Това е сладкиш, който италианците ще похапват на закуска с капучино или мляко и следобед с чаша кафе. Изключително простичък и страшно популярен, той има десетки вариации в цялата страна.
Можем да кажем, че това което ние наричаме кекс, в Италия е чамбела, или също чамбелоне. Набързо приготвен сладкиш от кухнята на баба, който носи ухание от детството и в него може да има какво ли не. Може би единственото общо между различните вариации е пръстеновидната му форма.
Оттам идва и името му - чамбела, което значи поничка, т.е. печиво с дупка в средата.
Този кекс е лек и пухкав и обичайно е с по-лек, ненатрапчив вкус. Не изисква много съставки, а доста от тях могат да се заместват. На някои места в Италия се прави изцяло с масло, на други - с масло и зехтин, а на трети - само със зехтин.
В някои рецепти се добавя рикота, в други кисело мляко или пък шоколад или какао. Може да се срещне овкусен със стафиди или ликьор.
Тук предлагаме основна и проста рецепта, върху която всеки може да надгражда и твори.
Необходими съставки:
- 375 г брашно тип 00
- 200 г меко масло
- 5 яйца, на стайна температура
- Кората на 1 лимон
- 310 г захар
- 190 г прясно мляко, на стайна температура
- 16 г бакпулвер
- Щипка сол
Начин на приготвяне:
За да е лесно да се работи със студените съставки, те трябва да се извадят от хладилника предварително, за да придобият стайна температура.
Когато това стане, смесете брашното с бакпулвера.
Отделно към омекналото и нарязано на малки парчета масло добавете лимоновата кора и ги разбийте заедно с миксер. Към тях добавете захарта. След като сместа стане еднородна, добавете яйцата и солта и смесете добре.
Постепенно към течните съставки добавяйте и по малко от брашното и млякото, едно след друго, докато сипете цялото количество, а сместа е плътна и хомогенна.
Намаслете форма за печене с дупка в средата и сложете сместа. С намаслена шпатула разделете повърхността на тестото, така че при печенето кейкът да остане "пукнат" отгоре.
Печете на 180 градуса за около 40 минути, но преди да извадите сладкиша направете теста с клечката за зъби - готов е, ако по нея не полепва тесто.
След като се охлади напълно, поръсете с пудра захар.
Можете да замените маслото със зехтин или олио, лимона с портокал, или да сложите повече лимонова кора. Италианците едва ли ще се разсърдят и ако добавите малко ванилия за подсилване на вкуса, част от сока на лимона или пък натрошени ядки или шоколадов чипс. Прясното мляко може да се смени с кисело.
Добре е да се ползва брашното тип 00, което е характерно за Италия, но и то може да се смени с обикновено.