Стига тутманици!

Офталмоложката, при която ходя, е на 71 години. Съпругът й, психиатър, още дава консултации. Стоматологът, който ми извади наскоро проблемен мъдрец, наближава 68-те. Последния път, когато водих майка ми на консултация за сърцето, беше при проф. Чирков, а той също е в надпенсионна възраст...

Никой от тези хора не очаква министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов да се погрижи за него, като вкара мярка за отлагане на пенсионирането. Защото са профита. Всеки един от тях е предал от опита си на куп млади хора, които би трябвало да заемат техните места. Всеки един от тях може да продължи да работи след пенсиониране на друг тип договор - трудовият не му е нужен.

В момента мъжете у нас се пенсионират при навършени 63 г. и 37 г. осигурителен стаж, а жените - на 60-годишна възраст, при натрупани 34 г. трудов стаж.

Днес обаче Тотю Младенов предложи мярка за отлагане на пенсионирането. Не къде да е, а на конференция за проблемите на пазара на труда. Министърът заяви, че ще предложи работодателите в частния сектор да не могат да освобождават свой служител на основание, че е навършил пенсионна възраст, ако работникът иска да продължи да работи.

И без да го изразява вербално, мотивът на Младенов е прозрачен като предизборни обещания: държавата иска да спести от пенсии. По-малко пенсиониращи се, по-малко пари от НОИ и бюджета.

Събирането на парите от осигуровки, с които се плащат пенсиите, и се додава от бюджета, е проблем на НАП. Този проблем Младенов би следвало да реши в разговор със Симеон Дянков и подчинения му Красимир Стефанов. Защо НАП не се справя с тази дейност и защо не може да си събере стотиците милиони от неплатени осигуровки? Ето това би следвало Младенов да запита бизнеса - защо не си плащате осигуровките, вместо да ги задължи да оставят на работа хора, навършили възрастта за пенсиониране.

Проблемът на България в момента са огромният брой безработни младежи. Близо една четвърт от хората до 29 години нямат работа. Една трета от тях с дипломи само за своя си употреба. А едва около 33% от завършващите висшисти работят по специалността, за която са учили. Въпреки това за всяка нова позиция работодателите предпочитат стаж по специалността. Е как да го натрупат...

Със сигурност обаче имаме най-много продавачи и сервитьори с дипломи от ВУЗ на глава от населението в ЕС.

Тотю Младенов май не е запознат, че в България има селища, където живеят хора на по 25-26 години без нито един работен ден в живота си. Шляещи се безцелно, деградирайки, се превръщат в лумпени. В същото време в малките общини работа се печели с "връзки". Имаш познат, урежда те, нямаш - оправяш се както можеш.

В същото време стотици хиляди работни места са заети от "тутманици", които нямат желание да свършат каквато и да била работа, манкират, мрънкат, оплакват се и си вземат заплатката. Дали на мързела и факта, че много хора у нас не обичат работата си и това, което им гарантира заплатата, но България е на последно място в ЕС по производителност на труда.

А в ромските гета растат хиляди деца. Вместо да излиза с номера за n-тата поред стратегия за интеграция, Тотю Младенов и колегата му от просветното министерство Сергей Игнатов да помислят как да ги образоват и научат на труд. Това е работната ръка, с която разполагаме, засега обаче тя е само крадлива - и проси. Така сме я приучили.

Ако бизнесът наистина е бизнес, той ще си намери най-точното съотношение възрастни/млади служители. Моженето и креативността би трябвало да са основните критерии, а не конформизмът и съглашателството на по-възрастните.

Не знам дали Тотю Младенов, чийто трудов стаж мина в Главна инспекция по труда, е запознат с европейски практики как да се насърчи заетостта при младите. Да пита, вероятно в МТСП има експерти по темата. Но държавата би трябвало да осигури стимули за работодатели, които наемат млади хора, а не, които запазват пенсионери на местата им.

На пенсионерите все пак пенсията им е гарантирана. А на децата ни какво - дрогата ли... Или да чакат разни дърти свещени крави да се споминат, за да ги повишат?

#1 янаки 17.10.2011 в 16:05:41

Чудесна идея! Адмирации! Може да се помисли и още нещо: работодателите да са задължени да приемат на работа, без възражения, хората които им предлагат от съответна държавна институция. Колко му е да се създаде такава!

#2 Чинчифон 17.10.2011 в 16:23:38

Ако чуя мнение на този човек за неговият началник,ще мога да му повярвам.

#3 CrossFire 17.10.2011 в 21:53:41

Поредното правителство което си мисли че за да са щастливи работниците трябва да се върви напред с рогата срещу работодателите. "Министърът заяви, че ще предложи работодателите в частния сектор да не могат да освобождават свой служител на основание, че е навършил пенсионна възраст, ако работникът иска да продължи да работи." Така написано звучи много добре, но по този начин Тотю гарантира че нито един безработен човек в предпенсионна възраст няма да си намери работа. И е логично! Кой нормален шеф ще си сложи такъв трън в гащите?

#4 VL-2 17.10.2011 в 23:03:37

Горещо препоръчвам на авторите на такъв род статии да прилагат резюме, в което с прости думи да споделят от какъв род са точно трептенията им. Сбито и ясно ако може. Примерът с лекуващите авторката лица е много показателен. Да, за радост, това са хората доказали се с времето. Веднага бих попитал, кое възпрепятства радетелите за прогрес сред младежта да ползват услугите на същата тази младеж? Липсата на качествени кадри? Ми ако изгоним пенсионерите по какъв начин ще се повиши качеството на останалия контингент? Т.е., има начин. Като занижим тавана и средата става близко и до дъното. А това за безработен и намиране на работа вече е илюзия в което и да е общество. В х'Америката, в обявите за работа, агенциите изрично поставят като условие да имаш настояща работа. Нали ги гледам тук. Събраха ги от улицата и в момента са най-добри в това да обяснят кое как ще трябва да се свърши .... от друг.

#5 Мишуга 18.10.2011 в 00:25:03

Да закрият НОИ и всичко ще е наред. Спрете пенсиите, боничните и майчинските. Да мрат в кофите всички трътки и нехранимайковци виснали на бюджета.

Новините

Най-четените