Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Кето баница за радост на капризното небце по празниците

И за да не си разваляме режима по Коледа и Нова година Снимка: iStock
И за да не си разваляме режима по Коледа и Нова година

Поредицата от зимни празници е изпитание за всяка диета, дори и най-либералната.

За онези, които са на кето или на нисковъглехидратен режим, обаче коледните и новогодишните трапези, изпълнени с тестени изделия, са мъчение.

Именно печивата са огромно изкушение, на което хората с по-слаби ангели все пак се отдават, а после се измъчват и самообвиняват.

И докато неща като питки и пърленки вече с лекота се правят в разнообразни кето варианти - с хуск, с ядкови брашна, с моцарела и яйца - то има едно тестено изкушение, което хем ни е любимо, хем трудно се сещаме за негов кето еквивалент.

Нейно величество баницата!

И за нея обаче има не един, а дори няколко начина да стане нисковъглехидратна.

Снимка: iStock

Първият е да си приготвим кето кори за баница.

Няма да се лъжем, задачата е по-пипкава, защото в брашната, подходящи за кето режима, няма глутен и корите няма да са еластични и лесни за работа. Но мисията за вкусна кето баница с вкусни кето кори не е чак толкова трудна.

За една тава от 20-25 сантиметра са ни необходими около 400 грама моцарела, 150-200 грама бадемово брашно, няколко супени лъжици хуск и няколко супени лъжици разтопено масло. От тази доза излизат две големи кори или няколко по-малки.

За една голяма кора се стопяват половината моцарела и половината бадемово брашно, след което се прибавя хуск и масло до получаването на тесто. Меси се бързо и енергично, а топлината на ръцете спомага тестото да се отпусне и да заприлича на стандартно тесто.

След това кората се разточва и процедурата се повтаря за втората. Може и двете големи кори да се разделят на по-малки. Баницата се оформя на охлювчета по познатия начин.

Снимка: iStock

Плънката е по желание, като най-близо до оригиналната баница е пълнеж от яйца, хубаво и по-мазно бяло саламурено сирене, кисело мляко и лъжичка сода бикарбонат.

Пече се на около 160-170 градуса до приятно порозовяване.

Вторият вариант е да си спретнем една мързелива кето баница.

Тук е по-лесно и рецептата търпи повече импровизации.

За тава с размер 20-25 сантиметра основата на мързеливата кето баница е от 3 яйца (4, ако са по-дребни), 200 грама кисело мляко с висока масленост, 90-100 грама бадемово брашно, 130-150 грама сирене, бакпулвер (или сода бикарбонат), малко масло и малко сол.

В много дълбока купа се разбиват яйцата с маслото, киселото мляко и сиренето. След това се прибавят сухите съставки - брашното, бакпулвера и солта - и се разбърква до хомогенна смес.

Хубавото е, че дори няма нужда от миксер - сместа се бърка с лекота с вилица или лъжица.

Снимка: iStock

Изсипва се в леко намаслена тава и се пече на 180 градуса до златист загар. Добре е да изчакаме да изстине малко, за да се разреже на хубави равномерни парчета.

Още по-хубавото е, че към тази смес можем да прибавим каквото ни душа поиска и кето позволява - малко шунка или бекон, малко запържена кайма, изостанало печено месо и зелении на вкус като спанак, коприва и лапад.

Мързеливата кето баница може да се направи и в сладък вариант с подсладители като еритритол и стевия и шепа горски плодове, които са ниски на въглехидрати.

Трето - единственият начин да се отървем от изкушението е да му се отдадем.

В никакъв случай не искаме да подтикваме някого да проваля режима си, но все пак...

В едно парче от баницата на мама има около 20 до 45 грама въглехидрати и около 250 до 350 калории в зависимост от продуктите, вложени в печивото. Това със сигурност не се вписва нито в кето, нито в нисковъглехидратната диета.

От друга страна тези калории и въглехидрати лесно можем да изгорим с бързо посещение във фитнеса, кратък джогинг в парка и даже една хубава дълга декемврийска разходка.

Който и вариант да предпочетем, важното е да е приготвен с любов и споделен с най-близките ни по празниците.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените