Работа има, хора - не. Защо да не ги внесем?

Ако преди години положението беше "няма работа" и безработицата беше водещ проблем в държавата, сега ситуацията е тотално обратната - работа има, но подходящи хора, които да я вършат, няма. И това изглежда, че не е временно състояние, а по-скоро тенденция.

Все повече хора се пенсионират, все по-малко младежи влизат в пазара на труда, а част от тези, които влизат, бързат да стегнат куфарите за чужбина.

Всички прогнози показват, че около 25% от трудоспособното население до 2025 г. ще е съставена от представители на малцинствата и по-конкретно на едно точно определено мнозинство, което е много силно маргинализирано.

Макар в дългосрочен план стратегията да образоваме ромите да е повече от важна, би било адски наивно да смятаме, че още след 5-6 години ще видим цигани програмисти, лекари и учители и полицаи. Вероятно такива и днес има, но това е по-скоро рядкост. Подобна интеграция ще отнеме не по-малко от едни 20-30 години. И то ако започнем още днес.

Какви са тогава възможните решения? Освен, разбира се, очевидното и прилагано толкова успешно до момента - да не правим нищо и да чакаме неизбежния развой на събитията. Това си знаем, че го можем.

Като за начало можем да пробваме да върнем българите, емигрирали за последните 20-25 години от страната.

Това, от своя страна, е нелек процес, защото 1) Има причина да са се махнали от България; 2) Те най-вероятно вече са устроили живота си - работа, детски градини и училища за децата, социална среда и т.н.; 3) Все още не сме достатъчно подредена и просперираща държава, че те да започнат се връщат сами, тикани от носталгия и надежди. А и всички предишни опити в тази посока бяха неуспешни.

Ако приемем, че така или иначе ще се отворят достатъчно работни места, а битката за добри кадри ще вдигне заплатите до доволни нива, остава да се създадат и въпросните носталгия и надежди. По това успешно работят даже вече и LIDL и Coca Cola. Нека емигрантите усетят тръпката от спомена за високите сини планини (по възможност не колорадските).

Нека им стане малко мъчно!

Но все пак нито всичките емигранти ще се върнат в България, нито те (противно на очакванията, че извън страната живеят милиони и милиарди българи) са достатъчни да запълнят дупките в пазара на труда, които тепърва ще се появяват.

Друг трик с преборването на негативните тенденции е работата до по-късна възраст.

Годините отдавна не са това, което бяха. Хората, които не работят тежък физически труд, могат и да се пенсионират по-късно. Лекари, преподаватели, музиканти, учени... има много професии, които не е нужно да имат таван за възрастта.

Средната възраст в страната се повишава и старите хора сега не са като старите хора преди 10 или 20 години. Както и пенсионерите след 10 години няма да са същите като пенсионерите сега. Затова вариантът за някаква не тежка работа след пенсия с плаващо работно време, може да бъде успешна опция, но не като нормативно задължение (вдигане на пенсионната възраст), а просто като възможност.

Вариант 3, който изглежда много по-ефективен, е да си внесем работна ръка.

Има много потенциал по темата - македонски българи, българи от Западните покрайнини, изселниците в Турция, българското малцинство в Албания и още много български общности, които не са граждани на България. Това са хората за които страната ни манталитетно не е чужда.

Добре са дошли! Българи от всички страни, обединявайте се и идвайте на работа. Стига да са образовани и трудоспособни. От другите вече си имаме.

Съществува обаче и по-смел вариант и той е да си внасяме кадри, които нямат общо с България.

Така или иначе по морето започнаха с тази практика - молдовци, украинци, белоруси и всички други граждани на близки до нас държави, в които стандартът на живот не е толкова добър.

Но защо не помислим и за по-високквалифицирани кадри - хора, за които София предлага живот не по-различен от този в Берлин.

България е на един-два часа път със самолет да повечето европейски страни и докато не направим образователна реформа и не построим цяла магистрала до Варна, може би ще е по-далновидно да помислим и за хора ще дадат друг поглед и излизат от друга матрица.

Могат да се стимулират чужите компании, които решават да направят start-up у нас. Да се възползваме от това, че толкова много италианци основават фирми у нас заради нискияте данъци и да се започнем да се рекламираме като добро място за работа, не като евтина алкохолна дестинация. А покрай работата и за развлеченията ще има търговски ефект.

Истината е, че ситуацията с пазара на труда в България е като Титаник, носещ се към айсберга. И ако не се направи нещо, краят си е все така предизвестен.

#2 Виктория Пенелопова 07 12.10.2017 в 21:29:53

"Съществува обаче и по-смел вариант и той е да си внасяме кадри, които нямат общо с България." Този вариант е съвсем реален. Съществува по цял свят. Най-напред го виждам в здравеопазването. Лекари - индийци и пакистанци, сестри от Филипините. Медицинските университети в България обучават стотици британци от индийски произход. Някои от първите завършили вече работят в България, защото за тях България е като за бг-лекаря Германия.

#3 bodko 12.10.2017 в 21:48:44

въпроса е в плащането и в качеството на живот. Как ще внесеш от вън-тук се води ЕС а плащат като в Китай за шивачка (например).Отиваш 2000км АААА плащат повече и не са расисти. Те изгониха младите и образованите сега ще внасят маймуни

#4 Виктория Пенелопова 07 12.10.2017 в 22:08:29

Неграмотна маймуна пише за маймуни. Много интересно!

#5 9060 12.10.2017 в 22:17:49

Внасянето на качествени чужденци е решение. Естествено не става въпрос за неуки шивачки. Мързеливи хора с ниско образование и заплащане си имаме достаъчно. Натурализирането не е от вчера, във футбола го правим от 15 години, защо не в ИТ и другите сфери, където имаме нужда от добри хора?

#6 Дракон с кисело зеле 13.10.2017 в 01:17:00

Лекари, преподаватели, музиканти, учени... има много професии, които не е нужно да имат таван за възрастта. --- @_@ Този явно никога не е ходил на лекар, не познава нито един музикант и не е прекарвал повече от ден в университет. Не виждам как иначе би бил способен да изтресе подобна глупост.

#7 dedo adji 13.10.2017 в 02:01:22

Драконче, за музикантите ще ти повярвам, ако рапърите се броят за музиканти. За другите нямаш хабер. На последния курс за повишаване квалификацията, който карах миналата година занятията ги водеше един преподавател, който ми преподаваше преди 45 годино в института, а и тогава не беше новобранец, ч капитан 1 ранг. Джипката ми е мой набор, пенсионерка и продължава да работи, както и всичките ми съученици лекари. Аз също не смятам засега да оставам на брега. Но не можете да разчитате само на нас, старата генерация. Един по един ще отпадаме. ИТ специалисти, доколкото съм запознат, все още има достатъчно, но в другите квалифицирани области вече се чувства недостиг. Българите от Украйна, Молдова, Македония и Албания са добре дошли, както и братята украинци, белоруси и руснаци. Но те не са особено квалифицирани. От 10г. работя с руснаци и украинци, при това високо платени за нашите стандарти, и не съм възхитен от знанията ин уменията им. Същото качество можем да очакваме и от филипинци и индийци, по-качествените ще се ориентират другаде. Остава да разчитаме на себе си. Надеждите на автора за едно племе, което щяло да бъде 25% от трудоспособното население са наивни. Те не са трудоспособни. Единици от тях имат желание и възможности за полезна работа.

#10 скучко 13.10.2017 в 11:37:14

Това Работа има, хора-не, не е съвсем коректно, няма да давам примера със свинското и зелето. Ако някой чуждестранен инвеститор, подлъган от ниска цена на земята и що годе прилична инфраструктура, или пък от други подбуди реши да построи ново предприятие в отдавна обезлюден район, това в коя категория ще мине- имане на работа или липса на хора. Само в американски филми съм виждал, как ей така главата на семейството решава, товари фамилията на пикапа и отпрашват на другия край на Америка да търси или да започне вече уговорена работа. Може и да се опитаме да внесем не българи или от другите, дето ги имаме за българи, ама и тях трябва битово и културно да ги приобщаваш , иначе ще си останат само с едното дето първо научават, "Еби му мамата", ще си грабнат капата и ще отпрашат другаде. Върти сучи, не се ли направи така ,че сами да генерираме ,обучаваме и задържаме работна сила ще има ремикс на "Титаник"

#11 follow_the_cash_flow 13.10.2017 в 11:55:34

Нека внесат. С включено осигурено жилище, сметки и отопление зимата и да видим колко ще останат от 500-600 лв и кой ще иска да дойде. Освен, ако не им плащат наема и тока НАД тези 500-600 лв ;) Ама то тогава... закво да внасят хора...

#12 Дракон с кисело зеле 13.10.2017 в 12:49:41

Дедо, докато не ти преподава чиста наука над деветдесетгодишен преподавател, не знам... На мен ми се е случвало, понеже, и беше... интересно. Познавам доста музиканти - голяма част от тях работят на хонорар, дори да са над пенсионна възраст - и се справят прекрасно, но всичко си има лимит. Иди на един концерт на Judas Priest, примерно, и няма как да не ти направи впечатление, че всичките скоростни сола ги свири младият китарист. Това не е случайно. Старият - Глен Типтън - вече гони седемдесет и са му се сковали пръстите доста. Все още свири хубаво, де, обаче не и скоростно. За лекаря - зависи от лекаря, предполагам. Както и да е.

#13 Дракон с кисело зеле 13.10.2017 в 12:53:45

Иначе, това с внасянето е, най-малкото, безумно. На пакистанеца, завършил медицина тук, Германия му е точно толкова достъпна, колкото е на българина. Как точно ще го задържим?

#17 rare case 13.10.2017 в 14:13:47

Как точно ще го задържим? Отговор: Женят се за българки.

#18 Дракон с кисело зеле 13.10.2017 в 14:36:24

И се изнасят с българките.

#19 паяка 13.10.2017 в 14:44:08

"В системата не същестува потребител с прякор "Моше Азариа" " Ми как бе, Моше, ми ти си извън системата, как да ти се обади човек!?

#20 boris 13.10.2017 в 15:43:37

Когато живееш в бащината си къща, не плащаш наем, имаш подкрепата на роднини и приятели и поне се чувстваш по-приятно сред свой отколкото сред чужди - можеш да си позволиш да работиш за по-малко пари от един емигрант който идва с една риза на гърба си. Тоест - не може да привличаш чужди работници преди да станеш способен да задържаш своите. Дори и в Африка няма да намерите хора които да искат да дойдат в България ако не им предложите заплата за която доста българи биха се върнали от чужбина с удоволствие.

#21 KingoftheROAD 13.10.2017 в 16:52:12

С тоя фнос на работна ръка има да се почесват още много. По морето украинците и молдованците, като им изтече работното време например в 16:00 или 17:00 да речем, и шат на плажа. Нашите може и уж да си натискат парцалките са още някой и друг лев залъгалка, но на ония не им дреме. Освен това щом и мигрантите не искат да остават тук, значи работата е ясна.

Новините

Най-четените