Наполи, Нюкасъл и Дортмунд показаха как се прави

Само за месец три клуба в големи европейски шампионати показаха пътя. Битката с течението на модерния футбол, подчиняването на всичко в любимата игра на самоцелен успех, точки и пари, бе поведена от Наполи, Нюкасъл и Борусия (Дортмунд).

Може да се спори дали в Италия, Англия и Германия има по-горещи фенове от тези на трите тима. Те играха роля в събитията, които си заслужават внимание.

Ако в неделя ви е попаднал мача Борусия (Дортмунд) - Борусия (Мьонхенгладбах), дано сте видели края. Целият двубой мина под песните на 80 000 (!) луди фенове на домакините в подкрепа на треньора Юрген Клоп.

След победата той мина през терена, отиде при четирите трибуни една след друга, показа сърце върху емблемата на якето си и почти се разплака. Те го обичат и искат той да е треньор на отбора им. Нищо, че Борусия е около зоната на изпадащите.

Клоп донесе две титли и финал в Шампионската лига. Тимът му е символ на модерен футбол, на успех, на емоции и страст. Затова, че сега не върви добре в първите кръгове, той не бива да бъде сменян. Но такава информация се прокрадна из немски медии и феновете побързаха да покажат: Не пипайте Юрген!

Наполи заплаши с уволнение Рафаел Бенитес преди месец, след като тимът отпадна от квалификациите на Шампионската лига от Атлетик, а в първенството тръгна колебливо.

Треньорът опита да обясни, че има 6 контузени титуляри и нещата ще потръгнат, когато тимът е в пълен състав. Тифозите на "Сан Паоло" застанаха зад него, помнещи как миналия сезон Наполи игра знаменито в Шампионската лига и отпадна с 12 точки заради един гол по-малко от Арсенал.

Така Бенитес се понесе на подкрепата на феновете (и с уменията му) измъкна тима от кризата. Наполи взе 14 точки от 18, би Рома и Фиорентина - съперници от върха в класирането, удари с 3:0 Йънг бойс в Лига Европа и е трети в Италия. Нито дума за поста на Рафа.

Нюкасъл преди месец гореше, а всеки домакински мач бе ад за Алън Пардю, мениджъра на отбора.

Плакати "Пардю, вън сега!", иронични транспаранти, викове, освирквания, акции... Нюкасъл бе в криза, а собственикът Майк Ашли дори призна пред фенове, че мениджърът е на един мач от уволнение.

Днес Нюкасъл е отборът във форма във Висшата лига - 4 поредни победи, плюс сладък триумф на терена на Манчестър Сити за Купата на лигата. Пардю е усмихнат, феновете пеят с пълно гърло, а Ашли се успокои - няма да уволнява приятеля си. Плакатите ги няма.

Тези три клуба ще успеят. Не задължително с Пардю, Бенитес и Клоп. Не задължително този сезон. Но ще успеят, защото запазват спокойствие в истеричната среда на съвременния футбол. В него всичко е черно и бяло, трите точки са религия, а печалбата от мястото в Шампионската лига - Обетована земя.

Но футболът не е само това. Той е умения на треньори и играчи, лоялност от феновете, изконни традиции и разумни решения.

Арсенал можеше да изгони Венгер заради 9 години без трофей. Но не го направи. Защото той изгради повече, отколкото струват 2-3 купи или победи над Барселона или Реал.

Юнайтед почти уволни Фъргюсън преди 24 години. Не го направи. Сега едни трибуна носи неговото име, а клубът е неузнаваемо по-голям, успешен и пълен с трофеи.

Това е футболът. Доверие, лоялност, работа и отдаденост.

Останалото е преходно.

Новините

Най-четените