Комплимент за пушачите

Наскоро близък човек ме покани на среща в градината на една от самонареклите се верига пицарии, в чиито менюта отдавна няма нещо, което да сломи недоверието ми към храната в повечето наши ресторанти. И въпреки всички приятелски предпоставки да си изкараме добре (независимо от кухнята), това нямаше как да стане поне в първия половин час, в който сервитьорът, обслужващ точно още една маса, не идваше да ни вземе поръчката - и видимо ни беше сърдит.    

Зачудих се дали пък не съм пропуснала да му кажа "Добър вечер" и чак когато почти му го изпях нежно за четвърти път, той дойде и разкри причината за своето досега мълчаливо недоволство - все едно вместо клиенти сме психоаналитици, обикалящи за доброволни терапии по заведенията.

Много го дразнело, че двама души и половина (бяхме с хлапе, на което и парковете са му тесни) сме седнали на маса за четирима. Добре го чух, понеже другата заета маса от около 10 на брой, беше доста далеч от нас. Не знам какво се прави в такъв случай, но за да не си разваляме вечерта, а и защото уважавам професията сервитьор (особено, когато се практикува професионално и с финес), успокоих господина, че ще поръчаме храна за шестима. Но въобще не смятаме да се местим на по-голяма маса.

После ни смени пепелника цели два пъти за два часа. Смяната на пепелника явно все още е единственият комплимент за клиентите в масовите бг заведения.  

Въобще нямаше да помня всичко това, ако ден след голямото почистване този уикенд някакви хора не бяха излязли да протестират с цигари в уста срещу забраната за пушене в заведенията, която трябва да влезе в сила от 1 юни - след близо две години отлагане и надежди, че въобще няма да влезе.

Не става въпрос за това дали е красиво, дали пушачът X някога е викал срещу скапаното ни здравеопазване и че някои протести у нас бият по извратеност тези на голите украинки от FEMEN. Опитвам се да разбера тези бунтари не защото и аз съм пушач, а защото уважавам бунтарите дори повече от сервитьорите. Особено, когато могат да аргументират протеста си.

Реториката около него обаче може да се съкрати до един от най-антилогичните коментари по темата във форума на Webcafe.bg от противник на забраната: "Този, който има пари за фасове, има и за ракийка и салатка". Не знам дали хрупането на шопска и наздравиците с Бургас 63 (извинете, ако бъркам бранда) издържат заведенията у нас, но ако собствениците им продължават да смятат, че понеже тая разядка-разпивка върви на тютюнев дим са си свършили работата за клиентите, вдигам две ръце да забранят пушенето. За да акцентират малко повече на това, което превръща кръчмарското свърталище в приятно място за хранене и пиене.

Въобще не говоря за някакви гурме напъни, за които трябва да дадеш половината от месечния си доход само защото наименованието на ястието звучи на езика, на който Умберто Еко се гаври с чревоугодниците (пържоли Фойо с бретонско пюре и пр.). Нa обед в любимия ми ресторант на "Оборище" можеш да се нахраниш чудесно със средиземноморски вкусотии до 10 лв. (добре, говоря за женски праг на поглъщане на храна) и зехтинът не се заплаща допълнително. Ако едни хора могат да те привлекат повече с добрата си кухня, а не със залата си за пушене, защо и другите да не могат?

Организатор на протеста срещу забраната за пушене беше именно Българската ресторантьорска и хотелиерска асоциация, според чийто председател Благой Рагин оборотът на заведенията ще падне с 300 млн. лева за една година и 20% от ресторантите, казината и дискотеките до март 2013-а ще фалират.

Страна, която от пет години има примера на Европа в ресторантьорството обаче, си заслужава максимално бързо забраната за пушене, за да се стегне конкретният бизнес откъм предлагане на качествени храни и напитки, добро обслужване и истински комплименти за клиентите си - а не само подмазваческа смяна на пепелника.

Ако наскоро някой е минавал през италианската столица, където забраната за пушене в заведенията важи с пълна сила от доста време, трябва да е забелязал тактиката във възлови места като Трастевере - квараталът не само с една от най-автентичните базилики, но и с класически италиански ресторанти плюс всякакъв жанр барове, в които получаваш шот с люта чушка, ако направиш най-лесното нещо на света - да се сприятелиш с бармана. Оказва се обаче, че ако се заседиш на бутилка-две вино в някой от баровете, след 22:00 часа вечерта по средата на заведението изниква голяма маса с вкусна храна, включително местни сирена и различни видове паста - с елегантен анонс Free Food. В съвсем малките барчета пък, в които влизаш да изпиеш набързо едно кампари в дъждовно време, собствениците не пропускат да ти поднесат малки сандвичи с риба или пеперони - зависи дали им изглеждаш гладен, т.е. кльощав.

Всичко това се прави не с бакшишна усмивка, а просто като част от културата на една страна, която също е в криза, но не отстъпва от имиджа си да бъде гостоприемна. В същото време никой не те гледа все едно си наказан, когато излезеш да пушиш навън, където винаги има себеподобни, с които да размениш по някой и друг лаф.

Така че, когато г-н Рагин обяснява как заетите в ресторантьорството у нас ще заминат за Казахстан, защото оттам имало запитвания за въвеждане на българско ноу хау, няма как да не им пожелаем прав път, заради самодоволството, че са открили топлия хляб в тая сфера. Докато всъщност се стискат откъм прокарване на съвсем нови правила.

Само глупаците могат да се чувстват обсадени от бъдещето, вместо да му угодят. А то е, че клиентите в заведенията все повече няма да са само "аз - пушачът", а хора, които вместо за салатка и ракийка в ресторанта или за бутилка синьо джони в бара, ще искат да платят за добра специфична храна или за хубава музика. Иначе можем да си направим едни умопомрачителни талиатели у нас, а после да си пушим необезпокоявани след секс на фона на някакъв плажен фънк. Вкъщи е новото култово място, не защото се водим за в тежка криза - просто си го правим по-добре.

#2 pazza 15.05.2012 в 08:41:31

Който търси качество трябва и да е готов да плати за него. А масата от нас или не са готови или не са в състояние да платят. Ако в една кръчма можеш да ядеш за 10 кинта, то сигурно е че ще пусне кепенци в най-близко време - и това няма отношение към пушачи/непушачи. Или страничните ефекти ще се появат в персонала, в сервиза, в оборудването и проч. Има добри ресторанти у нас, но не са "кварталната кръчма", дето да поглезиш небцето си за смешни пари. Сверете си часовника по цените в италианските кръчмици, зер ги споменавате и изводът ще се наложи от само себе си.

#3 Rodrigo Diaz de Vivar 15.05.2012 в 08:43:57

Елица, не можах да схвана само целта на този мъзъчен напън който си направила. Бих го нарекъл brain fart, бидейки малко по-учтив, с надеждата да не говориш английски. Какво точно искаш да ни кажеш? Акцента не е ясен. Че си посетила Рим? Възможно е и да съм глуповат, но все си мисля, че това което си ни написала с точно 984 думи, можеше да го изразиш и с три изречения.

#4 lele male 15.05.2012 в 09:41:28

Аз пък като никога да схвана идеята...и ми хареса

#5 nakadetaka 15.05.2012 в 09:59:34

Просто - следващия път не сядаш в една от "самонареклите се вериги пицарии", а отиваш на място, за което се знае, че са обърнали внимание на неща като храна, интериор, музика и обслужване, каквито в София - дал Бог и готово. Сори, но връзката с пушенето и на мен ми убягна, не че не долових как се опита да навържеш двете неща, но ти се получи малко като на сервитьора, дето за два часа ти е сменил пепелника два пъти. Хубаво е и да може да пише човек.

#6 strawsPulledAtRandom 15.05.2012 в 10:14:20

Щяла да фалира кръчмичка, само защото е десетина лева обяда? Поне от година ходим да обядваме в една такава и всичко и е наред. Не че е луксозна, но е приятна и културна - бели покривки, сервитьори, които очевидно са учили това, което работят, приятна храна и т.н. Това се постига с наличието на обедно меню от 5-6 ястия и 3-4 супи (които са различни всеки ден и не омръзват) и малко по-ограничен избор от всякакви странични скари и чудесии, с които е пълно менюто на "пицариите". Май само в България "пицариите" се опитват да предложат 3-4 пъти по-богато меню от необходимото - "вижте ни колко ястия можем да сготвим". Е, нищо, че 95% се правят като се пекнат/панират 3-4 вида месца, нарежат се на различни по форма и размер парченца, добави им се сосче, сусамче, картофки, направят се комбинации от гореизброените варианти и така менюто стане 10 страници. И ако една такава скаричка не струва повече от 6-7 лева - "О, ужаст, ще фалира заведението!". Е, може и да фалира - ако са през 20 метра заведнията (както се опитваме да го постигнем май) и персоналът мрази работата си, ще фалира, па ако ще и 20 или 30 лв. да излиза обядът. А може би точно затова може да фалира? Щото, да не се лъжем, не е чак толкова по-скъпо "в чужбината". 2 или 3 пъти са по-високи цените в Париж, при много по-високи наеми и заплати на персонала - ако ви се струва много и маржът не ви харесва, тогава ви желая успех, драги ресторантьори. Това е положението - не може всеки да си купи С-класа за година-две от пицарийка, направена като точно копие на останалите десет на същата малка уличка.

#7 strawsPulledAtRandom 15.05.2012 в 10:21:55

Предното ми мнение беше към пича, който призоваваше да сверим часовника си по цените и качеството на кръчмите в Италия. Ние клиентите сме ги сверили, остава и заведенията да го направят. Иначе връзката между пушенето и описанието на кръчмите в статията е очевадна - авторката обяснява защо забраната няма да ги фалира. При всичката мизерия (+ претенциозност) хората продължават да ги посещават, та сега ли ще фалират? Ходиш на място, където храната и обслужването са лоши, но изведнъж ще спреш, защото няма да можеш да пушиш вътре? Ебаси логиката. Айде, марш - мрънкащите "бизнесмени" да вървят в Казахстан да учат Борат как да държи цигарата по европейски.

#8 tougherty 15.05.2012 в 10:36:32

Представям си що за пицария е било това, за да се държат по този начин с клиенти. Нямаш си и на представа какъв скандал щях да вдигна ако бях аз на твое място. Изобщо, аз съм на мнение, че не бива да се спестяват забележките към обслужването, защото само по този начин може да се изгради някаква нормално отношение от страна на персонала. След като веднъж си видял какво е отношението към клиентите почти навсякъде извън България, няма как просто да махнеш с ръка и да си кажеш "еми то у нас е така". Все пак ти плащаш не само за храна, защото можеш да си я приготвиш и у дома, а и за атмосфера, обслужване и т.н. И ако тези неща не са ниво, това означава че даваш парите си за един боклук, което никой не би направил. Затова другия път викни управителя, обясни му че нивото на обслужването от страна на конкретния сервитьор не отговаря на реномето на заведението и ако той държи на него, би следвало да се обърне повече внимание на обслужването. Ако заведението е читаво, управителят ще си вземе бележка и при още няколко подобни оплаквания сърдитият сервитьор ще си тръгне сърдит. Ако нищо не се промени и продължат да те гледат накриво, то по-добре не стъпвай повече там. След като гони клиентите си по този начин, заведението така или иначе ще хлопне кепенците. И това ще стане защото атмосферата там е сговнена, но не от цигарения дим, а от манталитета на персонала, респективно мениджмънта, и в крайна сметка - собственика. Кефи ме как българинът може да си трае за вдигането цените на тока и парното, на водата и храната, да си мълчи когато ежедневно му демонстрират че от него нищо не зависи и всеки облечен с власт и/или пари е безнаказан, но когато го накарат да направи 20 крачки, за да издърпа миризливия си фас под открито небе, скача на протести, защото нарушавали правата му. ПС. Къде е този ресторант на "Оборище" с морските дарове за 10 лв.? Аз също знам едно чудно кръчме, в кето е приятно, готвят много вкусно, обслужването е добро, а за 20 кинта двама души се наяждат прекрасно. За съжаление тези заведения са кът вече.

#9 MacAllister 15.05.2012 в 11:52:19

И какво общо има с пушенето цялата работа? В личен аспект аз съм против маниакална забрана, защото искам да мога да изпуша 2-3 цигари с кафе докато шета на телефон или таблет нещо, за което нямам време иначе, па и да се разсъня, но това няма нищо общо с храненето и даже и сега въпреки, че съм върл пушач (3.5 кутии на ден) в ресторант не пуша (ако толкова не издъжа се отбивам навън)... Та пушенето на страна недъзите на заведенията едва ли са породени от нечие очакване хората да си донесат цигарки на пикник на техните маси - просто лош мениджмънт. В последните години дори и в "долнопробни" бараки рядко съм срещал лошо обслужване, но пък и аз избягвам "вериги" по принцип и сигурно това е някакво обяснение. Може би проблема е точно във "веригите", а не в пушенето, манията за богато меню и т.н.

#10 Vortep 15.05.2012 в 12:16:40

Да е жива и здрава Елица - Неможе момичето, ама има желание Затова и давам моята висока оценка за високи успехи в събирането на толкова много думички в едното нищо! Бля-бла-бля! Каква беше всъщнос темата на този пореден напън под наслов "Мамо, и аз съм аФтор!"?!? Сигурен съм, че и тя не е помнела в края...

#11 Bobby_gBG 15.05.2012 в 12:36:06

1 Mile Manolov | 15.05.201208:15 боли ме кура.. ше пием бира у градинката с картофки в пласмаса и съм ги ебал кога баш най не искат ^^ и да ше си пушим ---------------------------- Много правилно решение, лошо няма. Няма и нарушаване на закона (или поне се надявам да няма де, забраната да се пуши на открито ако се приеме за мен е пълна глупост, трябва да е забранена само до училища и темподобни.) На нормалните хора не виждам какъв може да им е проблема с пушач дето си пафка на открито. 2 pazza | 15.05.201208:41 Който търси качество трябва и да е готов да плати за него. А масата от нас или не са готови или не са в състояние да платят. Ако в една кръчма можеш да ядеш за 10 кинта, то сигурно е че ще пусне кепенци в най-близко време ------------------------------ Що да не можеш? Едно шкембе чорба за 2 кинта, 1 дробчета/пилешки хапки за 4 кинта и 1 салата за 3 лева, и като добавиш и малко хляб - ей ти под 10 лева стабилно наяждане. И като добавиш 10 лева за 5 бири и си вече съвсем доволен

#12 Мина 15.05.2012 в 13:15:19

Ееее, готина статия! А, пък снинка Н1 е още по-готина!

#13 Theodora 15.05.2012 в 13:24:39

Авторката първо говори, че са били са били с хлапе, после ,че им сменили пепелника два пъти...До тук четох....

#14 fALLEN 15.05.2012 в 13:25:22

мдаааа, единствената държава сме, в която осблужващия персонал си мисли, че обслужваните са му длъжни на него. а по морето кво е... ;) забелязал съм мъжете са далеч по-нагли от жените сервитьори. общо взето видя ли мъж, че ще ми сервира, се запасявам с много бира и нерви, за да не се стига до ексцесии по време на вечерта, като летящи бутилки към бара и пр. тия хора си мислят, че са родени за бизнесмени най-вероятно, или поне мениджър на бара в шеритона...

#15 lele male 15.05.2012 в 14:00:04

Теди Ама лапето сигурно е било зад бара, то за туй и не са им обръщали много внимание.... цитирам (бяхме с хлапе, на което и парковете са му тесни)

#16 mima 15.05.2012 в 15:37:26

По принцип всеки си е прав за себе си...Но не знам защо като сме компания от 10 човека и има само двама пушачи все се набутваме в салона за пушачи всички, заради тези двамата. Непушачите сме много толерантни.

Новините

Най-четените