Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Греховно шоколадов кекс от тиквички

Плюс кето вариант на десерта Снимка: iStock
Плюс кето вариант на десерта

По всичко изглежда, че лятото е тук, за да остане поне до края на август. Само че дори и да виреем по цял ден и цяла нощ на климатик, пак не ни се ядат тежки десерти с много сметана, масло, кремове и сиропи.

От друга страна само на сладолед не се живее и ни се дояжда нещо сочно, шоколадово и вкусно.

Едва ли веднага ще се сетим точно за скромните тиквички за целта, но всъщност те се превръщат в апетитен сладкиш, подобен на брауни.

Тиквичките сами по себе си нямат силно изразен вкус и когато им се добавят качествено какао и малко шоколад, стават на греховно вкусен десерт.

Освен това кексът с малко изобретателност може да стане и диетичен и дори подходящ за кето диета, ако някои от съставките му се заменят.

Снимка: iStock

Ето рецептата за онези, които не се ограничават, като започваме с необходимите продукти:

  • 200 грама тиквички
  • 130 грама брашно
  • 130 грама захар
  • 2 яйца
  • 1 пакет качествено какао
  • 150 грама шоколадов чипс или шоколад, нарязан на ситно
  • 1 лъжица бакпулвер
  • 1 лъжица сода бикарбонат
  • Ванилия и щипка сол

Начин на приготвяне:

Тиквичките се стържат на едро ренде, без да се белят. Отцеждат се леко, но в тях трябва да остане течност, за да се получи сочен сладкиш. В дълбока купа се смесват сухите съставки - брашно, какао, сода бикарбонат, бакпулвер, сол и ванилия. Добавя се и шоколадът или шоколадовият чипс.

В друга купа се разбиват яйцата, тиквичките и захарта. Прибавят се към сухата смес и с шпатула или дървена бъркалка бъркаме, докато получим хомогенна смес.

Изсипваме в леко намазнена форма и печем в добре загрята на 180 градуса фурна до излизането на суха клечка за зъби от сладкиша. Оставяме на решетка, за да се охлади напълно, и сервираме. Кексът от тиквички е още по-вкусен, ако го оставим за една нощ на хладно.

••• Как да си направим свежо протеиново дзадзики:

Ето и кето варианта:

  • 200 грама тиквички
  • 130 грама ядково брашно, най-добре бадемово
  • Еритритол за подслаждане
  • 2 яйца
  • 1 пакет качествено какао, задължително без захар
  • Половин чаша заквасена сметана
  • 1 лъжица бакпулвер
  • 1 лъжица сода бикарбонат
  • Щипка сол и ванилия
Снимка: iStock

Начин на приготвяне:

Подхождаме по същия начин - стържем тиквичките и ги отцеждаме съвсем леко. Смесваме сухите съставки в една купа, а в друга - тиквичките, сметаната и яйцата. След което обединяваме двете смеси и печем по същия начин.

Ако намерим кето шоколад или кето шоколадов чипс, можем да прибавим към сладкиша, но и без него се получава страхотен десерт.

••• А как да превърнем тиквичките във вкусни кюфтета:

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените