Да приготвим пилешко филе с гъби

Тази седмица в кулинарната рубрика на Webcafe.bg показваме как можем да приготвим сочно пилешко филе със сметанов сос от диви гъби. Готвачът на варненското "Бистро Европа" Филип Спасов го прави по следния начин:

Съставките за една порция:

200 гр. пилешко филе

30 гр. сушени гъби

200 гр. кладници

50 гр. магданоз

50 гр. див лук

50 гр. сметана

100 гр. печурки

50 гр. лук

5 гр. чесън

Рецепта:

За плънката:

1. Печурките се режат на четвъртинки (ако са малки) и на осминки (ако са големи);

2. В много топъл тиган се сотират до златоисто с малко сол;

3. Добавя се ситно нарязаният лук и чесън и се сотира;

4. Извън огъня се добавят магданозът, зеленият лук и малко черен пипер;

5. Сотираните гъби се слагат в блендера (кутера) и се смилат до ситно;

6. Връщат се обратно в сух тиган и се дехидратират, когато сместа е по-суха се оставя да изстине; плънката за пилето е готова.

За пилето:

1. Филето се слага на стреч с малко зехтин и сол, осолява се и се слага плънката с гъбите;

2. Завива се плътно и се слага в тава с малко вода на 110°C за 50 мин., оставя се да изстине;

Издаване:

1. Сушените гъби се слагат в купичка с топла вода, за да омекнат (водата НЕ се изхвърля);

2. Пилето се вади от стреча и му се правят резки. Слага се в нагорещен тиган със зехтин до златисто от всички страни, оставя се на една страна да почине;

3. В същият тиган се слагат кладниците с малко зехтин, сол и се сотират.

Когато станат златисти, се добавя лук и чесън. Добавят се и сушените гъби с малко от водата;

4. Слага се сметана, сосът се сгъстява;

5. Извън котлона добавяме щедра щипка магданоз и див лук;

Пилето се реже на шайби по диагонал;

6. Аранжира се в чинията като ветрило, с гъбите отдясно заедно със соса;

#6 паяка 03.07.2014 в 12:52:50

Тъй като имам нЕкои съображения и питания, ако може корифеите шефове да ме светнат. В частта : " За пилето"- ще трябва да го стегнем здраво в корсета от стреч фолио, но въпреки собственото мнение на всяка фурна за понятието 110 градуса, се опасявам, че неотстраняването на фолиото ще обогати с уклон към обремени вкуса и аромата непредвидено.

#8 паяка 03.07.2014 в 13:14:22

Значи... ми прави впечатление, че най-причудливи описания може човек да чуе от спортни коментатори и кулинарни ментори. "Пилето се реже на шайби по диагонал." шайба - по диагонал - не че не се разбира идеята, ама е толкова некоректно

#10 mima 03.07.2014 в 13:54:54

Т.к. чинията е кръгла, винаги може да я завъртиш и да се окажат в дясно. И за нашите леви не се знае дали са леви или десни, или както им изнася.

#12 паяка 03.07.2014 в 14:10:29

"винаги гледа как неговите клиенти му връщат чиниите след ядене - понякога са по-чисти, отколкото когато ги е измил" Боже, къде е доброто старо ХЕИ!?

#15 паяка 03.07.2014 в 14:25:02

Дилайт, това беше първото, което ме притесни, но очаквах, че ако реагирам, стожерите на прогресивния капитализъм ще ме шамаросат веднага по носталгично настроената по подредения соц объркана глава .

#16 паяка 03.07.2014 в 14:28:44

За "гранясването" се иска технологично време. Но със сигурност ще се спаружи, спихне, сбръчка, смачка, сгърчи.

#19 Citizen X 03.07.2014 в 15:52:28

Тъкмо си мислех, че аз съм нещо зле и ще ми отнеме средно 4 пъти повече време да осмисля прочетеното, отколкото да го сготвя

#23 Blaber 03.07.2014 в 18:06:42

Забележете, че пилето е задължително отдясно, а гъбите отляво. Какво ви говори това

#24 паяка 03.07.2014 в 18:11:18

Подредбата е за десничари. Тъй като лявата ръка, която е по-неумела, трябва да фиксира с вилицата месото, докато дясната го реже, би й било по-лесно, ако е по-близо обектът на рязане.

#25 паяка 03.07.2014 в 18:12:53

Наздраве, Бичи!

#28 паяка 03.07.2014 в 18:34:00

При нас , знаеш, иде ракиено време, та след час и нещо ще се потопим отново в мъглявината на пломарито. Поне до края на октомври - домати, сирене и пломари - еври ивнинг.

Новините

Най-четените