Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Veganuary – да се влюбим във веган храната!

Kaufland и K-take it veggie предлагат всичко, което душа и стомах поискат Снимка: iStock
Kaufland и K-take it veggie предлагат всичко, което душа и стомах поискат

Представете си малки сочни кюфтенца от нахут, подредени внимателно върху леко пикантен доматен сос и поднесени със свежи зеленчуци за разкош. И всичко това - напълно веган и без никакви животински продукти.

Възможно ли е?!

Да, Veganuary е тук и ще ни накара да се влюбим във веган храната.

Инициативата се заражда във Великобритания, където независимо от хранителния си режим хората са изморени от тежките празнични трапези и търсят начин да облекчат организма си. Така през 2014 г. двама веган активисти - Джейн Ленд и Матю Глоувър - стартират Veganuary.

Името е игра на думи между думите Vegan и January. Джейн и Матю нямат амбициите да променят начина на хранене на британците завинаги - молят ги да опитат веган диетата само за месец. Като форма на детокс, като начин на разтоварване, като идеология и като предизвикателство за месоядните.

Година след година Veganuary надскача границите на Великобритания все повече и набира огромен брой последователи. Ако през 2015 г. се включват 12 800 души, то през 2022 г. цели 629 000 заявяват, че са преминали на веган храна през януари.

А да си веган вече далеч не означава безкрай ограничения, безвкусна храна и тъжно похапване на салати и ядки и нищо друго.

"Изобилие вместо ограничение" - именно с това мото Kaufland ви кани да се присъедините към Veganuary.

Целта на Kaufland България е да ви накара не само да се присъедините към инициативата, но и да преоткриете веган храните и тяхното богатство и многообразие. Предястия, апетитни основни ястия, дори торти и закуски като мекиците вече могат да се приготвят изцяло без животински продукти благодарение на K-take it veggie.

Снимка: Kaufland

Веган брандът на Kaufland предлага всичко, което душа и стомах поискат - тофу, фалафели, веган пастети и веган заместители на млякото и млечните продукти.

С такъв набор от веган предложения като нищо Veganuary ще прерасне във Veganyear, но нека да не избързваме. Вместо това ще се върнем на това, с което започнахме, а именно кюфтенцата от нахут (фалафели) върху доматен пикантен сос.

Ето и как да си ги приготвим:

Необходими продукти:

  • 1 опаковка K-take it veggie фалафели
  • 1 консерва домати на кубчета
  • 1 връзка магданоз
  • 1 малко люто чушле
  • 1 малка глава лук
  • Няколко скилидки чесън
  • Подправки - сол, пипер и задължително кимион
Снимка: Kaufland

Начин на приготвяне:

Приготвяме фалафелите според указанието на опаковката.

Междувременно в малка дълбока тенджера запържваме накълцаните лук и чесън, след което добавяме доматите на кубчета, накълцания магданоз, накълцаното люто чушле и подправките. Бъркаме, докато сосът се сгъсти и потъмнее.

Сервираме в дълбоки чинии, в които сипваме от доматения сос и нареждаме няколко фалафела отгоре.

Поднасяме със салата по избор за повече свежест.

За да се снабдим с продуктите за това апетитно веган ястие, както и с редица други изкушения, отскачаме до най-близкия Kaufland.

Там на щандовете откриваме продуктите от серията K-take it veggie, с които Veganuary преминава вкусно и полезно.

А ако ви липсва вдъхновение кой да е следващият веган шедьовър, с който да поглезите вас и близките ви - можете да откриете и куп идеи и рецепти в специалната секция на сайта на Kaufland.

 

Най-четените