Тази седмица в кулинарната рубрика на Webcafe.bg показваме как можем да приготвим сочно пилешко филе със сметанов сос от диви гъби. Готвачът на варненското "Бистро Европа" Филип Спасов го прави по следния начин:
Съставките за една порция:
200 гр. пилешко филе
30 гр. сушени гъби
200 гр. кладници
50 гр. магданоз
50 гр. див лук
50 гр. сметана
100 гр. печурки
50 гр. лук
5 гр. чесън
Рецепта:
За плънката:
1. Печурките се режат на четвъртинки (ако са малки) и на осминки (ако са големи);
2. В много топъл тиган се сотират до златоисто с малко сол;
3. Добавя се ситно нарязаният лук и чесън и се сотира;
4. Извън огъня се добавят магданозът, зеленият лук и малко черен пипер;
5. Сотираните гъби се слагат в блендера (кутера) и се смилат до ситно;
6. Връщат се обратно в сух тиган и се дехидратират, когато сместа е по-суха се оставя да изстине; плънката за пилето е готова.
За пилето:
1. Филето се слага на стреч с малко зехтин и сол, осолява се и се слага плънката с гъбите;
2. Завива се плътно и се слага в тава с малко вода на 110°C за 50 мин., оставя се да изстине;
Издаване:
1. Сушените гъби се слагат в купичка с топла вода, за да омекнат (водата НЕ се изхвърля);
2. Пилето се вади от стреча и му се правят резки. Слага се в нагорещен тиган със зехтин до златисто от всички страни, оставя се на една страна да почине;
3. В същият тиган се слагат кладниците с малко зехтин, сол и се сотират.
Когато станат златисти, се добавя лук и чесън. Добавят се и сушените гъби с малко от водата;
4. Слага се сметана, сосът се сгъстява;
5. Извън котлона добавяме щедра щипка магданоз и див лук;
Пилето се реже на шайби по диагонал;
6. Аранжира се в чинията като ветрило, с гъбите отдясно заедно със соса;
Тъй като имам нЕкои съображения и питания, ако може корифеите шефове да ме светнат. В частта : " За пилето"- ще трябва да го стегнем здраво в корсета от стреч фолио, но въпреки собственото мнение на всяка фурна за понятието 110 градуса, се опасявам, че неотстраняването на фолиото ще обогати с уклон към обремени вкуса и аромата непредвидено.
Значи... ми прави впечатление, че най-причудливи описания може човек да чуе от спортни коментатори и кулинарни ментори. "Пилето се реже на шайби по диагонал." шайба - по диагонал - не че не се разбира идеята, ама е толкова некоректно
Т.к. чинията е кръгла, винаги може да я завъртиш и да се окажат в дясно. И за нашите леви не се знае дали са леви или десни, или както им изнася.
"винаги гледа как неговите клиенти му връщат чиниите след ядене - понякога са по-чисти, отколкото когато ги е измил" Боже, къде е доброто старо ХЕИ!?
Дилайт, това беше първото, което ме притесни, но очаквах, че ако реагирам, стожерите на прогресивния капитализъм ще ме шамаросат веднага по носталгично настроената по подредения соц объркана глава .
За "гранясването" се иска технологично време. Но със сигурност ще се спаружи, спихне, сбръчка, смачка, сгърчи.
Тъкмо си мислех, че аз съм нещо зле и ще ми отнеме средно 4 пъти повече време да осмисля прочетеното, отколкото да го сготвя
Забележете, че пилето е задължително отдясно, а гъбите отляво. Какво ви говори това
Подредбата е за десничари. Тъй като лявата ръка, която е по-неумела, трябва да фиксира с вилицата месото, докато дясната го реже, би й било по-лесно, ако е по-близо обектът на рязане.
Наздраве, Бичи!
При нас , знаеш, иде ракиено време, та след час и нещо ще се потопим отново в мъглявината на пломарито. Поне до края на октомври - домати, сирене и пломари - еври ивнинг.