Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

"Шоколадовата смърт", която прославя България из Европа

Или историята на торта "Гараш" Снимка: iStock
Или историята на торта "Гараш"

Австрия си има своята торта "Сахер". Франция и Русия спорят къде първоначално възниква селската торта, позната на изток като "Медовик".

България пък се хвали с торта "Гараш", която в последните години става все по-популярна и из Западна Европа и то не само заради дълбокия си шоколадов вкус.

В сладкиша няма грам брашно, което я прави подходяща за онези, които избягват глутена, но не искат да се лишават от нещо толкова изкусително.

Всъщност "Гараш" и "Сахер" имат повече общо от това, че са определяни като "шоколадова смърт" заради съдържанието си на много, ама много шоколад.

Редица исторически източници сочат, че сладкарят Коста Гараш се вдъхновява от австрийския сладкиш за създаването на своя десерт. Коста е с австроунгарски произход и през 1885 г. пристига в Русе, за да работи като сладкар в луксозния хотел "Ислях-хане".

За това колко специален бил хотелът и неговият ресторант свидетелства фактът, че там гости са били Иван Вазов, проф. Иван Шишманов, полският писател Хенри Сенкевич и най-отбраните личности на крайдунавския град. Княз Батенберг обичал да кани ценните си гости именно в "Ислях-хане".

Всичко в хотела и ресторанта е доставено директно от Виена - от мебелите и пердетата до последната вилица и лъжичка за десерт. Когато Батенберг кани на прием кралят на Сърбия, на Румъния и на Швеция, сладкарят Коста Гараш решава, че трябва да изненада посетителите с нещо ново и много пищно.

Снимка: iStock

Така на приема дебютира тортата "Гараш", кръстена на своя създател.

Съставът на десерта подсказва, че той е създаден за специални случаи - в сладкиша се влага изобилие от шоколад, масло и цели десет яйчени белтъка. Брашното е заместено от фино смлени орехи, които и до днес са скъпа и ценна съставка. Украсата пък е от смлени шамфъстъци.

В началото на XX век Коста Гараш и неговата рецепта се местят в София, където тортата веднага се превръща в предпочитан десерт за аристокрацията.

Сладкарят обаче строго пази рецептата си в тайна. Въпреки това редица сладкарници се опитват да пресъздадат торта "Гараш", успешно или не чак толкова. Десертът се появява за първи път в готварска книга през 1936 г., наречена "Практическо ръководство по модерно сладкарство".

Очевидно е, че сладкарите се затрудняват да имитират добре творението на Коста Гараш, защото в своите опити за подражание започват да влагат и бяло брашно. В противен случай блатовете им не се получават и стават или твърде ронливи и чупливи, или твърде меки и разкашкани от шоколада.

По време на ранния социализъм торта "Гараш" се приготвя и предлага рядко, докато през 70-те идва бумът на "Балкантурист".

Чужденците, които идват в България, трябва да бъдат привлечени не само с шопска салата и рулца по чешки, но и с подходящия десерт. Разточителната торта на Коста Гараш се завръща към корените си - без измислени съставки като бяло брашно.

В наши дни рецептата, която се смята за оригинална, се пази в държавния архив в Русе. През септември в крайдунавския град се провежда и фестивал на торта "Гараш", където на почит са както автентичните на вкус торти, така и по-експерименталните.

Майсторите на десерта са категорични, че рецептата му не бива да бъде променяна и трябва да се изпълнява по начина, съхранен в архивите.

Сега обаче торта "Гараш" може да се намери и във варианти, подходящи за хранителен режим, беден на въглехидрати.

В този случай се използва шоколад с възможно най-голямо съдържание на какао и захарта се замества с еритритол или стевия.

А ето и оригиналната рецепта за торта "Гараш":

Необходими съставки:

За блатовете:

  • 400 грама много фино смлени орехи
  • 10 белтъка
  • 300 грама бяла кристална захар

За крема:

  • 250 грама качествен шоколад
  • 5 жълтъка
  • 350 грама краве масло
  • 100 грама захар
  • 100 милилитра вода

За глазурата:

  • 150 грама шоколадов кувертюр
  • 2 супени лъжици краве масло

Начин на приготвяне:

1. Започваме с блатовете.

Белтъците се разбиват на сняг с посоченото количество захар. Постепенно се прибавят орехите, като се бърка с широка шпатула много внимателно. Целта е шпатулата да се движи в една посока и отдолу - нагоре, за да остане пухкава сместа.

След това се разделя на пет равни части и всеки блат се изпича на 150 градуса в кръгла тортена форма. Дебелината на блатовете трябва да е 0,3 до 0,5 сантиметра.

Готовите блатове се оставят да се охладят.

Снимка: iStock

2. Междувременно приготвяме крема.

Маслото се разбива изключително добре, докато утрои обема си, същото се прави и с жълтъците, докато побелеят и бухнат.

Водата се слага в дълбока касерола да заври с шоколада на парченца и захарта. Бъркаме много добре, за да не загори, и когато сместа стане на сироп, дърпаме от котлона. При внимателно бъркане добавяме жълтъците и оставяме всичко това да изстине.

След това прибавяме сместа към маслото и бъркаме до получаване на гладък, еднороден крем.

3. Пристъпваме към сглобяване на тортата, което е желателно да става във форма с махащ се ринг.

Започваме с добре охладен блат, после - крем, и така до свършване на продуктите. Отгоре и отстрани се завършва с тънък слой крем, след което се приготвя глазурата от шоколада и маслото, стопени на водна баня.

Тортата "Гараш" се украсява с натрошен шамфъстък, а може и с кокосови стърготини.

Консумира се след поне няколко часа охлаждане, но е най-добре да престои в хладилника цяла нощ.

 

Най-четените