Ползата от братушките

Искрата на един ум може да пробуди стотици хиляди. Честните думи на един блогър - да ги накарат да излязат на улиците. 35-годишният руснак Алексей Навални, аспирант на Йейл по програмата Yale World Fellows, направи в Русия това, което няколкото лидери на българските десни не успяват години наред - обедини част от унилата опозиция и извади на протестите срещу "Единна Русия" в големите градове хиляди млади хора. Заради което беше и арестуван.

Какво толкова е направил този млад мъж, освен че е нарекъл управляващите "Партия на мошениците и крадците"? На неговия сайт http://rospil.info има специална форма, в която всеки може да докладва за корупция в обществените поръчки. За сайта работят юристи, които проверяват проверяват информацията, получена от сигналите. Самите сигнали се изпращат на държавните ведомства, а резултатите се обявяват публично.

Той подхвана корупцията още през 2008 г. - когато в блога си започна да разкрива нарушения в някои от най-големите руски държавни корпорации като Газпром, Роснефт, Транснефт и банката ВТБ (собственик на "Булгартабак холдинг").

По данни от социологическо проучване на "Левада-център" от април т.г. за Навални знаят 6% от жителите на Русия. Доста сериозно. Може и да не е новият Емелян Пугачов, но е способен да поведе армия от привърженици. Не само защото е учил за лидер в Йейл.

Защо пишем за един руски блогър, бил той и едно от най-известните лица в Русия? Вчера от Българската стопанска камара представиха резултатите от традиционната си по това време на годината анкета. Наред с данните и изводите, изпълнителният председател Божидар Данев обясни схемите, по които става крадене на бизнес у нас.

Вариантите са чрез фалшификация на документи, с лобистки нормативен акт, с който се прекратява определена дейност и там се намества определена група, разпределението на обществените поръчки. Според ръководството на БСК има картел при обществените поръчки. Който е близък до властта, той взема поръчките, независимо на какво ниво - общинско или централно, заяви Данев.

Какво да правим оттук нататък след подобна констатация? Какво да правим и след като от Синята коалиция преди време обвиниха управляващи в лобизъм...

Все отнякъде трябва да се почне. Регистър на дарителите на ведомствата, срещу които да стои бройката на спечелените от тях обществени поръчки, е добро начало. Сайтът на Навални е добра стъпка и опит, който може да почерпим от братушките.

Иначе излиза, че само премиерът ни прави като Путин - ходи по шумни спортни мероприятия и го освиркват.

#1 Мирчов 20.12.2011 в 17:11:28

Размисли и страсти......завършил в Йейл, работи с отдел юристи. В Русия всичко е огромно, включително и финансовата подкрепа от "демократичните страни" за опозицията. Идеята като цяло е много добра. Ама как да се случи тук, като липсват такива интереси , а и "опозицията" горката....се е снишила ниско.

#2 Гризли 21.12.2011 в 11:33:07

"Според ръководството на БСК има картел при обществените поръчки. Който е близък до властта, той взема поръчките, независимо на какво ниво - общинско или централно, заяви Данев." Голямо откритие са направили, направо не е за вярване!!! Тия хора в коя държава живеят? Чак сега ли го разбраха това?! Че то дори и слепите разбраха защо ГЕРБ спечели изборите по общини с такъв процент - ами защото във всички общини, които не бяха на герб, пари нямаше... И съответната власт, дори при желание, нямаше какво да направи... От което следва какво?! "Ето, за 4 години онзи нищо не направи, но ако изберете нас..." Същото е и с обществените поръчки - или си с управляващите, или си в нищото... А в една фирма в голям български град раздадоха пари на ръка, защото хората, работещи там, са гласували за кандидат кмета на герб... Което беше обещано още на предизборния митинг във фирмата... Да си зададем ли въпроса дали тази фирма очаква нещо от новия кмет, съответно от управляващата партия?!

Новините

Най-четените