Оставени на духовете - 10 от най-зловещите призрачни градове

С началото на годината започват и плановете за пътешествия. Във време, в което самолетните билети стават все по-достъпни, а границите - все по-развити, да се пътува е по-лесно от всякога.

Затова и обичайните дестинации започват да се изчерпват - големият приток от туристи постепенно настройва местните срещу чужденците. Така постепенно, за онези с по-специфични вкусове, започва да се оформя един по-различен вид туризъм - туризъм на мрачните места.

Той залага на плашещото, на тъмното величие на изоставените колосални сгради или дори на цели призрачни градове. И печели все повече и повече последователи.

Идеята за изоставените места, обитавани само от призраците на миналото, има своя чар. Там човек най-пряко се сблъсква (без сам да бъде засегнат) с чуждите страх, нещастие, ужас...

Покосени от войни, икономически упадък, болести или дори от ядрена катастрофа, тези места биват оставяни на вятъра и прахта да ги превземат. В тях обаче остават неразказаните истории, които човек си заслужава да чуе.

И да ги разберете, би ви дало силата да разберете една идея по-добре самото човечество, което е изправено срещу най-лошите си моменти. Големият въпрос е - смеете ли да надникнете?

В галерията ни ще видите 10 от най-въздействащите на човешката психика призрачни градове.

#1 e-mil 18.01.2019 в 20:16:23

"Орадур сюр Глан... И до днес градът не е населен отново." Градът си е там и си е населен, само че в съседство. Първите му къщи са точно до руините. Така че не е призрачен град, а по-скоро призрачен квартал. * * * "Бутугичаг... Мястото е използвано за затворнически лагер от властите в СССР. Затворниците са били карани да копаят уранова руда. В официални документи вместо уран се е използвала думата "олово"." Не "използвано за лагер", а Е било лагер. Там никога не е имало град. А във въпросните документи са писали "олово", защото наистина се отнасят за олово - рудниците са давали над половината оловен добив на целия Далстрой, имало е обогатителни фабрики и т.н. Уран копаят само в последните 6-7 години преди да го закрият. Така че ако е имало кодова дума за документите, то тя е била друга. * * * "Пирамида... Малко преди падането на комунизма в Европа обаче мястото е изоставено, а жителите му са евакуирани... Посещението в града е позволено..." Глупости. Рудниците ги закриха в края на 90-те. Посещението не само е позволено, ами и се насърчава. От поне 10 години има хотел, ресторант, а преди няколко години направиха и пристанище за да увеличат туристите. "Припят... околните райони няма да бъдат пригодни за обитаване от хора през следващите няколко века." Околните райони никога не са били изоставяни. Централата я спряха чак през 2000 год. Няколкостотин души живеят в околните села, а само на 15 км от него работят хиляди. https://www.webcafe.bg/id_226215054

Новините

Най-четените