Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Каубойски хайвер и още рецепти, по които TikTok полудя

Лесни и бързи - можете да ги изпробвате още тази седмица Снимка: iStock
Лесни и бързи - можете да ги изпробвате още тази седмица

Има рецепти, които веднъж споделени в TikTok, стават невероятно популярни. И за това си има причина.

Обикновено тези ястия изненадват с апетитен вкус, лесно приготовление и факта, че изискват малко и достъпни съставки, а не екзотични продукти за много пари.

Чували ли сте за каубойски хайвер или японски чийзкейк? А хрумвало ли ви е да комбинирате баналните яйца с песто Дженовезе? Е, това са само част от рецептите, които владеят социалната мрежа.

Ето и няколко от тях:

Каубойски хайвер

Снимка: iStock

Тази рецепта не възниква в TikTok, но социалната мрежа я прави истински хит.

Освен това е с атрактивно име, бърза е, търпи импровизации и е подходяща и за вегани. За една голяма купа са необходими консерва черен боб, консерва боб "Черно око", консерва царевица и домати за свежест.

Консервираните зеленчуци се отцеждат много добре, след което се изсипват в купата и към тях се прибавят два големи домата на ситни парченца.

Дресингът се приготвя от червен лук, кориандър, чесън, оцет, зехтин и лъжичка мед.

По желание могат да се прибавят чушки, люти чушлета и авокадо. Сервира се с тортила чипс, обикновен чипс или препечени филийки.

Салата "Зелената богиня"

Снимка: iStock

Салата, прочула се, защото е подходяща за редица диети, включително кето и нисковъглехидратна, и защото съдържа умами вкус.

За една купа салата са необходими една малка свежа зелка, една неголяма краставица, шепа спанак и връзка зелен лук. Всичко това се кълца на ситно и се разбърква добре.

Дресингът се приготвя от шепа орехи, малко лимонов сок, зехтин, малко сол и зелени подправки като магданоз, босилек или розмарин. Някои потребители в TikTok прибавят към дресинга и хранителна мая, други слагат и една-две скилидки чесън, след което всичко се блендира.

Салатата се залива с дресинга и се оставя за кратко да поеме вкусовете си.

Ако не спазвате хранителен режим, можете да сервирате салатата с тортила чипс или питки тортила.

Френска лучена... паста

Снимка: iStock

Пастата е италианска гордост, която благодарение на тази рецепта получава неочакван френски полъх.

Ястието се споделя и пресподеля, защото се приготвя елементарно, готви се само в един съд и защото едва ли има човек, който да не обича паста. Рецептата започва като тази за френската лучена супа - в дълбок тиган с щедра лъжица масло и малко олио се задушават 3 до 4 големи глави жълт лук.

Лукът се готви, докато се карамелизира добре и получи приятен кафяв цвят. След това се добавя паста по избор - най-често къса дребна паста, наливат се три чаши бульон и се подправя с черен пипер, босилек и малко пармезан. Разбърква се внимателно до сваряването на пастата и се сервира с още пармезан.

Може да се използва безглутенова паста или такава без съдържание на яйца за веганите.

"Бекон" от моркови

Снимка: iStock

TikTok полудя по тази рецепта, защото е веган, здравословна и е както чудесна гарнитура, така и приятно мезе.

Напомня на бекон заради соления вкус на маринатата, която се приготвя от една супена лъжица тахан, една супена лъжица олио, една супена лъжица соев сос и съвсем малко оцет. Всичко се смесва в блендер или кухненски робот, а през това време един голям морков се нарязва на много тънки ленти с белачка за зеленчуци.

Ако морковите са повече, продуктите за маринатата са по две или по колкото е необходимо.

Лентичките моркови се пекат във фурната на 180 градуса, докато станат хрупкави. Хапват се топли.

Яйца с песто

Снимка: iStock

Тостът с авокадо вече е демоде и това ястие го доказва.

Не се знае кой първи се сеща, че яйцата може би ще си вървят с песто, но резултатът е налице - рецептата е във фийда на всеки, който следи TikTok готвачите. Пък и е толкова елементарна за изпълнение, че за 10 минути човек има питателна и вкусна закуска (а защо не и обяд или вечеря).

За една порция се запичат две филийки хляб по избор, но най-добре пълнозърнест. След това се намазват щедро с песто, като няма никакъв проблем то да е готово от магазина.

Отгоре се слагат две яйца на очи и се поръсва с подправки по избор - пипер, червен пипер, а може и лют червен пипер. В оригинала си рецептата е с песто Дженовезе.

Дъска с мезета

Снимка: iStock

Може да звучи елементарно, но из социалните платформи тече истинска надпревара кой ще подреди по-красива дъска с колбаси, сирена и други мезета.

Потребителите на TikTok проявяват не само въображение. Те внимателно подбират продуктите, за да се съчетават добре едни с други, а след това не пропускат да изберат и възможно най-подходящите напитки - бири, вино, пенливи вина и други.

Хубавата дъска с мезета е чудесна идея за лек обяд или вечеря, който да се сподели с близките и да се хапва небрежно с ръце.

На мода са и "десертните" дъски, в които се подреждат плодове, дребни сладки, малки палачинки, разнообразни мармалади и мед.

Японски чийзкейк

Снимка: iStock

В TikTok го описват като въздушен, лек и божествено вкусен.

В началото са необходими 5 яйчени белтъка, четвърт супена лъжица оцет и 50 грама пудра захар. Всичко това се разбива с миксер до смес с твърди връхчета - познава се по това, че когато бъркалките се извадят, те образуват твърд връх, който не се стича.

В друга дълбока купа се разбиват 5 жълтъка, опаковка крема сирене, 50 грама захар, 50 грама масло, 50 грама брашно и 125 милилитра прясно мляко. Трябва да се получи гладка, хомогенна смес с приятен бледожълт цвят.

След това двете яйчени смеси се обединяват и се разбърква много внимателно с шпатула отдолу нагоре.

Чийзкейкът се пече на 170 градуса за около 40 до 50 минути. Сервира се топъл със сладко и плодове. Сладкишът е вкусен и студен, но имайте предвид, че след като изстине, губи пухкавата си текстура.

 

Най-четените