По всичко изглежда, че лятото е тук, за да остане поне до края на август. Само че дори и да виреем по цял ден и цяла нощ на климатик, пак не ни се ядат тежки десерти с много сметана, масло, кремове и сиропи.
От друга страна само на сладолед не се живее и ни се дояжда нещо сочно, шоколадово и вкусно.
Едва ли веднага ще се сетим точно за скромните тиквички за целта, но всъщност те се превръщат в апетитен сладкиш, подобен на брауни.
Тиквичките сами по себе си нямат силно изразен вкус и когато им се добавят качествено какао и малко шоколад, стават на греховно вкусен десерт.
Освен това кексът с малко изобретателност може да стане и диетичен и дори подходящ за кето диета, ако някои от съставките му се заменят.

Ето рецептата за онези, които не се ограничават, като започваме с необходимите продукти:
- 200 грама тиквички
- 130 грама брашно
- 130 грама захар
- 2 яйца
- 1 пакет качествено какао
- 150 грама шоколадов чипс или шоколад, нарязан на ситно
- 1 лъжица бакпулвер
- 1 лъжица сода бикарбонат
- Ванилия и щипка сол
Начин на приготвяне:
Тиквичките се стържат на едро ренде, без да се белят. Отцеждат се леко, но в тях трябва да остане течност, за да се получи сочен сладкиш. В дълбока купа се смесват сухите съставки - брашно, какао, сода бикарбонат, бакпулвер, сол и ванилия. Добавя се и шоколадът или шоколадовият чипс.
В друга купа се разбиват яйцата, тиквичките и захарта. Прибавят се към сухата смес и с шпатула или дървена бъркалка бъркаме, докато получим хомогенна смес.
Изсипваме в леко намазнена форма и печем в добре загрята на 180 градуса фурна до излизането на суха клечка за зъби от сладкиша. Оставяме на решетка, за да се охлади напълно, и сервираме. Кексът от тиквички е още по-вкусен, ако го оставим за една нощ на хладно.
••• Как да си направим свежо протеиново дзадзики:
Ето и кето варианта:
- 200 грама тиквички
- 130 грама ядково брашно, най-добре бадемово
- Еритритол за подслаждане
- 2 яйца
- 1 пакет качествено какао, задължително без захар
- Половин чаша заквасена сметана
- 1 лъжица бакпулвер
- 1 лъжица сода бикарбонат
- Щипка сол и ванилия

Начин на приготвяне:
Подхождаме по същия начин - стържем тиквичките и ги отцеждаме съвсем леко. Смесваме сухите съставки в една купа, а в друга - тиквичките, сметаната и яйцата. След което обединяваме двете смеси и печем по същия начин.
Ако намерим кето шоколад или кето шоколадов чипс, можем да прибавим към сладкиша, но и без него се получава страхотен десерт.
••• А как да превърнем тиквичките във вкусни кюфтета: