета. Казва го не дядо Вазов а сашко карагеоргиев. Прав е, не му вярвам за 2 стотинки. Да почакаме ЕС да си изчисти къщата. ама тя много смърди тая къща, бе. Смърди на политическа коректност, която е самоубийство за Европа. Шаранът има жизнен интерес да проверява фактите. За да не налапа въдицата. Лесно е да отсвириш смехотворни новини, като тия за снежните човеци или деколтетата на келнерките. (последното май е изобретение на сашко, в Европа има и по-деколтирани келнерки, тук-там даже топлес) А как да отсвириш напълно реалния норматив за кривината на краставиците, май вече отменен. Как да повярваш, че тия, които закриха 4 блока в Козлудуй и спряха южния поток са загрижени за енергийната независимост на България? Но сашко се смущава от недоверието към ЕС. Хитрият шаран изяжда примамката без да захапе въдицата. На ЕС имам доверие, колкото на Магарешки, което не ми пречи да посещавам аптеките и бензостанциите му.

#6 TheRock 14.09.2017 в 08:35:21

Смърди на руски сапоги, които са обули българските русофили!

#7 follow_the_cash_flow 14.09.2017 в 12:10:26

Шарани има всякакви. Ето пресен пример: Истинския доклад за състоянието на националната сигурност за 2016: - Линк за доклада: http://pris.government.bg/prin/document_view.aspx?DocumentID=ZT9Al1WWDbnRPu7vf2TWhg== Документ: - 17RH503pr.doc Нампира се в папка "решения", някъде от 23 август беше. Фалшив документ: - ftp://193.109.55.85/30_08_2017/702-00-34_Godishen_doklad_sastoyanie_natsionalna_sigurnost_RB_2016.PDF Някакъв сканиран ПДФ документ, с лошо качество, на някакъв фтп сървър. Eто на чие име е регистриран: - https://www.whois.com/whois/193.109.55.85 - National Assembly of Bulgaria - Ivailo Tanusheff - Vladimir Doichinov - Veselin Bratanov А ето проверка на саита на правителството: - https://www.whois.com/whois/government.bg Другия път се постарайте повече с "хакерската" атака , в случая антируска.

#10 deowin 14.09.2017 в 22:12:20

>успя да стане за смях и на хамсийките Не знам защо държиш да се оприличаваш на хамсийка, но не мисля да те коригирам. >халюцинативните Не успя да демонстрираш знания по математика на ниво дори 3ти клас при дадени две възможности да го направиш, бягаш с подвита опашка от всяка следваща, но пък във всеки свой коментар продължаваш успешно да потвърждаваш плачевното ниво на собствения си майчин език. Не знам откъде изпонахалюцинатуателствува горната дума, но знам къде я няма - в българския език.

#12 deowin 14.09.2017 в 23:52:17

>ти успя да се оплескаш здраво именно с математиката за малките класове Нищо подобно не се е случвало, най-малкото защото не ми се е налагало да използвам математика. Ако мислиш, че е възможно да се оплескам с такава материя, има лесно решение - да ме тестваш. Което, именно, направих аз за да установя, че не можеш да решиш (поне две) прости задачки. Може би би се справил с други. С дадените две не успя. QED.

#13 бай Йух 15.09.2017 в 09:03:30

Помня как преди година-две се появи фейк новината, че в Брюксел със закон ще разрешат инцеста И до ден днешен срещам коментари, разбира се на върли путлераси, които продължават да я повтарят и да се възмущават колко е пропаднал ЕС и САЩ

#14 iwan_petrow7 15.09.2017 в 12:24:25

" ... в Брюксел със закон ще разрешат инцеста" ======= Дефиницията за човешки и личности права, не е и няма как да остане застинала в мрака и безпросветността на времената и нравите от преди 100 или 50 години дори. Разбирането за правата и свободите на Личностт, неизбежно ще евоюлира, в неразривен унисон с развитието на Прогреса и човешката Цивилизация ! Ако преди век се е гледало на xoмocekcъaлизма и инцеста, като на нещо еднакво неприемливо и извратено, ето че съвременното общество, успя да отвоюва територия за личностните свободи от средновековния догматизъм, като прононсира гей-отношенията и бракове за нормален човешки избор и модел на обществено поведение. Въпрос на време е, с развитието на общо-човешкия Прогрес, да се разширява и полето на свободите пред личността - утре на вкаменелите мозъци ще се наложи да приемат инцетса, като норма, а в други ден и съжителството с животни ... разбира се, ако няма неоспорими свидетелства, че встъпването в такива отношения, не се случва против волята и не е заплаха за живота и здравето на съответния представител на животинското царство.

#16 SamVaims 15.09.2017 в 16:47:46

" А аз съм ценител, вервай ми, Бай Свръхо" Никога не можеш да станеш равен с опонента си колкото и да се напъваш. Личи си от километри.

#17 1Sion1 15.09.2017 в 18:46:56

Авторчето, нещо да споделиш за Пипи дългото чорапче и новата трактовка?!

#19 deowin 15.09.2017 в 22:44:48

>употреби на думички, като "подчовеци" Никога не съм употребявал тази дума. Десетсекундна справка в google показва, че в този сайт ти си единственият, който използва тази дума, като обикновено я приписваш на други хора. Главно на мен. Като цяло, за мен е интересно да наблюдавам как си изграждаш удобен за живуркане въображаем свят, в който не ти не се справяш с математиката, защото не можеш да решиш 2-те прости задачки, който ти предложих, а някой друг. Например аз. Нищо, че никога никой тук не ми е предлагал да решавам такава задачка. Не ти си впечатляващо неграмотен в майчиния си език, бъркаш членове, правопис и ползваш несъществуващи в българския език думи, а някой друг. Например аз. Като ми припишеш употреба на дума, която никога не съм използвал. Не ти си арогантно, злобно човече, а някой друг. Например аз. Като ми припишеш желание да нападам и унизявам нищо незаслужили такова отношение хора като теб. Въпреки че психичното ти състояние и цялото ти същество не би могло да ме касае по-малко, точно както не ме касае живота и благосъстоянието на произволен плъх в метрото. Мога да го наблюдавам и коментирам за мои си цели, но самият плъх не ме касае. Не ми и хрумва нито да го галя, нито да го ритам, точно защото не ме касае.

#21 deowin 18.09.2017 в 17:13:00

>докато изтриеш думичката от псевдохуманистиния си речник Няма как да съм изтрил тази думичка от речника си, защото тя никога не е била там и никога не съм я употребявал, което, както вече казах, се доказва тривиално с 10 секундни справка в google. Естествено, имаш пълната свобода да продължаваш да лъжеш както ти е угодно на дребната душица, но, когато го правиш за неща, които могат толкова лесно да се проверят, единствено демонстрираш собствената си неадекватност. На един адекватен човек не му трябва да лъже за да се чувства комфортно в собствената си кожа, а умните неадекватни хора поне не лъжат толкова евтино и нескопосано. Заключението оставям на читателя.

#23 deowin 18.09.2017 в 20:52:32

И след като доказуемо излъга, че съм бил използвал дума, която всъщност никога не съм употребявал, какво точно следва? Ако греша и не си излъгал, очаквам да цитираш конкретно къде и кога съм я използвал.

Новините

Най-четените